0004

Mezi moji největší vášeň, ale zároveň prokletí, patří obliba pálivého jídla. Závislosti jsem propadla pár let zpátky, a od té doby jsem posunula laťku pálivosti do nebeských výšin.

Nejsem to ale jenom já, ale celá moje rodina, která si holduje v pálivém, takže chilli nikdy nechybí na seznamu suvenýrů. Sušené, čerstvé, nakládané. Je to jedno, hlavně že to pálí.

Hodného nepálí

Existuje několik set druhů chilli papriček, které obsahují různé množství kapsaicinu (pálivost papričky). Doporučuji vyzkoušet více různých odrůd, jejichž rozdíl mnohdy překvapí. Ale pozor! Nikdo na světě vám neporadí, jaké množství v jídle vám přinese potěšení, a kolik nesnesitelnou bolest.

Obecně lze říci, že menší papričky jsou pálivější, stejně tak jako čerstvé, nežli sušené. Pálivost papriček má spoustu výhod a léčebných schopností. Moje tělo si říká o chilli, jelikož obsahuje spoustu vlákniny, proteinů a železa, které jsou pro vegetariány velice důležité. Obsahuje také spoustu vitamínu C a E, zrychluje metabolismus, snižuje cholesterol a působí jako přírodní antibiotika.

Chilli kytice

Pěstování a cestování nejde bohužel moc dohromady. Ale pokud žijete v zemi věčného slunce jako já, můžete během půl roku sklidit papričky až 3x! Stačí jen sluníčko, trocha lásky a trpělivosti.

Chilli

Bodrumu se mi poprvé stalo, že jsem měla více papriček, nežli jsem stačila zpracovávat. Přikládám jednoduchý a rychlý recept, jak si tento pálivý poklad uchovat v čerstvé formě po delší dobu. Stačí pouhé tři ingredience a půl hodinka času.

Suroviny

Suroviny

1 zavařovací sklenice / příprava cca 30 minut

  • 4 hrsti chilli papriček dle libosti
  • 2 šalotky nebo 1 cibule
  • vinný ocet
Postup
  1. Chilli papričky nakrájíme na tenká kolečka, cibuli najemno.
  2. Do sklenice navršíme směs papriček a cibule a vše zalijeme až po okraj octem.
  3. Takto naložené papričky můžeme nechat na stole a používat dle libosti.

TIP! Vinný ocet můžeme nahradit octem rýžovým.

avatar