Maroko jsem zatím bohužel nenavštívila, ale pracovala jsem několik měsíců v marocké restauraci v Anglii, a tam jsem si ze všech tradičních pokrmů (restauraci vlastnil Marokánec) zamilovala právě hariru. Jedná se o vydatnou polévku, která je dokonalou kombinací luštěnin a voňavého koření.

Osobně bych hariru spíše označila jako hlavní jídlo, nežli jako polévku. Tradičně se vaří s hovězím nebo jehněčím masem, ale běžně lze narazit i na bezmasou variantu. Nenechte se zmást velkým množstvím surovin. Samotná příprava trvá několik minut a poté se o hrnec téměř nemusíte starat a pouze necháte celou polévku dusit ve vlastní šťávě a koření.

Suroviny

na 6 porcí / příprava 15 minut + 50 minut vaření

  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 2 hrnky uvařené hnědé čočky
  • 2 cibule
  • 1 řapík celeru
  • 2 střední mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 rajský protlak
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 bobkové listy
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce medu
  • 2 litry zeleninového vývaru nebo kostka bujónu
  • hrst polévkových (bezlepkových) nudlí
  • šťáva z ½ citronu
  • hrst čerstvé petrželky a koriandru
  • olej, sůl, pepř

na podávání

  • 1 citron
  • čerstvý koriandr
  • arabský chléb
Postup
  1. Ve větším hrnci si na oleji osmahneme dosklovata cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájený řapíkatý celer a mrkev. Restujeme dalších 5 minut, poté přidáme nasekaný česnek, zázvor a koření (římský kmín, papriku, skořici, kurkumu, bobkový list). Rychle osmahneme a zalijeme vývarem.
  2. Do hrnce přidáme uvařenou čočku a cizrnu, rajčatový protlak, rajčata, med, osolíme, opepříme a pozvolna vaříme zhruba 50 minut.
  3. Poté přidáme nudle, nasekanou petrželku a koriandr a vaříme do změknutí nudlí.
  4. Dochutíme citronovou šťávou a kořením.
  5. Podáváme s opečeným arabským chlebem, měsíčkem citronu a ozdobené koriandrem.
avatar