Ze zázvoru se dají vykouzlit učiněné zázraky a uplatnění tohoto štiplavého kořene je opravdu široké, co se i nápojů týče. V létě si můžete dát osvěžující limonádu a v zimě zase hřejivý čaj.
Zázvorovým čajem ke zdraví
Silný domácí zázvorový čaj je zbraní, jak na posílení imunity a zahnání chřipky a nachlazení, tak i pomáhá při léčení zánětů. Čaj lze také využít pro inhalování, které vám uvolní dýchací cesty, a pomůže zmírnit další symptomy běžného nachlazení. A mimoto i skvěle chutná!
Suroviny
na jednu konvici / příprava 20 minut
- 4 cm zázvoru (cca 2 lžíce strouhaného)
- 1 celá skořice
- 5 hřebíčků
- 1 badyán
- šťáva a kůra z 1/2 citrónu + pár plátků citronu k podávání
- 3 lžíce medu
Postup
- Ve varné skleněné konvici nebo hrnci si dáme vařit 1 litr vody společně s kořením – skořice, badyán a hřebíček. Přivedeme k bodu varu.
- Mezitím co se nám vaří voda, si najemno nastrouháme zázvor. Jakmile se začne vařit, přidáme nastrouhaný zázvor a necháme 5 – 10 minut probublávat (čím déle, tím bude intenzivnější aroma a štiplavost zázvoru).
- Dochutíme citrónem, medem, scedíme a ihned podáváme ozdobené plátkem citronu.