Rajčatový salát s jablkem

Během horkých letních dnů není nic lepšího nežli si dát salát z čerstvé, křupavé a šťavnaté zeleniny doplněný o zajímavý dresink. Letos v létě jsem si oblíbila kombinaci zeleniny a ovoce, se kterou jsem začala experimentovat.

Ať salát připravíme z jakéhokoliv druhu zeleniny či ovoce, je důležité, aby jednotlivé suroviny byly čerstvé a pokud možno vypěstované místními zemědělci. Jedině tak lze vykouzlit během pár minut zdravý a chutný oběd či večeři.

Ještě rok zpátky jsem byla přesvědčená, že salát není plnohodnotné jídlo, a pouze anorektičky jedí tento pokrm, aby náhodou nenašli o záhyb navíc na jejich už tak vyhublých křivkách. Ke všemu je velice těžké narazit v Čechách na restauraci, kde by se servíroval chutný a originální.

Většina salátu je bez nápadu zaplácnutá majonézou, za který vám naúčtují nekřesťanské peníze. Jedná se o gastronomii, která na pohled ničím nezaujme, neuspokojí naše chuťové buňky a ani nás nezasytí. Troufám si říct, že po chvíli budete koukat po jídelním lístku, a budete si chtít vynahradit salát něčím pořádným. Ovšem i ze salátu lze vykouzlit gastronomický zážitek nepřeberných chutí.

Můj názor na saláty změnil až pobyt na Krétě. Řekové umí skloubit čerstvé suroviny s bylinkami, luštěninami a tím vždy vyčarují báječné, zdravé a plnohodnotné jídlo. A tak začalo moje objevování a nové experimentování s dalšími surovinami.

Saláty ocení nejen masožravci, ale i ti, kteří se snaží o zdravější životní styl, a taktéž milovníci raw receptů. Podstatou a nejdůležitějším bodem přípravy jsou vždy sezonní a čerstvé suroviny.

Nejlepším způsobem jak salát servírovat je naskládat jednotlivé vrstvy na sebe, od větších a početnějších po menší suroviny. Tím docílíme, že nám salát bude lahodit i oku.

Suroviny

pro 2 – 4 osoby / příprava cca 30 minut

  • salát dle libosti (ledový, římský..)
  • 2 rajčata
  • malá zelená paprika
  • 1 nektarinka
  • 1 menší jablko
  • 2 švestky

dresink

  • hrst bazalky
  • miska arašídů
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z půlky citrónu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Postup
  1. Omytý a okapaný salát nakrájíme a přemístíme do mísy. Rajčata a ovoce nakrájíme na větší kousky.
  2. Na dresink si rozmixujeme bazalku, arašídy (stranou si dáme pár lístků a oříšků na ozdobení) a přidáme utřený česnek, olivový olej a dochutíme solí a pepřem.
  3. Nakrájený salát smícháme s hotovým dresinkem (pár lžic si necháme na ozdobení), na který navrstvíme nakrájenou zeleninu a ovoce.
  4. Ozdobíme zbylými oříšky, dresinkem a bazalkou.

691 thoughts on “Rajčatový salát s ovocem a dresinkem z arašídů a bazalky”

  1. Just want to say your article is as astonishing. The clearness to your submit is just great and that i could suppose you are knowledgeable in this subject. Fine along with your permission let me to seize your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks one million and please carry on the rewarding work.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *