Během cestování v dodávce jsme si zamilovali mnohá jídla a smažená rýže je jednoznačně jedním z nich. Člověk tak zužitkuje zbytek uvařené rýže z oběda a výsledný efekt může obměňovat podle dostupných surovin a nálady – mexická, italská či asijská, všechny chutnají báječně!

Popravdě, pokaždé když vařím rýži, přihodím o hrnek navíc. Nejenom že to šetří plyn, ale máme tak jistotu rychlé večeře nebo oběda na druhý den. Použít se dá vesměs jakýkoliv druh rýže – osobně jsem v dnešním receptu použila hnědou celozrnnou rýži, která byla fantastická!

Avokádo v naší „špajzce“ a zbytek mexického koření tak rozhodlo o naší večeři. Do pánve jsem pak už jen přihodila zeleninu, protlak, paprikovou pastu, která ji dodá říz, a lžíci nutričního droždí na krémovější konzistenci.

Během práce na sadech jsme potkali desítky Korejců a zamilovali jsem si jejich tradiční fermentovanou paprikovou pastu! Hotový zázrak, vám říkám, který má čestné místo v naší špajzce, hned vedle miso pasty. Ovšem ne všude na světě je tato pasta dostupná, v takovém případě bych sáhla po harrise! V největší nouzi bych pastu nahradila větší dávkou protlaku. I tak to bude zaručená bašta.

Suroviny

na 4 porce / příprava do 30 minut

  • uvařená rýže (osobně jsem použila cca 3 hrnky hnědé)
  • 1 konzerva fazolí
  • 1 konzerva kukuřice
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • na kostičky pokrájená zelenina co je po ruce (mrkev, řapík celeru, žampiony…)
  • 2 lžíce směsi mexického koření (na burrito, tacos…)
  • po ½ lžíci mletého koriandru a římského kmínu
  • 2 poctivé lžíce protlaku
  • 1 poctivá lžíce paprikové pasty (ať fermentované korejské, tak třeba i harrisy)
  • 1 lžíce nutričního droždí
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • avokádo
  • semínka
  • jarní cibulka
  • chilli omáčka
  • citrón
Postup
  1. Ve větší pánvi si na olivovém oleji osmažíme cibuli společně s ostatní zeleninou dozlatova – během smažení osolíme a opepříme. Poté přidáme koření (mexickou směs, koriandr a římský kmín) minutku prosmažíme a přidáme zbytek ingrediencí (rýži, fazole, kukuřici, protlak, paprikovou pastu a nutriční droždí). Dochutíme.
  2. Smaženou rýži podáváme s avokádem, jarní cibulkou, měsíčkem citronu, semínky a pokapané chilli omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *