Během putování po té naší krásné planetě jsem ochutnala desítky nejrůznějších placek – všemožných tvarů a příchutí a na plné čáře rozhodně vedou ty mexické a indické. Dnešní recept je o kořeněné indické plněné placce paratha. Jedná se o jednoduchou moučnou placku, tradičně připravovanou s přepuštěným máslem ghí, ale jelikož mléčné výrobky z mého jídelníčku téměř zmizely, zvolila jsem na přípravu olivový olej.

Samotná příprava těsta je brnkačka, ovšem náročnější část nastává s plněním. Proto by plnící směs měla být co nejjemnější, aby při válení nevytvořila trhliny. Rozhodně si neberte příklad ze mě, kdy jsem použila do směsi hrášek a válení se tak neobešlo i bez pár nadávek. Určitě nic nezkazíte kořenovou a košťálovou zeleninou. Tu lze po uvaření lehce rozmačkat a vytvořit tak hladkou směs na plnění. Pro více chuti a hlavně bílkovin lze přidat i luštěniny, já jsem tentokrát sáhla po červené čočce.

Těsto a náplň by byly, na řadu přichází plnění a válení. Opět vás odkážu na YouTube, které je plné užitečných rad a návodů. Slovně vás můžu leda tak nasměrovat, ale balení je třeba vidět, aby si ho i člověk mohl lépe představit. A jelikož většinu času vařím ve spartánských podmínkách a momentálně kuchyň sdílím s dalšími sedmi spolubydlícími, točení receptů je prozatím ve hvězdách.

Ať už se rozhodnete směs do těsta zabalit jakkoliv, nejdůležitější je pořádně uzavřít náplň, aby při válení neutíkala ven. Pak už stačí placky nasucho nebo na másle opéct na pánvi a podávat – jen tak samotné nebo s mým picklovým salátem.

Suroviny

na 8 placek / příprava cca 40 minut

těsto

  • 2 hrnky mouky
  • 1 hrnek teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • ¼ lžičky soli

náplň

  • 2 malé brambory nakrájené na kostky
  • 1 malá mrkev nakrájená na kostky
  • ½ hrnku červené čočky
  • 2 lžíce oblíbené masaly
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • sůl

na picklový salát

  • ¼ hlávkového zelí
  • cca 2 lžíce oblíbených pickles
Postup
  1. V míse si nejprve smícháme mouku se solí a postupně přimícháme vodu a olej. Uhněteme v hladké pružné těsto, které necháme pod utěrkou v pokojové teplotě odpočívat.
  2. Dále si připravíme náplň. Nakrájenou bramboru a mrkev dáme vařit společně s červenou čočkou, solí a kořením masala – zalijeme vodou, tak, aby byla celá směs ponořená. Vaříme do změknutí čočky – podle potřeby podléváme vodou.
  3. Mezitím si připravíme picklový salát – nakrouhané zelí smícháme s indickými pickles.
  4. Poté směs rozmačkáme štouchadlem na brambory v hustou kořeněnou směs – podle potřeby na mírném plamenu zredukujeme. Nakonec přimícháme zázvor a cibuli.
  5. Odpočaté těsto rozdělíme na 8 stejných kousků, které vytvarujeme v kouli. Přikryjeme utěrkou a začneme vytvářet placky. Kouli nejprve lehce zmáčkneme dlaní natolik, abychom vtěsnali vrchovatou lžíci připravené směsi. Poctivě utěsníme a vyválíme na tenkou placku.
  6. Hotové plněné placky opékáme na středním plamenu z obou stran dozlatova.
  7. Placky podáváme s picklovým salátem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *