
Museli jsme náležitě oslavit konec kiwi sezóny, tedy alespoň pro nás, a nenapadl nás lepší způsob než to zpečetit BBQ party. Tentokrát jsme zakotvili v prostředí parku Donovan v Te Puke a již tradičně jsem si neodpustila koupit lilek, který z grilu prostě zbožňuju.
Poprvé jsem se s lilkem pořádně seznámila v Turecku, kde hraje hlavní roli ve spoustě tamních receptů, které miluju natolik, že se k nim stále vracím. Ovšem inspiraci jsem tentokrát nehledala v Turecku, ale v Číně a Japonsku.
Počasí nám tentokrát hrálo do karet, takže jsme si užívali teplého slunečného dne s kiwi sangrií a dobrotami z grilu. Důležitou roli opět sehrála marináda, která grilování vždy povznese na úplně jinou úroveň!
Suroviny
na 2 porce / příprava 10 minut + grilování
- 1 lilek
- 1 větší mrkev
- olej
- sůl
na marinádu
- sójová omáčka cca ¼ plecháčku
- 1 lžíce zázvorové šťávy
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 vrchovatá lžíce miso pasty
- chilli omáčka podle chuti
- 1 utřený stroužek česneku
na podávání
- sezam
- limetka
- (bezlepkové) pečivo
Postup
- Lilek nakrájíme na cca centimetrové plátky, mrkev na poloviční. Promícháme s olejem, solí a ogrilujeme na tálu do změknutí lilku.
- Mezitím si připravíme omáčku – všechny ingredience vložíme do zavařovací sklenice, uzavřeme a pořádně protřepeme. Pokud je omáčka moc hustá, naředíme ji trochou vody.
- Ogrilovanou zeleninu přímo na grilu podlijeme připravenou marinádou, párkrát promícháme a je hotovo.
- Podáváme s křupavou bagetkou a limetkou.