Jídlům do ruky či předkrmům přezdívám jednoduše „ zob, zob“. Obecně Češi a předkrmy nejdou moc dohromady a bohužel jsme jeden z mála národů, který to tak má. Mezze, tapas či klasické předkrmy se zkrátka staly neodmyslitelnou součástí kulinářského zážitku sdíleném v okruhu přátel při dlouhých večerech.
Degustace savojských specialit
Savojsko se může pyšnit vytříbenou francouzskou gastronomií, ale i skvělými podmínkami pro zimní sporty. Právě lyžování mě do tohoto krásného regionu přitáhlo a pevně sevřelo svoji velkolepostí a atmosférou.
Chleba ve vajíčku alias Chudý rytíř
Kam se hrabou nějaké gastronomické speciality na starý dobrý chleba ve vajíčku. Tuto pochoutku mám navždy spojenou s pardubickými snídaněmi v mé rodné hroudě, kdy jsme doma neměli nic jiného, nežli pár vajec, starý chleba, kečup, hořčici, nakládané okurky, cibuli a někdy dokonce i rajče. Vesměs suroviny, které najde každý z vás doma, i když lednička zeje prázdnotou.…
Gözleme – plněná turecká placka
Gözleme, neboli plněná turecká placka, dostala jméno podle tureckého slova göz – oči, protože při pečení se začnou vytvářet hnědé skvrny. Angličané používají slovo pancake – palačinka, ovšem tradiční placka gözleme ani trochu palačinku nepřipomíná. Jedná se o tradiční turecký pokrm, který je velice levný, a proto je součástí vesnických jídel. Okolo frekventovaných cest, jako je i…