
Zbytek rýže od oběda, přezrálé avokádo a pár konzerv ve špajzce rozhodly o dnešní večeři. Pěkně pálivé, po uzené paprice vonící. Fazolová polévka je tak další receptem do série jednohrncovek – naše tolik oblíbená jídla během cestování na čtyřech kolech.
Fazole mají spoustu benefitů pro naše tělo, o kterých jsem se již okrajově zmínila ve starším receptu na veganské chilli. Sušené luštěniny sice během našeho cestování nahradily ty konzervované, ovšem to nic nemění na vydatnosti a sytosti dnešní polévky. Popravdě konzervované luštěniny jsou tou nejrychlejší volbou jak během pár minut vykouzlit senzační, živinami nabité jídlo.
Nasbírané chutě během našeho objevování Střední Ameriky a špetka mojí improvizace (no spíš pořádná hrst), tak daly vzniknout novému receptu.

Suroviny
na 2-3 porce / příprava do 30 minut
- 2 konzervy fazolí (osobně jsem použila black a kidney)
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 mrkev nakrájená na kostičky
- 1 řapík celeru nakrájený na kostičky
- 3 nasekané stroužky česneku
- 1 zeleninový bujón nebo 0,5 l vývaru
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička mletých chipotle nebo uzené papriky
- 1 lžička oregana
- 2 bobkové listy
- 3 lžíce nasekané hořké čokolády
- sušené chilli papričky podle chuti
- olivový olej
na podávání
- avokádo
- opečená tortilla
- čerstvý koriandr
- zbytek rýže od oběda
- limetka/citrón
- chilli omáčka
Postup
- Na oleji si dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Během smažení osolíme, opepříme a přidáme sušené chilli papričky a bobkový list.
- Nakonec přidáme česnek, krátce prosmažíme a zalijeme vývarem nebo 0.5 litrem vody.
- V případě použití vody, přidáme bujón a dále zbytek koření (římský kmín, koriandr, chipotle, oregano) a čokoládu.
- Do polévky přidáme cca ⅔ fazolí i s nálevem, zbytek rozmixujeme dohladka a také nalijeme do polévky. Krátce povaříme do změknutí zeleniny. Dochutíme.
- Polévku servírujeme s opečenou tortillou, avokádem, chilli omáčkou podle chuti a popřípadě s čerstvým koriandrem, sýrem a zbytkem uvařené rýže od oběda.