
Během cestování v dodávce jsme si zamilovali mnohá jídla a smažená rýže je jednoznačně jedním z nich. Člověk tak zužitkuje zbytek uvařené rýže z oběda a výsledný efekt může obměňovat podle dostupných surovin a nálady – mexická, italská či asijská, všechny chutnají báječně!
Popravdě, pokaždé když vařím rýži, přihodím o hrnek navíc. Nejenom že to šetří plyn, ale máme tak jistotu rychlé večeře nebo oběda na druhý den. Použít se dá vesměs jakýkoliv druh rýže – osobně jsem v dnešním receptu použila hnědou celozrnnou rýži, která byla fantastická!
Avokádo v naší “špajzce” a zbytek mexického koření tak rozhodlo o naší večeři. Do pánve jsem pak už jen přihodila zeleninu, protlak, paprikovou pastu, která ji dodá říz, a lžíci nutričního droždí na krémovější konzistenci.
Během práce na sadech jsme potkali desítky Korejců a zamilovali jsem si jejich tradiční fermentovanou paprikovou pastu! Hotový zázrak, vám říkám, který má čestné místo v naší špajzce, hned vedle miso pasty. Ovšem ne všude na světě je tato pasta dostupná, v takovém případě bych sáhla po harrise! V největší nouzi bych pastu nahradila větší dávkou protlaku. I tak to bude zaručená bašta.

Suroviny
na 4 porce / příprava do 30 minut
- uvařená rýže (osobně jsem použila cca 3 hrnky hnědé)
- 1 konzerva fazolí
- 1 konzerva kukuřice
- 1 najemno nakrájená cibule
- na kostičky pokrájená zelenina co je po ruce (mrkev, řapík celeru, žampiony…)
- 2 lžíce směsi mexického koření (na burrito, tacos…)
- po ½ lžíci mletého koriandru a římského kmínu
- 2 poctivé lžíce protlaku
- 1 poctivá lžíce paprikové pasty (ať fermentované korejské, tak třeba i harrisy)
- 1 lžíce nutričního droždí
- olivový olej
- sůl a pepř
na podávání
- avokádo
- semínka
- jarní cibulka
- chilli omáčka
- citrón
Postup
- Ve větší pánvi si na olivovém oleji osmažíme cibuli společně s ostatní zeleninou dozlatova – během smažení osolíme a opepříme. Poté přidáme koření (mexickou směs, koriandr a římský kmín) minutku prosmažíme a přidáme zbytek ingrediencí (rýži, fazole, kukuřici, protlak, paprikovou pastu a nutriční droždí). Dochutíme.
- Smaženou rýži podáváme s avokádem, jarní cibulkou, měsíčkem citronu, semínky a pokapané chilli omáčkou.
