Polévka je grunt a jedno z nejjednodušších jídel, které lze během cest v dodávce vařit. Do hrnce můžete naházet téměř cokoliv, a pokud si prohrajete s dochucením, nikdy vás polévky nepřestanou bavit. A to během celého roku. Je to prostě báječná jednohrncovka, která má stovky obměn podle sezóny a dostupných surovin.

V obchodě jsem narazila na zlevněnou kořenovou petržel, a tak vznikl dnešní recept – jednoduchá, po rozmarýnu vonící nasládlá polévka. Konzistenci si můžete navolit sami – od hladkého pyré, přes rustikálnější variantu, kdy tyčovým mixérem pouze párkrát zapulzujete.

Na servírování se báječně hodí petrželové chipsy, klidně v kombinaci s jinou kořenovou zeleninou (mrkev, celer, řepa). Tradičně je připravuju v troubě, ale stejně tak je lze opéct na pánvičce. K tomu křupavá, čerstvá bagetka a jak jsme si šmakovali. Mělo to jedinou chybu – uvařila jsem toho opět málo! Dvě porce nám prostě nikdy nestačí, vždycky musí být na přidání.

Suroviny

na 2 – 3 porce / příprava 30 minut

  • 5 středních petrželí nakrájených na kostičky
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • 1 lžíce (sušeného) rozmarýnu
  • zeleninový bujón
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • semínka
  • rozmarýnový olej
  • sypké chilli /omáčka
  • petrželové chipsy
Postup
  1. Na olivovém oleji si 5 minut podusíme cibuli s česnekem. Poté přidáme petržel, rozmarýn, osolíme, opepříme a podusíme ještě pár minut.
  2. Zalijeme vodou (nebo vývarem, či přidáme bujón) a vaříme, dokud nám nezměkne petržel. Rozmixujeme do kýžené konzistence (osobně mám ráda nahrubo pomixovanou) a podáváme pokapané rozmarýnovým olejem, posypané semínky, chilli a nesmí chybět petrželové chipsy (na oleji osmažené plátky petržele).
avatar