Během horkých letních dnů není nic lepšího nežli si dát salát z čerstvé, křupavé a šťavnaté zeleniny doplněný o zajímavý dresink. Letos v létě jsem si oblíbila kombinaci zeleniny a ovoce, se kterou jsem začala experimentovat.
Ať salát připravíme z jakéhokoliv druhu zeleniny či ovoce, je důležité, aby jednotlivé suroviny byly čerstvé a pokud možno vypěstované místními zemědělci. Jedině tak lze vykouzlit během pár minut zdravý a chutný oběd či večeři.
Ještě rok zpátky jsem byla přesvědčená, že salát není plnohodnotné jídlo, a pouze anorektičky jedí tento pokrm, aby náhodou nenašli o záhyb navíc na jejich už tak vyhublých křivkách. Ke všemu je velice těžké narazit v Čechách na restauraci, kde by se servíroval chutný a originální.
Většina salátu je bez nápadu zaplácnutá majonézou, za který vám naúčtují nekřesťanské peníze. Jedná se o gastronomii, která na pohled ničím nezaujme, neuspokojí naše chuťové buňky a ani nás nezasytí. Troufám si říct, že po chvíli budete koukat po jídelním lístku, a budete si chtít vynahradit salát něčím pořádným. Ovšem i ze salátu lze vykouzlit gastronomický zážitek nepřeberných chutí.
Můj názor na saláty změnil až pobyt na Krétě. Řekové umí skloubit čerstvé suroviny s bylinkami, luštěninami a tím vždy vyčarují báječné, zdravé a plnohodnotné jídlo. A tak začalo moje objevování a nové experimentování s dalšími surovinami.
Saláty ocení nejen masožravci, ale i ti, kteří se snaží o zdravější životní styl, a taktéž milovníci raw receptů. Podstatou a nejdůležitějším bodem přípravy jsou vždy sezonní a čerstvé suroviny.
Nejlepším způsobem jak salát servírovat je naskládat jednotlivé vrstvy na sebe, od větších a početnějších po menší suroviny. Tím docílíme, že nám salát bude lahodit i oku.
Suroviny
pro 2 – 4 osoby / příprava cca 30 minut
- salát dle libosti (ledový, římský..)
- 2 rajčata
- malá zelená paprika
- 1 nektarinka
- 1 menší jablko
- 2 švestky
dresink
- hrst bazalky
- miska arašídů
- 1 stroužek česneku
- šťáva z půlky citrónu
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
- Omytý a okapaný salát nakrájíme a přemístíme do mísy. Rajčata a ovoce nakrájíme na větší kousky.
- Na dresink si rozmixujeme bazalku, arašídy (stranou si dáme pár lístků a oříšků na ozdobení) a přidáme utřený česnek, olivový olej a dochutíme solí a pepřem.
- Nakrájený salát smícháme s hotovým dresinkem (pár lžic si necháme na ozdobení), na který navrstvíme nakrájenou zeleninu a ovoce.
- Ozdobíme zbylými oříšky, dresinkem a bazalkou.