Kdo by neznal českou klasiku čočku na kyselo? To je bohužel jeden z mála receptů, co s čočkou svede česká gastronomie. Při pobytu v Řecku jsem si oblíbila tamní přípravu na červeno a na sladko.

Pro nás netradiční příprava příjemně osvěží jídelníček a ani není potřeba speciálních ingrediencí. S největší pravděpodobností naleznete všechny u vás ve špajzu. Hlavní roli hraje, kromě čočky, bobkový list, skořice a rajčata!

Druhy čočky

Čočku lze zakoupit hned v několika variantách, přičemž každá obsahuje zdraví prospěšné látky jako například bílkoviny a železo. Mezi nejznámější druh, který v kuchyni používaly již naše babičky, patří čočka hnědá a tmavozelená, z které je i dnešní recept.

Hnědá čočka je velmi starou kulturní rostlinou. Pochází z jihovýchodní Asie, v současné době se pěstuje i v oblasti Středozemního moře. Byla známá již ve starém Egyptě, kde platila za potravu chudých. Na severu Evropy, kam se dovážela, se stala naopak jídlem boháčů.

Základem přípravy nejen čočky, ale i dalších druhů luštěnin je správná příprava a vaření. Jedině tak předejte nepříjemnému nadýmání a získáte z čočky vysoký podíl minerálů a vitamínů.

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut + 12 hodin namáčení čočky

  • 2 hrníčky čočky
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½  lžičky skořice
  • 1 lžička koriandru
  • 6 bobkových listů
  • olivový olej
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř
  • hrstka čerstvé petrželky na podávání
Postup
  1. Předem namočenou čočku propláchneme a uvaříme do změknutí se 4 bobkovými listy.
  2. Ve středním hrnci na oleji osmažíme dorůžova najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme nasekaný česnek, za stálého míchání necháme vyprchat štiplavé aroma a přidáme koření (skořici, koriandr a bobkový list). Zamícháme a přidáme rajčata v konzervě, rajský protlak a skleničku vody. Osolíme a opepříme.
  3. Přidáme uvařenou scezenou čočku citronovou šťávu, zamícháme a necháme probublávat dalších 20 minut.
  4. Dochutíme medem, solí a podáváme posypané nasekanou petrželkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *