Během putování po té naší krásné planetě jsem ochutnala desítky nejrůznějších placek – všemožných tvarů a příchutí a na plné čáře rozhodně vedou ty mexické a indické. Dnešní recept je o kořeněné indické plněné placce paratha. Jedná se o jednoduchou moučnou placku, tradičně připravovanou s přepuštěným máslem ghí, ale jelikož mléčné výrobky z mého jídelníčku téměř zmizely, zvolila jsem na přípravu olivový olej.

Samotná příprava těsta je brnkačka, ovšem náročnější část nastává s plněním. Proto by plnící směs měla být co nejjemnější, aby při válení nevytvořila trhliny. Rozhodně si neberte příklad ze mě, kdy jsem použila do směsi hrášek a válení se tak neobešlo i bez pár nadávek. Určitě nic nezkazíte kořenovou a košťálovou zeleninou. Tu lze po uvaření lehce rozmačkat a vytvořit tak hladkou směs na plnění. Pro více chuti a hlavně bílkovin lze přidat i luštěniny, já jsem tentokrát sáhla po červené čočce.

Těsto a náplň by byly, na řadu přichází plnění a válení. Opět vás odkážu na YouTube, které je plné užitečných rad a návodů. Slovně vás můžu leda tak nasměrovat, ale balení je třeba vidět, aby si ho i člověk mohl lépe představit. A jelikož většinu času vařím ve spartánských podmínkách a momentálně kuchyň sdílím s dalšími sedmi spolubydlícími, točení receptů je prozatím ve hvězdách.

Ať už se rozhodnete směs do těsta zabalit jakkoliv, nejdůležitější je pořádně uzavřít náplň, aby při válení neutíkala ven. Pak už stačí placky nasucho nebo na másle opéct na pánvi a podávat – jen tak samotné nebo s mým picklovým salátem.

Suroviny

na 8 placek / příprava cca 40 minut

těsto

  • 2 hrnky mouky
  • 1 hrnek teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • ¼ lžičky soli

náplň

  • 2 malé brambory nakrájené na kostky
  • 1 malá mrkev nakrájená na kostky
  • ½ hrnku červené čočky
  • 2 lžíce oblíbené masaly
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • sůl

na picklový salát

  • ¼ hlávkového zelí
  • cca 2 lžíce oblíbených pickles
Postup
  1. V míse si nejprve smícháme mouku se solí a postupně přimícháme vodu a olej. Uhněteme v hladké pružné těsto, které necháme pod utěrkou v pokojové teplotě odpočívat.
  2. Dále si připravíme náplň. Nakrájenou bramboru a mrkev dáme vařit společně s červenou čočkou, solí a kořením masala – zalijeme vodou, tak, aby byla celá směs ponořená. Vaříme do změknutí čočky – podle potřeby podléváme vodou.
  3. Mezitím si připravíme picklový salát – nakrouhané zelí smícháme s indickými pickles.
  4. Poté směs rozmačkáme štouchadlem na brambory v hustou kořeněnou směs – podle potřeby na mírném plamenu zredukujeme. Nakonec přimícháme zázvor a cibuli.
  5. Odpočaté těsto rozdělíme na 8 stejných kousků, které vytvarujeme v kouli. Přikryjeme utěrkou a začneme vytvářet placky. Kouli nejprve lehce zmáčkneme dlaní natolik, abychom vtěsnali vrchovatou lžíci připravené směsi. Poctivě utěsníme a vyválíme na tenkou placku.
  6. Hotové plněné placky opékáme na středním plamenu z obou stran dozlatova.
  7. Placky podáváme s picklovým salátem.

67 thoughts on “Indická placka plněná kořenovou zeleninou a červenou čočkou”

  1. After I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new
    comments are added- checkbox and from now on every time a comment is
    added I receive four emails with the same comment.
    There has to be an easy method you are able to remove me from that service?
    Thanks!

  2. I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I
    never found any interesting article like yours.

    It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and
    bloggers made good content as you did, the internet will be
    much more useful than ever before.

  3. What i don’t understood is if truth be told how
    you’re now not actually a lot more well-appreciated than you
    might be right now. You are very intelligent. You know therefore considerably with regards to this topic, made me in my opinion believe it from so
    many numerous angles. Its like women and men don’t seem to be
    involved until it is something to do with Lady gaga!

    Your individual stuffs great. All the time care for it up!

  4. Thanks for your personal marvelous posting!
    I genuinely enjoyed reading it, you can be a great author.I will remember to
    bookmark your blog and may come back sometime soon. I want to encourage continue your great job, have a nice
    morning!

  5. I absolutely love your blog.. Pleasant colors & theme.

    Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting
    to create my own site and would love to learn where you got this from or exactly
    what the theme is called. Cheers!

  6. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something
    which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me.

    I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  7. Can I simply just say what a relief to uncover someone that actually knows what they are discussing over the internet.
    You definitely understand how to bring a problem to light and make it
    important. More people should check this out and understand this side of the story.
    I can’t believe you aren’t more popular since you definitely have the gift.

  8. I every time used to study paragraph in news papers but now
    as I am a user of internet therefore from now I am using net for articles, thanks to web.

  9. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your website to come back later.
    All the best

  10. Aw, this was a really good post. Taking a few minutes and actual
    effort to produce a top notch article… but what can I say… I procrastinate a lot and never seem to get nearly anything done.

  11. Hello! I know this is kind of off-topic however I needed to ask.
    Does managing a well-established blog such as yours require a large amount of work?
    I’m brand new to writing a blog however I
    do write in my journal every day. I’d like to start a blog so I can easily share my experience
    and feelings online. Please let me know if you have
    any kind of suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.

    Appreciate it!

  12. I do not know if it’s just me or if everybody else
    experiencing problems with your site. It seems like some of
    the text in your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback
    and let me know if this is happening to them as well?
    This could be a problem with my browser because I’ve had this happen previously.
    Appreciate it

  13. What i do not realize is actually how you are not really a lot more neatly-appreciated than you may be now.
    You are very intelligent. You already know thus considerably
    when it comes to this matter, made me for my part believe it from numerous numerous angles.

    Its like women and men don’t seem to be interested unless it’s something to do with Woman gaga!
    Your individual stuffs nice. Always take care
    of it up!

  14. Thanks for some other fantastic post. Where else may anyone get that kind of info in such an ideal
    manner of writing? I’ve a presentation next week, and I am
    at the look for such information.

  15. Hi my family member! I want to say that this post is awesome, great written and come with almost all important
    infos. I would like to see extra posts like this .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *