Polévka je grunt a jedno z nejjednodušších jídel, které lze během cest v dodávce vařit. Do hrnce můžete naházet téměř cokoliv, a pokud si prohrajete s dochucením, nikdy vás polévky nepřestanou bavit. A to během celého roku. Je to prostě báječná jednohrncovka, která má stovky obměn podle sezóny a dostupných surovin.
V obchodě jsem narazila na zlevněnou kořenovou petržel, a tak vznikl dnešní recept – jednoduchá, po rozmarýnu vonící nasládlá polévka. Konzistenci si můžete navolit sami – od hladkého pyré, přes rustikálnější variantu, kdy tyčovým mixérem pouze párkrát zapulzujete.
Na servírování se báječně hodí petrželové chipsy, klidně v kombinaci s jinou kořenovou zeleninou (mrkev, celer, řepa). Tradičně je připravuju v troubě, ale stejně tak je lze opéct na pánvičce. K tomu křupavá, čerstvá bagetka a jak jsme si šmakovali. Mělo to jedinou chybu – uvařila jsem toho opět málo! Dvě porce nám prostě nikdy nestačí, vždycky musí být na přidání.
Suroviny
na 2 – 3 porce / příprava 30 minut
- 5 středních petrželí nakrájených na kostičky
- 1 cibule nakrájená najemno
- 3 stroužky nasekaného česneku
- 1 lžíce (sušeného) rozmarýnu
- zeleninový bujón
- olivový olej
- sůl a pepř
na podávání
- semínka
- rozmarýnový olej
- sypké chilli /omáčka
- petrželové chipsy
Postup
- Na olivovém oleji si 5 minut podusíme cibuli s česnekem. Poté přidáme petržel, rozmarýn, osolíme, opepříme a podusíme ještě pár minut.
- Zalijeme vodou (nebo vývarem, či přidáme bujón) a vaříme, dokud nám nezměkne petržel. Rozmixujeme do kýžené konzistence (osobně mám ráda nahrubo pomixovanou) a podáváme pokapané rozmarýnovým olejem, posypané semínky, chilli a nesmí chybět petrželové chipsy (na oleji osmažené plátky petržele).
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.