Zbytek rýže od oběda, přezrálé avokádo a pár konzerv ve špajzce rozhodly o dnešní večeři. Pěkně pálivé, po uzené paprice vonící. Fazolová polévka je tak další receptem do série jednohrncovek – naše tolik oblíbená jídla během cestování na čtyřech kolech.

Fazole mají spoustu benefitů pro naše tělo, o kterých jsem se již okrajově zmínila ve starším receptu na veganské chilli. Sušené luštěniny sice během našeho cestování nahradily ty konzervované, ovšem to nic nemění na vydatnosti a sytosti dnešní polévky. Popravdě konzervované luštěniny jsou tou nejrychlejší volbou jak během pár minut vykouzlit senzační, živinami nabité jídlo.

Nasbírané chutě během našeho objevování Střední Ameriky a špetka mojí improvizace (no spíš pořádná hrst), tak daly vzniknout novému receptu.

Suroviny

na 2-3 porce / příprava do 30 minut

  • 2 konzervy fazolí (osobně jsem použila black a kidney)
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 řapík celeru nakrájený na kostičky
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 1 zeleninový bujón nebo 0,5 l vývaru
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička mletých chipotle nebo uzené papriky
  • 1 lžička oregana
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce nasekané hořké čokolády
  • sušené chilli papričky podle chuti
  • olivový olej

na podávání

  • avokádo
  • opečená tortilla
  • čerstvý koriandr
  • zbytek rýže od oběda
  • limetka/citrón
  • chilli omáčka
Postup
  1. Na oleji si dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Během smažení osolíme, opepříme a přidáme sušené chilli papričky a bobkový list.
  2. Nakonec přidáme česnek, krátce prosmažíme a zalijeme vývarem nebo 0.5 litrem vody.
  3. V případě použití vody, přidáme bujón a dále zbytek koření (římský kmín, koriandr, chipotle, oregano) a čokoládu.
  4. Do polévky přidáme cca ⅔ fazolí i s nálevem, zbytek rozmixujeme dohladka a také nalijeme do polévky. Krátce povaříme do změknutí zeleniny. Dochutíme.
  5. Polévku servírujeme s opečenou tortillou, avokádem, chilli omáčkou podle chuti a popřípadě s čerstvým koriandrem, sýrem a zbytkem uvařené rýže od oběda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *