Během cestování v dodávce jsme si zamilovali mnohá jídla a smažená rýže je jednoznačně jedním z nich. Člověk tak zužitkuje zbytek uvařené rýže z oběda a výsledný efekt může obměňovat podle dostupných surovin a nálady – mexická, italská či asijská, všechny chutnají báječně!

Popravdě, pokaždé když vařím rýži, přihodím o hrnek navíc. Nejenom že to šetří plyn, ale máme tak jistotu rychlé večeře nebo oběda na druhý den. Použít se dá vesměs jakýkoliv druh rýže – osobně jsem v dnešním receptu použila hnědou celozrnnou rýži, která byla fantastická!

Avokádo v naší „špajzce“ a zbytek mexického koření tak rozhodlo o naší večeři. Do pánve jsem pak už jen přihodila zeleninu, protlak, paprikovou pastu, která ji dodá říz, a lžíci nutričního droždí na krémovější konzistenci.

Během práce na sadech jsme potkali desítky Korejců a zamilovali jsem si jejich tradiční fermentovanou paprikovou pastu! Hotový zázrak, vám říkám, který má čestné místo v naší špajzce, hned vedle miso pasty. Ovšem ne všude na světě je tato pasta dostupná, v takovém případě bych sáhla po harrise! V největší nouzi bych pastu nahradila větší dávkou protlaku. I tak to bude zaručená bašta.

Suroviny

na 4 porce / příprava do 30 minut

  • uvařená rýže (osobně jsem použila cca 3 hrnky hnědé)
  • 1 konzerva fazolí
  • 1 konzerva kukuřice
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • na kostičky pokrájená zelenina co je po ruce (mrkev, řapík celeru, žampiony…)
  • 2 lžíce směsi mexického koření (na burrito, tacos…)
  • po ½ lžíci mletého koriandru a římského kmínu
  • 2 poctivé lžíce protlaku
  • 1 poctivá lžíce paprikové pasty (ať fermentované korejské, tak třeba i harrisy)
  • 1 lžíce nutričního droždí
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na podávání

  • avokádo
  • semínka
  • jarní cibulka
  • chilli omáčka
  • citrón
Postup
  1. Ve větší pánvi si na olivovém oleji osmažíme cibuli společně s ostatní zeleninou dozlatova – během smažení osolíme a opepříme. Poté přidáme koření (mexickou směs, koriandr a římský kmín) minutku prosmažíme a přidáme zbytek ingrediencí (rýži, fazole, kukuřici, protlak, paprikovou pastu a nutriční droždí). Dochutíme.
  2. Smaženou rýži podáváme s avokádem, jarní cibulkou, měsíčkem citronu, semínky a pokapané chilli omáčkou.

85 thoughts on “Mexická smažená rýže”

  1. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.
    I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
    Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!
    Najlepsze escape roomy

  2. The next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I actually thought you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of moaning about something that you can fix if you were not too busy looking for attention.

  3. This is the perfect blog for everyone who wishes to understand this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that’s been written about for years. Great stuff, just excellent.

  4. I really love your website.. Great colors & theme. Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own blog and would like to find out where you got this from or exactly what the theme is named. Kudos.

  5. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I genuinely thought you would probably have something useful to say. All I hear is a bunch of crying about something that you can fix if you were not too busy looking for attention.

  6. Next time I read a blog, Hopefully it does not fail me just as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read through, nonetheless I genuinely believed you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

  7. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It’s always useful to read articles from other authors and use a little something from their web sites.

  8. You’re so interesting! I do not suppose I have read through something like that before. So wonderful to find somebody with a few original thoughts on this issue. Really.. thanks for starting this up. This web site is something that’s needed on the internet, someone with a bit of originality.

  9. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am experiencing problems with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t join it. Is there anybody getting identical RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!

  10. The next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, however I actually believed you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you weren’t too busy searching for attention.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *