Kořeněné chuti studených nudlových salátů jsem naprosto propadla během našeho cestovaní po Vietnamu. Pokaždé se jednalo o dokonalou kombinaci křupavé zeleniny, svěžích bylinek a zajímavého dresinku. A tak jsem během uplynulých let zkoušela vlastní kombinace. Jednoznačně mojí nejoblíbenější jsou saláty s arašídovým máslem – to buď používám na přípravu marinády na tofu, nebo na kořeněný krémový dresink.

TIP! Marináda na tofu báječně funguje i jako nevšední krémový dresink na salát nebo jako sos k letním závitkům!

Ovšem často se stává že jsem líná nebo nemám čas na vyváření. V takové situaci se vždy hodí již předem naložené tofu, které jednoduše opeču a přidám do misky s nudlemi, dostupnou čerstvou zeleninou a kořeněným arašídovým dresinkem. Hotová mňamka do pár minut!

V době karantény se však člověk nemá na co vymlouvat, a tak jsem si s tofu po dlouhé době hezky prohrála a připravila nám tuto svěží dobrotu.

Suroviny

na cca 2 misky / příprava do 30 minut + nakládání tofu

na tofu

  • 1 kostka vymačkaného tofu
  • 2 poctivé lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžíce šťávy ze zázvoru
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • olej na smažení

na salát

  • nudle
  • zelenina nakrájená pomocí škrabky (mrkev, okurka…)
  • čerstvé bylinky (koriandr, máta…)
  • klíčky, jarní cibulka
  • opražené arašídy
  • sezamová semínka

na dresink

  • 4 lžíce sojové omáčky,
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce zázvorové šťávy
  • 1 utřený stroužek česneku
  • chilli vločky podle chuti

TIP! Zázvorovou šťávu nejsnadněji získáme nastrouháním. Vymačkanou dužinu, pak lze použít na okořenění čaje.

Postup
  1. Vymačkané tofu si nakrájíme na libovolné kousky, které dozlatova upečeme v troubě na 220 °C nebo osmažíme ze všech stran na trošce oleje.
  2. V zavařovací skleničce si smícháme suroviny na marinádu (arašídové máslo, rýžový ocet, sójovou omáčku, chilli omáčku, uzenou papriku, česnek, zázvor, med) a opatrně promícháme s tofu. Naložené tofu lze použít ihned, stejně tak ho nechat uležet přes noc, chuť bude poté o to intenzivnější.
  3. Marinované tofu opečeme dozaltova v troubě nebo na pánvi.
  4. Mezitím, co si připravujeme tofu, si uvaříme nudle (osobně je vždy zaliji vroucí vodou a nechám cca 10 minut nabobtnat doměkka), „naškrábeme“ a nakrájíme zeleninu a připravíme dresink – jednoduše smícháme všechny ingredience dohromady.
  5. Opečené tofu podáváme na lůžku nudlí, zeleniny, bylinek,posypané semínky, jarní cibulkou, arašídy a klíčky, polité hotovým dresinkem.

2 thoughts on “Nudlový salát s „peanut butter“ tofu”

  1. Teda! Luxus. Salatum s nudlema a arasidovym maslem jsem taky propadnul. Lixus, sladko paliva chut. Indoneske tradicni gado gado jsi zkusila? Nebo na snidani oni nradi peczel, podobne gadu gadu. Vse vegetarianske, based on peanut buttriku.
     

    1. Přesně tak, je to naprosto božská chuť! Do Indonesie jsme měli v plánu se podívat (právě už jeno kvůli té geniální gastronomii), tak uvidíme jak se to vyvine..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *