Pracovní sezona v Řecku se nám pomalu a jistě chýlí ke konci a s prvním deštivým dnem, po skoro 4 měsících, jsem dostala chuť na teplou kořeněnou polévku. V polévce nesmí chybět chilli a skořice, které zaručeně zahřejí i během sychravého, mlhavého podzimního odpoledne u nás doma.

Původně jsem chtěla udělat polévku zeleninovou, ale to bychom nesměli sníst všechnu zeleninu předchozí den a fakt, že je neděle a všechny obchody mají zavřeno, mi také nepomohlo. Nicméně pokud máte doma kousek celeru, petržele či nějaké další zeleniny, kterou máte rádi, nebojte se ji použít. Mrkev by měla hrát prim, ale určitě tím nic nezkazíte.

Polévku jsem ještě osvěžila pomerančem, který ji dodá příjemné ovocné aroma a třeba vám připomene letní dovolenou u moře.

Suroviny

na 1 hrnec cca 4 porce / příprava 30 minut

  • 4 střední mrkve
  • 1 brambora
  • 1 červená cibule
  • šťáva z jednoho pomeranče + 1 lžička nastrouhané kůry
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička nebo lžička sušeného chilli
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 celá skořice
  • 1 badyán
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • hrst čerstvého koriandru
  • olivový olej
  • sůl, pepř

na podávání

  • čerstvý koriandr
  • semínka dle chuti
  • avokádový (olivový) olej
Postup
  1. Na olivovém oleji si ve středním hrnci osmažíme dosklovata, najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev, oloupaný česnek, nasekaný zázvor a chilli. Za stálého míchaní smažíme 2 minutky.
  2. Nasypeme koření (kari, mletý koriandr, skořici a badyán) a za stálého míchání smažíme další minutku a poté zalijeme vodou cca do 2/3 hrnce.
  3. Přidáme na kostky nakrájenou bramboru vymačkaný pomeranč a kůru, bujón, osolíme, opepříme a přivedeme k bodu varu. Poté plamen zmírníme a necháme pod pokličkou probublávat.
  4. Jakmile nám zelenina změkne, přidáme nasekaný koriandr a povaříme dalších 5 minut. Poté vyndáme koření (skořici a badyán) a rozmixujeme na hladký krém.
  5. Dochutíme, popřípadě naředíme vodou, pokud je polévka příliš hustá a podáváme pokapané avokádovým olejem a posypané semínky a čerstvým koriandrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *