Maroko jsem zatím bohužel nenavštívila, ale pracovala jsem několik měsíců v marocké restauraci v Anglii, a tam jsem si ze všech tradičních pokrmů (restauraci vlastnil Marokánec) zamilovala právě hariru. Jedná se o vydatnou polévku, která je dokonalou kombinací luštěnin a voňavého koření.
Osobně bych hariru spíše označila jako hlavní jídlo, nežli jako polévku. Tradičně se vaří s hovězím nebo jehněčím masem, ale běžně lze narazit i na bezmasou variantu. Nenechte se zmást velkým množstvím surovin. Samotná příprava trvá několik minut a poté se o hrnec téměř nemusíte starat a pouze necháte celou polévku dusit ve vlastní šťávě a koření.
Suroviny
na 4 – 6 porcí / příprava 15 minut + 50 minut vaření
- 1 hrnek uvařené cizrny
- 2 hrnky uvařené hnědé čočky
- 2 cibule
- 1 řapík celeru
- 2 střední mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 rajský protlak
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička kurkumy
- 2 bobkové listy
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 lžíce medu
- 2 litry zeleninového vývaru nebo kostka bujónu
- hrst polévkových (bezlepkových) nudlí
- šťáva z ½ citronu
- hrst čerstvé petrželky a koriandru
- olej, sůl, pepř
na podávání
- 1 citron
- čerstvý koriandr
- arabský chléb
Postup
- Ve větším hrnci si na oleji osmahneme dosklovata cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájený řapíkatý celer a mrkev. Restujeme dalších 5 minut, poté přidáme nasekaný česnek, zázvor a koření (římský kmín, papriku, skořici, kurkumu, bobkový list). Rychle osmahneme a zalijeme vývarem.
- Do hrnce přidáme uvařenou čočku a cizrnu, rajčatový protlak, rajčata, med, osolíme, opepříme a pozvolna vaříme zhruba 40 minut.
- Poté přidáme nudle, nasekanou petrželku a koriandr a vaříme do změknutí nudlí.
- Dochutíme citronovou šťávou a kořením.
- Podáváme s opečeným arabským chlebem, měsíčkem citronu a ozdobené čerstvým koriandrem.