Hlavní sezóna v Řecku se rozbíhá v plném proudu a místní trhy hrají všemi barvami. Již předem jsem si vyhlídla rudě červená rajčata a svítivě oranžové šťavnaté pomeranče, ale popravdě až doma jsem vymyslela, co vlastně budu vařit. Kombinaci rajčat a pomeranče jsem si zamilovala a s místním sýrem feta, se jedná o opravdovou baštu.

K rajčatům jsem zvolila méně tradiční přílohu bulgur, který ovšem skvěle doplní lehkost a šťavnatost receptu.

Suroviny

na 2 porce / příprava 50 minut

  • 2 velká masitá rajčata
  • ¾ skleničky pomerančové šťávy + 1 lžička nastrouhané kůry
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej

na bulgur

  • ¾ hrnku bulguru
  • 1 menší cibule
  • hrstka nasekaných vlašských ořechů
  • hrstka rozinek
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky koriandru
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • olivový olej

na podávání

  • 1 mistička na kostky nakrájené fety
  • 1 lžička řeckých (provensálských) bylinek
  • olivový olej
Postup
  1. Na oleji si dorůžova osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme česnek, koriandr a římský kmín. Za stálého míchání 1 minutu smažíme. Nasypeme bulgur, zalijeme 1 a ½ hrnkem studené vody, osolíme a přiklopené necháme dojít k bodu varu. Poté zmírníme plamen a vaříme, dokud se nám neodpaří voda, a bulgur nezměkne. Poté přisypeme ořechy, rozinky a dáme stranou.
  2. Mezitím, co se nám vaří bulgur si připravíme rajčata. Na olivovém oleji si na mírném plamenu podusíme celý oloupaný česnek (dokud nezměkne a nezačne hnědnout). Poté ho vidličkou rozmačkáme na kaši, přilijeme pomerančovou šťávu,  kůru a na měsíčky pokrájená rajčata. Osolíme, opepříme a zamícháme. Nejprve dusíme cca 20 minut pod pokličkou a poté dalších cca 10 minut odklopené, dokud nám rajčata nezhoustnou.
  3. Na olivovém oleji si krátce prosmažíme fetu společně s kořením.
  4. Dušená rajčata podáváme společně s bulgurem a fetou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *