Hlavní sezóna v Řecku se rozbíhá v plném proudu a místní trhy hrají všemi barvami. Již předem jsem si vyhlídla rudě červená rajčata a svítivě oranžové šťavnaté pomeranče, ale popravdě až doma jsem vymyslela, co vlastně budu vařit. Kombinaci rajčat a pomeranče jsem si zamilovala a s místním sýrem feta, se jedná o opravdovou baštu.
K rajčatům jsem zvolila méně tradiční přílohu bulgur, který ovšem skvěle doplní lehkost a šťavnatost receptu.
Suroviny
na 2 porce / příprava 50 minut
- 2 velká masitá rajčata
- ¾ skleničky pomerančové šťávy + 1 lžička nastrouhané kůry
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- olivový olej
na bulgur
- ¾ hrnku bulguru
- 1 menší cibule
- hrstka nasekaných vlašských ořechů
- hrstka rozinek
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky koriandru
- 1 lžička drceného římského kmínu
- ½ lžičky soli
- olivový olej
na podávání
- 1 mistička na kostky nakrájené fety
- 1 lžička řeckých (provensálských) bylinek
- olivový olej
Postup
- Na oleji si dorůžova osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme česnek, koriandr a římský kmín. Za stálého míchání 1 minutu smažíme. Nasypeme bulgur, zalijeme 1 a ½ hrnkem studené vody, osolíme a přiklopené necháme dojít k bodu varu. Poté zmírníme plamen a vaříme, dokud se nám neodpaří voda, a bulgur nezměkne. Poté přisypeme ořechy, rozinky a dáme stranou.
- Mezitím, co se nám vaří bulgur si připravíme rajčata. Na olivovém oleji si na mírném plamenu podusíme celý oloupaný česnek (dokud nezměkne a nezačne hnědnout). Poté ho vidličkou rozmačkáme na kaši, přilijeme pomerančovou šťávu, kůru a na měsíčky pokrájená rajčata. Osolíme, opepříme a zamícháme. Nejprve dusíme cca 20 minut pod pokličkou a poté dalších cca 10 minut odklopené, dokud nám rajčata nezhoustnou.
- Na olivovém oleji si krátce prosmažíme fetu společně s kořením.
- Dušená rajčata podáváme společně s bulgurem a fetou.