Pokrm, který vám může zprvu znít cize, zná stoprocentně každý Čech. Co když vám řeknu francouzské zapečené brambory? Málokdo ví, že zapékání brambor má kořeny ve Francii, a právě tartiflette, prakticky zapečené francouzské brambory, patří k vyhlášeným pokrmům francouzských Alp. Ovšem v pravém francouzském podání se jedná o hotovou delikatesu.

Zapomeňte na vejce a salám. Francouzi používají slaninu (lardon), smetanu, víno a sýr! Ovšem s eidamem třicítkou tady neuspějete. Sýr by měl být hodně vyzrálý, pokud tedy nemáte po ruce tradiční savojský sýr reblochon, nic se neděje, použijte hermadur. Důležité jsou i brambory, které použijete. Hlavně nepoužívejte moučné. Brambory vždy vařte v osolené vodě a klidně i den dopředu. Brambory jsou poté ještě lepší.

Spousta receptů šetří s množstvím cibule a vína, ale právě tyto ingredience dodávají bramborám tu správnou chuť. Nebojte se tedy přidat větší množství jednotlivých ingrediencí. Tartiflette by se měl vždy podávat horký, rovnou z trouby, s francouzskou bagetou, salátem a různými chuťovkami, jako jsou například kyselé okurčičky.

Sice se nejedná zrovna o dietní jídlo, ale jakmile zkusíte tuto tradiční přípravu, nebudete francouzské brambory připravovat jinak. Není sezona ve francouzských Alpách, abych si alespoň jednou nezašla na tuto dobrotu, anebo si ji neuvařila doma. Tradičně se sice připravuje s francouzskou slaninou tzv. lardon, ale výtečně chutná i bez ní.

Suroviny

Na 1 pekáč / příprava 30 minut + 30 minut pečení

  • 1 kg uvařených brambor v celku ve slupce
  • 400 g reblochonu nebo hermaduru
  • 5 cibulí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kelímek tučné smetany
  • 1 sklenice vína
  • 3 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý pepř
Postup

  1. Troubu si rozpálíme na 200 °C.
  2. Nejprve začneme s přípravou cibule, kterou si nakrájíme na 0,5 – 1 cm plátky, a osmažíme ji dorůžova na 2 lžících másla a 1 lžíci olivového oleje. Poté přilijeme 2/3 sklenice vína a necháme vypařit. Dáme stranou.
  3. Mezitím co se nám smaží cibule si připravíme zbytek ingrediencí. Brambory oloupeme a nakrájíme na 1 cm plátky, sýr na 0,5 plátky, zapékací misku vymažeme máslem a smetanu smícháme s prolisovaným česnekem.
  4. Do zapékací mísy vrstvíme nejprve plátky brambor, poté cibuli, potřeme smetanou a poklademe plátky sýru. Postup ještě jednou zopakujeme a nakonec poklademe plátky másla.
  5. Pečeme zhruba 30 minut, až se nám vytvoří krásná zlatavá kůrčička.
avatar