Pečení vždy patřilo mezi moje oblíbené činnosti, protože té sladké vůni linoucí se z trouby a následné pohodičce s odpolední kávou a zákuskem, se prostě nic nevyrovná. Během karantény tak běžela naše trouba téměř nonstop. Ovšem nebyla jsem to pouze já, ale i naši spolubydlící, kteří se ujali role šéfkuchaře, a každý den jsme tak měli na výběr hned několik dobrůtek.

Dostatek času a potřebný počet strávníků, dal vzniknout hned několika novým dezertům – dezertům, kde kraluje rostlinná složka a často se schovává i nějaká ta zelenina. Naprosto ideální způsob jak propašovat trochu té zeleniny i těm, kteří ji zrovna moc neholdují. Protože co si budeme povídat, čokoládu zbožňuje snad každý.

Na pečení jsem už zkoušela používat cuketu, mrkev, dýni a dokonce i sladkou bramboru, ale dnes je to poprvé co je to rudě červená řepa. A musím uznat, že už první pokus se povedl moc dobře. Čokoládový dezert tak dostal velvetový nádech a jemně zemitou chuť, která se krásně pojí s čokoládovým základem.

Pyré z řepy

Červenou řepu párkrát propíchneme vidličkou, zabalíme do alobalu a pečeme do změknutí v troubě na 200 °C cca 45 minut. Upečenou řepu oloupeme pomocí ubrousku (jednoduše třením o její povrch) a rozmixujeme na hladké pyré. Pokaždé připravuji skleničku do zásoby, která je pak ready na vaření dalších dobrot – od hummusu, přes těstoviny až po netradiční formu noků nebo palačinek.

Suroviny

na formu o průměru 20 cm / příprava 10 minut + cca 30 minut pečení

suché suroviny

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • ¼ lžičky od následujícího – soda, prdopeč
  • 1 lžička instantní kávy (nemusí být)
  • špetka soli

mokré suroviny

  • 1 lněné vajíčko (1 lžíce mletých lněných semínek se 3 lžícemi vody)
  • ½ hrnku pyré z řepy (viz poznámka výše)
  • 100 g roztavené kvalitní čokolády
  • 2 lžíce olivového nebo kokosového oleje
  • 2 lžíce rostlinného mléka

na podávání

čoko poleva z avokáda / čokoláda

Postup
  1. V míse si zvlášt smícháme suché a mokré suroviny, které nakonec důkladně promícháme dohromady.
  2. Pečící formu vymažeme olejem a pomocí stěrky do ní zarovnáme připravené těsto.
  3. Pečeme na 180 °C cca 30 minut – zkontrolujeme pomocí špejle.
  4. Upečený koláč necháme nejprve 15 minut zchladnout ve formě a poté ho vyndáme na mřížku.
  5. Na zcela vychladlý dort naneseme čoko polevu z avokáda, nebo jednoduše roztavenou čokoládu smíchanou s troškou rostlinného mléka.

40 thoughts on “Čokoládový koláč s červenou řepou”

  1. ดังนั้น ถ้าคุณกำลังมองหาประสบการณ์การเดิมพันที่สนุกและไม่มีเวลาเบื่อ พร้อมทั้งต้องการความปลอดภัยในการทำธุรกรรม กับ fun88 บ ญช เวปไซต คุณจะได้สัมผัสความสุขและความสำเร็จในการเดิมพันกีฬาและคาสิโนสดทุกวัน

  2. hey there and thank you for your information – I have certainly
    picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this
    site, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining,
    but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high
    quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to
    my email and could look out for much more of your respective fascinating content.
    Make sure you update this again soon.. Escape room lista

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *