Už jsou tomu 2 roky, co jsem strávila pracovní sezonu na Kypru. Krásném ostrově ve Středomoří. Ostrov věčného slunce, historických památek, přírodních zajímavostí, nádherných pláží, a báječné kuchyně. A právě z toho ostrůvku pochází grilovací ovčí sýr haloumi, který se stal velmi rychle známým po celém světě. Není se čemu divit, tento lahodný sýr, krátkým opečením či ogrilováním zvláční a zároveň vytvoří křupavou krustu.
Kde sýr haloumi zakoupit
Běžně se s tímto sýrem setkáte pouze ve velkých supermarketech jako například Tesco, Globus nebo během řeckého týdne v Lidlu, což je i nejlevnější alternativa. I přesto se jedná o dražší sýr, ale jeho koupi určitě nebudete litovat!
Jak sýr haloumi používat
Haloumi je pro mě nepostradatelným jak během letních grilovaček, tak i během celého roku jako rychlá a báječná svačina či hlavní jídlo, ať v podobě salátu, sendviče či hamburgeru. Doufám, že budu mít více času sdílet další recepty z tohoto pokladu řecké kuchyně, protože přidáním haloumi do jídla, vždy stoupne gurmánský zážitek na zcela jinou úroveň.
Suroviny
na 1 mísu / příprava 20 minut
- ½ balení haloumi sýru
- rukola
- 1 rajče
- kousek salátové okurky
- ½ zelené papriky
- 2 lžíce na kolečka nakrájené jarní cibulky
- hrstka čočkových klíčků
- chlebový suchar na podávání (typu dakos)
- olivový olej
na dresink
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 2 fíky a dva datle
- 1 lžička vinného octa
- 3 sušená rajčata
- 1 čerstvé rajče
- hrst čerstvé bazalky
- sůl a pepř
Postup
- Zeleninu nakrájíme na libovolné kousky a poklademe na rukolu, kterou jsme smíchali s klíčky a jarní cibulkou.
- Všechny ingredience na dresink rozmixujeme dohladka.
- Na lžičce olivového oleje si z obou stran osmažíme na plátky nakrájené haloumi.
- Salát podáváme pokapaný olivovým olejem s pokrájeným haloumi, dresinkem a chlebovým sucharem.