První letošní grilování

Není nic lepšího než jet s přáteli grilovat a se západem sluníčka si vychutnávat ohněm provoněné jídlo. Ke grilování je zapotřebí pěkné počasí, o které v Turecku není nouze. Během 5 měsíců tady pršelo jenom jednou!! Miluju léto, teplo a sluníčko ale všeho moc škodí. Kolikrát jsme si se Standou přáli alespoň oblačno, a válet se u dobrého filmu doma. Ovšem to je jen maličkost v porovnání se vším báječným, co tady máme šanci zažít. A právě grilování patří k jedné z našich nejoblíbenějších aktivit.

Ještě před samotným příjezdem do Turecka byla jasná jedna věc, a to koupě grilu, co možná nejdříve. Po příjezdu do Bodrumu jsem byla nadšením celá bez sebe. Bydleli jsme v krásném apartmánu s bazénem a nádhernou zahradou. Ovšem jak jsme byli zklamáni, když nám majitelka našeho apartmánu zakázala v celém areálu grilovat.

Kde Grilovat

V Turecku je velice jednoduché nalézt místo ke grilování. Dalo by se říci, že Turkové grilují úplně všude. V každém městě se nachází mangal park – místo, kde se nachází vestavěné grily, lavičky se stoly, umývárna a osvětlení.  Na pláži i vysoko v horách jsou také ideální místa na grilování. Stačí si jen přivést gril a hurá na věc. A pokud se vám zalíbí jakékoliv jiné místo, jednoduše si sednete na zem a můžete grilovat. Věřte tomu, že nikde nebudete jediní kdo griluje, a dříve nebo později se okolo vás objeví nejedna turecká rodina se stejným úmyslem. Až na pár výjimek vám nikdo v celém Turecku nezakáže grilovat, ale naopak vám popřeje dobrou chuť.

Grilování s Turky

Co a kde nakoupit

Před každým grilováním je povinná návštěva tradičního tureckého bazaru, kde seženete čerstvou zeleninu a ovoce od lokálních zemědělců, olivy všech barev a velikostí a v neposlední řadě domácí sýry jako například helim – grilovací sýr z ovčího a kozího mléka.

Ke grilování po Turecku nesmí chybět maso. Turci jedí spoustu zeleniny, ale jídlo bez masa pro ně není jídlo. Nejtypičtějším masitým pokrmem na gril je köfte – kořeněné karbanátky z mletého masa.

Poslední zastávka před samotným grilováním musí být v místní pekárně. Turci milují pečivo a bez něho si nedokážou představit žádné jídlo. Turecký chléb – ekmek se dá koupit během celého dne na každém rohu a to vždy čerstvý, jelikož se peče několikrát denně. Další výbornou variantou je ramazan pidesi – vyšší kulatá placka se sezamem.

Neodmyslitelná příloha k tureckému grilování

Turecké grilování se nemůže obejít bez salátu, nějakých zákrmů – oliv, oříšků a samozřejmě nemůže chybět turecké pivo Efes a tradiční pálenka Rakı. Přestože jsou Turci muslimové, mnohým to nebrání v konzumaci alkoholu. Ne po celém světě znamená muslim jedno a totéž, a právě Turci se ve spoustě věcí odlišují od ostatních muslimů. Jak rádi říkají – je jedno jestli jsi muslim, křesťan, žid, běloch, černoch nebo ateista, důležité je jestli jsi dobrý nebo špatný člověk.

Pohoda s tureckým pivem Efes

Pod pojmem turecké grilování nenalezneme jenom dobré jídlo, ale i partu přátel, která se skvěle baví. Už bych ani nespočítala, kolikrát jsme za sezónu grilovali. Tímto musím pochválit Standu, jelikož i on přinesl skvělé nápady a pomohl s jejich realizací. Pro mě bylo ideální, že se vždy postaral o maso, ryby a já se věnovala přípravě salátů a nakládání zeleniny.

Grilujeme

I když je Turecko obklopeno hned čtyřmi moři, ryby na jídelníčku nenajdeme skoro vůbec. V restauraci se jedná o předražený pokrm a paradoxně to jsou zejména sladkovodní ryby jako pstruh, které Turci jedí nejčastěji. Přitom na tradičním bazaru nebo ve větším supermarketu není problém sehnat mořské ryby, které vám i na požádání vykuchají. Cenově nejdostupnější je pražma a makrela.

Griluji, griluješ, grilujeme

Jedna z mnoha vydařených grilovaček byla na pláži v Yalikavaku, tentokrát v českém obsazení, takže spíše české grilování v Turecku. Rakı jsme nahradili rumem a místo turecké muziky to byl Mig 21 a Lucie.

Grilováni na pláži

Podle mého názoru ať dáme na gril téměř cokoliv, bude to chutnat skvěle. Jedině spálením se dá jídlo pokazit. Vyzkoušela jsem i sladké grilování. Ovoce pak chutná úplně jinak a skvěle se hodí do salátů a k masu.

Nakládané žampiony

V Turecku je spoustu míst, kde máte možnost u grilování mít i krásný výhled. To bylo i v případě grilování se Standovými rodiči v Ortakentu, který se nachází 10 kilometrů za Bodrumem.

Grilujeme v Ortakentu

V tomto článku jsem sepsala pár receptů, které je jedno jestli si ogrilujete u vás doma, anebo u nás v Turecku. Důležité je mít sebou dobré přátele, dostatek alkoholu a někoho kdo se bude starat o gril.

Rajčatový salát s kozím sýrem

Suroviny

pro 4 osoby / příprava cca 15 minut

  • 5 vyzrálých rajčat
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  •  krémový kozí sýr
  • olivový olej
  • nar ekşili sos nebo ocet balsamiko
  • sůl
Postup
  1. Rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli najemno, česnek utřeme se solí. V míse smícháme rajčata s cibulí, česnekem, olivovým olejem a granátovým sirupem. Podle chuti dosolíme.
  2. Salát posypeme rozdrobeným ovčím sýrem a ozdobíme nasekanými bylinkami podle chuti.

TIP! Rajčatový salát je výborný jako příloha ke grilování.

Domácí bazalkové pesto

Suroviny

1 sklenička / příprava cca 20 minut

  • 4 hrníčky bazalkových lístků
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • hrstka vlašských ořechů
  • citronová šťáva
  • sůl podle chuti
Postup
  1. Všechny suroviny dáme do mísy a najemno rozmixujeme. Pokud máme směs příliš hustou, přidáme olivový olej.
  2. Ochucené pesto můžeme uchovat v uzavřeně skleničce na později.
  3. Pesto se dá použít jako výborný dresink na saláty anebo k ochucení grilované zeleniny.

Rychlý bramborový salát

Suroviny

pro 4 osoby / příprava cca 30 minut

  • 5 středně velkých brambor
  • červená cibule
  • čerstvý rozmarýn
  • máslo nebo olivový olej
  • sůl
Postup
  1. Oloupané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka.
  2. Mezitím si na mírném ohni prohřejeme na másle najemno nakrájenou cibuli s větvičkou rozmarýnu.
  3. Ještě teplé brambory rozšťoucháme vidličkou a smícháme s cibulovým základem. Podle chuti osolíme.
  4. Bramborový salát se skvěle hodí jako příloha ke grilování a tím se vyhneme konzumaci pečiva.

Pikantní houby provoněné rozmarýnem

Suroviny

pro 2 – 4 osoby / příprava cca 10 minut + grilování

  • 4 velké houby
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a chilli podle chuti
Postup
  1. Houby omyjeme a necháme osušit. Mezitím si v misce smícháme olivový olej, utřený česnek natrhaný rozmarýn a podle chuti přidáme chilli a sůl.
  2. Takto připravenou marinádou potřeme houby ze všech stran.
  3. Necháme alespoň hodinu uležet a poté můžeme grilovat.

Grilovaná zelenina na turecký způsob

Suroviny

pro 2 – 4 osoby / příprava cca 20 minut +  grilování

  • 2 červené papriky
  • 2 lilky
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka
  • ocet, sůl
Postup
  1. Omytou zeleninu dáme vcelku grilovat. U papriky lilku ani cibule nevadí pokud nám během grilování zčerná (Paprika potřebuje času nejméně, ale cibule a lilek podstatně delší čas – záleží jak jsou velké).
  2. Ogrilovanou zeleninu oloupeme a ještě teplou ochutíme česnekem, olivovým olejem, čerstvou petrželkou a octem.
  3. Takto připravenou směs můžeme podávat s chlebem anebo zabalit do tortilly se sýrem a nechat chvíli opéct na grilu.

Ovocné špízy s medem a skořicí

Suroviny

pro 2 – 4 osoby / příprava cca 30 minut + grilování

  • 1 jablko
  • 1 broskev nebo nektarinka
  • 5 švestek
  • půl citronu
  • med
  • skořice
  • 1 pomeranč k podávání
Postup
  1. Jablko, broskev a švestky nakrájíme na větší kostky citron na plátky.
  2. Nakrájené ovoce v míse smícháme s medem a skořicí. Ochucené ovoce střídavě napichujeme na špejli, nebo na grilovací jehlu.
  3. Grilujeme zhruba 20 minut, až nám ovoce zkaramelizuje. Hotové ovoce stáhneme ze špízů a pokapeme pomerančovou šťávou. Podáváme jako přílohu, se salátem anebo jako desert s jogurtem.
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments