Tak teďka už si nejspíš říkáte, že tohle nemůžu myslet vážně! Myslím! A dokonce mám i požehnání od mého masožravého degustátora. Oba jsme měli boule až za ušima a mlaskali blahem tak nahlas, že nás nejspíš slyšeli až na opačné straně parkoviště. Ovšem ne tak ledajakého, ale tuze překrásného u ledovcového jezera Tekapo.

Veganskou variantu na tuhle hospodskou masovou pomazánku (i když znám mnohé, kdo ho jen tak lžící samotný, viď Zuzko?) mi představil kamarád pár měsíců zpátky. Za to ještě jednou díky!

Základem je zralé, krémové avokádo, které vytvoří jemnou konzistenci. Žádný nahnědlý prcek, nebo ztvrdlé bez chuti. Prostě pořádné, krásné avokádo!

O chuť a strukturu se pak postará rozmixovaná nakládaná kápie (kterou jsem zaboha nemohla nikde na Zélandu sehnat, tak jsem ji nahradila pečenou červenou paprikou) a sušená rajčata. Pak už stejně jako u masové varianty stačí směs dochutit. V rostlinné variantě skvěle funguje jarní cibulka, sojová a worcestrová omáčka, citronová šťáva, česnek a oblíbená omáčka – já sáhla po zauzené, lehce pikantní chipotle omáčce a bylo to hotové nebe v puse.

Suroviny

na 2 – 4 porce / příprava 15 minut

  • 2 zralá větší avokáda
  • 1 najemno nasekaná jarní cibulka (cca 2 větší lžíce)
  • ½ nakládané kápie (v nouzi lze nahradit pečenou červenou paprikou)
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 2 hrsti sušených rajčat (ne v oleji)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce chipotle omáčky (nebo jiné oblíbené)
  • 1 lžička sójové omáčky
  • cca 1 lžička citronové šťávy
  • pár kapek worcestrové omáčky (lze vynechat)
  • sůl a pepř podle chuti

na podávání

  • opečený chleba / toast
  • krekry
Postup
  1. Avokádo rozmačkáme vidličkou a smícháme s jarní cibulkou. Zbytek surovin rozmixujeme, přidáme avokádo a dochutíme.
  2. Podáváme s opečeným pečivem a krekry.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *