Kdo by neznal českou klasiku čočku na kyselo? To je bohužel jeden z mála receptů, co s čočkou svede česká gastronomie. Při pobytu v Řecku jsem si oblíbila tamní přípravu na červeno a na sladko.
Pro nás netradiční příprava příjemně osvěží jídelníček a ani není potřeba speciálních ingrediencí. S největší pravděpodobností naleznete všechny u vás ve špajzu. Hlavní roli hraje, kromě čočky, bobkový list, skořice a rajčata!
Druhy čočky
Čočku lze zakoupit hned v několika variantách, přičemž každá obsahuje zdraví prospěšné látky jako například bílkoviny a železo. Mezi nejznámější druh, který v kuchyni používaly již naše babičky, patří čočka hnědá a tmavozelená, z které je i dnešní recept.
Hnědá čočka je velmi starou kulturní rostlinou. Pochází z jihovýchodní Asie, v současné době se pěstuje i v oblasti Středozemního moře. Byla známá již ve starém Egyptě, kde platila za potravu chudých. Na severu Evropy, kam se dovážela, se stala naopak jídlem boháčů.
Základem přípravy nejen čočky, ale i dalších druhů luštěnin je správná příprava a vaření. Jedině tak předejte nepříjemnému nadýmání a získáte z čočky vysoký podíl minerálů a vitamínů.
Suroviny
na 4 porce / příprava 30 minut + 12 hodin namáčení čočky
- 2 hrníčky čočky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 velká červená cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky skořice
- 1 lžička koriandru
- 6 bobkových listů
- olivový olej
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř
- hrstka čerstvé petrželky na podávání
Postup
- Předem namočenou čočku propláchneme a uvaříme do změknutí se 4 bobkovými listy.
- Ve středním hrnci na oleji osmažíme dorůžova najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme nasekaný česnek, za stálého míchání necháme vyprchat štiplavé aroma a přidáme koření (skořici, koriandr a bobkový list). Zamícháme a přidáme rajčata v konzervě, rajský protlak a skleničku vody. Osolíme a opepříme.
- Přidáme uvařenou scezenou čočku citronovou šťávu, zamícháme a necháme probublávat dalších 20 minut.
- Dochutíme medem, solí a podáváme posypané nasekanou petrželkou.