Jelikož je Nový Zéland krajina věčně zelená, člověk si ani neuvědomí, že je vlastně podzim. Atmosféra padajícího listí, které hraje všemi barvami, je zde vidět výjimečně. My měli to štěstí, že jsme narazili na nádherný McLaren’s Waterfall Park, pouhých pár kilometrů od rušného města Tauranga, kde se podzim předvedl ve své plné kráse. Jedná se o 190 ha rozsáhlou oblast, která vznikla po uzavření vodní elektrárny. Vysázelo se zde neskutečné množství stromů a dalších rostlin, které postupem času vytvořily unikátní botanickou zahradu a zároveň jakýsi safari park. Společnost nám totiž dělalo stádo několika desítek ovcí a nespočet ptactva poletující nebo plavající v okolí nádrže.

Z celé oblasti sálá neskutečná pohoda, kterou si lze vychutnat poblíž kempů s piknikovými stoly a barbecue. Park je také prošpikován krásnými nenáročnými treky, které nás zavedly do nádherných zákoutí s úžasným panorama na celou oblast.

Jelikož za pár dní nastupujeme na program zvaný woofing (pomoc místním farmářům za ubytování a stravu), potřebovala jsem zpracovat nakoupené suroviny – velké množství mrkve tedy rozhodlo o našem obědě.

Tradiční dušenou mrkev jsem ozvláštnila cizrnou, která jí dodá krémovější konzistenci a potřebné bílkoviny, kmín a majoránku pro chuť domova a jako přílohu jsem zvolila bleskový kuskus (v bezlepkové variantě použijte rýži).

Poslední složkou je salát vytvořený ze zbytků nakrájeného zelí a indických pickles – jednoduchý, ale chuťově efektivní doplněk k jemnější dušené mrkvi.

Indické pickles jsme si zamilovali už před lety a po naší dobrodružné cestě přímo do srdce této jedinečné země, jsme si je oblíbili ještě víc! Proto v naší dodávce nikdy nechybí sklenice tohoto kořeněného pokladu. Ještě že na Zélandu žije početná skupina Indů a jejich speciality se dají sehnat ve stovkách obchodů po celé zemi.

Dnešní recept bych tedy charakterizovala čtyřmi slovy – hřejivý podzim, mrkev a ovce, které se staly součástí receptu, i přesto že se jedná o bezmasý pokrm.

Suroviny

na 2 porce / příprava 20 minut

  • 4 střední mrkve
  • 1 hrnek uvařené cizrny (nebo 1 konzerva)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky majoránky
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř

salát s indickými pickles

  • 2 hrnky nakrájeného zelí
  • 1 vrchovatá lžíce pickles

na podávání

  • kuskus
  • petrželka
Postup
  1. Na lžíci másla si dorůžova osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme nasekaný česnek a na kostky nakrájenou mrkev. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a za občasného míchání přiklopené 3 minutky podusíme.
  2. Nakonec přidáme cizrnu, zalijeme vodou, aby bylo všechno tak akorát ponořené, a necháme přiklopené dusit do změknutí mrkve (hlavně ne do mrtva!).
  3. Mezitím, co se nám dusí mrkev, si uvaříme kuskus – zalijeme vroucí vodou v poměru 1:1,5 a přiklopené necháme nabobtnat. Kuskus je ještě chutnější, když ho smícháme před zalitím vodou s bylinkami v tomto případě třeba s majoránkou, osolíme a opepříme.
  4. Jakmile nám mrkev změkne, celou směs rozmačkáme šťouchadlem na brambory, přisypeme majoránku a dochutíme solí a citrónovou šťávou.
  5. Podáváme s uvařeným kuskusem a picklovým salátem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *