Další prochozené kilometry po Zélandu se stanem na zádech si žádají něco speciálního, obzvlášť po pytlíkové stravě. Jo to už ale je nějaký ten pátek, v období Vánoc, kdy jsme pracovali na sadu a jako odměnu ve volné dny utíkali do přírody. V obchodě na mě tenkrát vykoukla zlevněná gorgonzola, v oddělení zeleniny krásný velký lilek a tak jsem cestou k veřejnému grilu vymýšlela, co s nakoupenými surovinami.
Celé odpoledne jsme zaslouženě odpočívali v překrásném městě Queenstown, kde jsme grilovali a popíjeli víno s panorama hor a jezera. To vám byla zase pohodička, kterou pouze narušovala myšlenka sběru třešní. Ale už jenom pár týdnů říkali jsme si. Nakonec jsme vydrželi pouze pár dní a vydali se za zcela jiným dobrodružstvím. To ale až v jiném článku.
Lilek lze vesměs naložit do jakékoliv marinády, ale kombinace rajčat, sójové omáčky, bylinek a uzené papriky byla opravdu báječná! Pak už jen stačí lilek opéct, pěkně doměkka a dozlatova před podáváním nechat na vrchní straně roztéct gorgonzolu, vydatně popepřit a podávat na křupavém pečivu. K tomu sklenka (co vám to namlouvám, rovnou celá láhev) lahodného Sauvignon Blanc z okolních vinic a jak jsme si mlaskali!
Suroviny
na 2 – 4 porce / příprava do 30 minut
- lilek
- ⅓ hrnku rajčatového pyré
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového olej
- 1 lžička sušeného tymiánu
- ½ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky sušeného česneku
na podávání
- pečivo
- gorgonzola
- bylinky
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Lilek si nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které z obou stran pomažeme připravenou marinádou – v uzavíratelné sklenici protřepeme rajčatové pyré, sójovou omáčku, olivový olej, tymián, uzenou papriku a sušený česnek.
- Marinovaný lilek grilujeme nebo pozvolna opečeme doměkka na pánvi z obou stran dozlatova. Ke konci posypeme rozdrobenou gorgonzolou a čerstvě mletým pepřem.
- Opečený lilek podáváme na křupavém pečivu, posypaný bylinkami.