I když na Zélandu oficiálně začalo jaro, večery jsou stále chladné a v dodávce se neobejdeme bez dvou peřin. Ideální doba se zahřát nějakým horkým nápojem. Ve výbavě mojí špajzky proto nechybí ani kvalitní kakao, abych se s šálkem horké čokolády mohla alespoň v myšlenkách vrátit do chatky s krbem, kde jsme strávili posledních pár týdnů.

Jasně že k přípravě horké čokolády si vystačíte jenom s mlékem, kakaem a čokoládou, ale proč tuhle hřejivou dobrotu ještě o něco nevylepšit! Do základu jsem tedy přidala arašídové máslo (nebo jakékoliv ořechové), skořici a na zahuštění místo škrobu pár poctivých lžic dýňového pyré. Jednoduše uvařená a rozmixovaná dýně je senzační základ pro mnoho dalších receptů, není tedy na škodu ho mít předem připravené do zásoby v ledničce.

A co ještě nechybí v mojí špajzce? Rozhodně datlový karamel, který používám na doslazování všeho možného, včetně dnešní krémové horké čokolády!

Horkou čokoládu si nedokážu představit bez pořádné vrstvy smetany nebo šlehačky, která přetéká přes okraj. Veganskou alternativou je poté kokosový krém v konzervě. Ten pak stačí nechat v ledničce alespoň 24 hodin vychladit a poté „slíznout“ smetanu v podobě vrchní tuhé složky (konzervou hlavně nijak netřepejte, aby smetana zůstala ve vrchní části).

Suroviny

na 2 porce / příprava 10 minut

  • 2 hrnky rostlinného mléka (sójové, ořechové, mandlové…)
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 4 poctivé lžíce dýňového pyré
  • 2 lžíce pokrájené čokolády
  • 1 vrchovatá lžíce arašídového másla (nebo jiného ořechového)
  • datlový karamel na doslazení
  • ½ lžičky skořice

na podávání

  • vychlazený kokosový krém
  • strouhaná čokoláda, kakao
  • sušenky, marshmallow…
Postup
  1. Do hrnce nalijeme mléko a metličkou promícháme s kakaem, přidáme zbytek ingrediencí kromě datlového karamelu, a metličkou mícháme do úplného rozpuštění.
  2. Podle potřeby zahustíme dýňovým pyré nebo ořechovým máslem a dosladíme datlovým karamelem.
  3. Podáváme s kokosovým krémem, posypané kakaem nebo čokoládou.

TIP! Troška pomerančové kůry dodá šálku čokolády příjemné aroma a citrusovou příchuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *