Už jsou tomu 2 roky, co jsem strávila pracovní sezonu na Kypru. Krásném ostrově ve Středomoří. Ostrov věčného slunce, historických památek, přírodních zajímavostí, nádherných pláží, a báječné kuchyně. A právě z toho ostrůvku pochází grilovací ovčí sýr haloumi, který se stal velmi rychle známým po celém světě. Není se čemu divit, tento lahodný sýr, krátkým opečením či ogrilováním zvláční a zároveň vytvoří křupavou krustu.

Kde sýr haloumi zakoupit

Běžně se s tímto sýrem setkáte pouze ve velkých supermarketech jako například Tesco, Globus nebo během řeckého týdne v Lidlu, což je i nejlevnější alternativa. I přesto se jedná o dražší sýr, ale jeho koupi určitě nebudete litovat!

Jak sýr haloumi používat

Haloumi je pro mě nepostradatelným jak během letních grilovaček, tak i během celého roku jako rychlá a báječná svačina či hlavní jídlo, ať v podobě salátu, sendviče či hamburgeru. Doufám, že budu mít více času sdílet další recepty z tohoto pokladu řecké kuchyně, protože přidáním haloumi do jídla, vždy stoupne gurmánský zážitek na zcela jinou úroveň.

Suroviny

na 1 mísu / příprava 20 minut

  • ½ balení haloumi sýru
  • rukola
  • 1 rajče
  • kousek salátové okurky
  • ½ zelené papriky
  • 2 lžíce na kolečka nakrájené jarní cibulky
  • hrstka čočkových klíčků
  • chlebový suchar na podávání (typu dakos)
  • olivový olej

na dresink

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 2 fíky a dva datle
  • 1 lžička vinného octa
  • 3 sušená rajčata
  • 1 čerstvé rajče
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl a pepř
Postup
  1. Zeleninu nakrájíme na libovolné kousky a poklademe na rukolu, kterou jsme smíchali s klíčky a jarní cibulkou.
  2. Všechny ingredience na dresink rozmixujeme dohladka.
  3. Na lžičce olivového oleje si z obou stran osmažíme na plátky nakrájené haloumi.
  4. Salát podáváme pokapaný olivovým olejem s pokrájeným haloumi, dresinkem a chlebovým sucharem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *