Kořeněné chuti studených nudlových salátů jsem naprosto propadla během našeho cestovaní po Vietnamu. Pokaždé se jednalo o dokonalou kombinaci křupavé zeleniny, svěžích bylinek a zajímavého dresinku. A tak jsem během uplynulých let zkoušela vlastní kombinace. Jednoznačně mojí nejoblíbenější jsou saláty s arašídovým máslem – to buď používám na přípravu marinády na tofu, nebo na kořeněný krémový dresink.

TIP! Marináda na tofu báječně funguje i jako nevšední krémový dresink na salát nebo jako sos k letním závitkům!

Ovšem často se stává že jsem líná nebo nemám čas na vyváření. V takové situaci se vždy hodí již předem naložené tofu, které jednoduše opeču a přidám do misky s nudlemi, dostupnou čerstvou zeleninou a kořeněným arašídovým dresinkem. Hotová mňamka do pár minut!

V době karantény se však člověk nemá na co vymlouvat, a tak jsem si s tofu po dlouhé době hezky prohrála a připravila nám tuto svěží dobrotu.

Suroviny

na cca 2 misky / příprava do 30 minut + nakládání tofu

na tofu

  • 1 kostka vymačkaného tofu
  • 2 poctivé lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžíce šťávy ze zázvoru
  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu
  • olej na smažení

na salát

  • nudle
  • zelenina nakrájená pomocí škrabky (mrkev, okurka…)
  • čerstvé bylinky (koriandr, máta…)
  • klíčky, jarní cibulka
  • opražené arašídy
  • sezamová semínka

na dresink

  • 4 lžíce sojové omáčky,
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce zázvorové šťávy
  • 1 utřený stroužek česneku
  • chilli vločky podle chuti

TIP! Zázvorovou šťávu nejsnadněji získáme nastrouháním. Vymačkanou dužinu, pak lze použít na okořenění čaje.

Postup
  1. Vymačkané tofu si nakrájíme na libovolné kousky, které dozlatova upečeme v troubě na 220 °C nebo osmažíme ze všech stran na trošce oleje.
  2. V zavařovací skleničce si smícháme suroviny na marinádu (arašídové máslo, rýžový ocet, sójovou omáčku, chilli omáčku, uzenou papriku, česnek, zázvor, med) a opatrně promícháme s tofu. Naložené tofu lze použít ihned, stejně tak ho nechat uležet přes noc, chuť bude poté o to intenzivnější.
  3. Marinované tofu opečeme dozaltova v troubě nebo na pánvi.
  4. Mezitím, co si připravujeme tofu, si uvaříme nudle (osobně je vždy zaliji vroucí vodou a nechám cca 10 minut nabobtnat doměkka), „naškrábeme“ a nakrájíme zeleninu a připravíme dresink – jednoduše smícháme všechny ingredience dohromady.
  5. Opečené tofu podáváme na lůžku nudlí, zeleniny, bylinek,posypané semínky, jarní cibulkou, arašídy a klíčky, polité hotovým dresinkem.

59 thoughts on “Nudlový salát s „peanut butter“ tofu”

  1. Teda! Luxus. Salatum s nudlema a arasidovym maslem jsem taky propadnul. Lixus, sladko paliva chut. Indoneske tradicni gado gado jsi zkusila? Nebo na snidani oni nradi peczel, podobne gadu gadu. Vse vegetarianske, based on peanut buttriku.
     

    1. Přesně tak, je to naprosto božská chuť! Do Indonesie jsme měli v plánu se podívat (právě už jeno kvůli té geniální gastronomii), tak uvidíme jak se to vyvine..

  2. You really make it appear really easy together with your presentation but I find this matter to be really one thing which I
    feel I might never understand. It sort of feels too complex and extremely vast for me.
    I’m looking ahead for your next submit, I’ll try to get the dangle of it!
    Najlepsze escape roomy

  3. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who was doing a little research on this. And he in fact bought me lunch due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this subject here on your blog.

  4. Spot on with this write-up, I absolutely believe this website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the info.

  5. I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something which too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

  6. Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to create a superb article… but what can I say… I put things off a lot and don’t seem to get nearly anything done.

  7. You have made some really good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  8. After exploring a handful of the blog articles on your web page, I really appreciate your technique of blogging. I saved it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site as well and tell me what you think.

  9. Can I simply just say what a relief to uncover somebody who really understands what they are discussing online. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people really need to read this and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular because you most certainly possess the gift.

  10. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t know why I am unable to join it. Is there anybody getting the same RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *