
Zatím co se Standou šplháme po zasněžených vrcholcích Jižních Alp, v Česku vrcholí grilovací sezóna. Je tak na čase oprášit jeden z mých starších, téměř zapomenutých receptů na tohohle fešáka. To vám byl tehdy ale nádherný, sluncem zalitý víkend tady u protinožců. Cestou po objevování krás jižního ostrova jsme zakotvili v kouzelném novozélandském městečku Dunedin. Krásné historické budovy se zde mísí s barevnými graffiti od nadaných umělců, písečnými plážemi a zelenými kopečky s dechberoucím výhledem. A abych nezapomněla – jedná se o studentské město, takže si nejspíš dokážete představit zdejší párty scénu. Celý víkend jsme tak strávili surfováním, trekováním a grilováním.
Nemůžu si pomoct, ale rostlinné náhražky masa nejsou prostě to pravé ořechové, takže většinou stejně skončím u nějaké marinované zeleniny. A lilek je bezesporu tou pravou volbou jak nahradit maso na grilu (když nepočítám houby, ty jsou taky božské!).
Na spojení mojí oblíbené marinády a lilku nedám dopustit a tentokrát jsem ho napěchovala do měkoučké housky, s krátce ogrilovanou zeleninou, svěžím kukuřičným salátkem, bylinkovým hummusem a zauzenou omáčkou chipotle. Byla to taková bašta že jsem spráskala oba dva!

Suroviny
na 2 porce / příprava 20 minut
- 1 menší lilek
- oblíbená zelenina na grilování (paprika, chřest, červená cibule, cuketa, žampiony…)
- olivový olej
- sůl a pepř
na marinádu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce bílého octa
- ½ lžíce oregana
- ½ lžíce uzené papriky
- sůl a pepř
na kukuřicový salát
- 1 plechovka kukuřice
- 2 nakládané okurky nakrájené na kostičky + 2 lžíce láku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 výhonek jarní cibulky nakrájené na kolečka
na bylinkový hummus
- základní hummus
- 3 lžíce pokrájených čerstvých bylinek
na podávání
- pečivo
- pečené brambory
- salát
- chipotle omáčka
Postup
- V uzavíratelné sklenici smícháme všechny ingredience na marinádu, lilek nakrájíme na zhruba 2 centimetry široké plátky, které potřeme připravenou marinádou. Necháme pár minut uležet.
- Mezitím si připravíme kukuřicový salát – všechny ingredience smícháme dohromady a dochutíme okurkovým lákem, solí a pepřem.
- Dále si připravíme hummus – základní hummus rozmixujeme s čerstvými bylinkami (když nemám po ruce tyčový mixér, nasekám bylinky na co nejjemněji).
- Na grilu si z obou stran pozvolna opečeme marinovaný lilek a oblíbenou zeleninou lehce promíchanou s olivovým olejem, solí a pepřem.
- Grilovanou zeleninu vrstvíme s ostatními surovinami do hamburgerové housky například v následujícím pořadí – salát, grilovaná zelenina, dresink/omáčka, grilovaný lilek, kukuřičný salát, hummus, omáčka.
- Podáváme s pečenými bramborami a vychlazeným lahváčem!