Vánoce mám spojené s nejrůznějšími tradicemi, ale nikdy by mě nenapadlo, že po Zélandu to budou i třešně. Ty se totiž během prosince sbírají ve velkém. I my se do třešňového šílenství zapojili a jeden rodinný sad pomáháme sklízet.

Marmeláda nebo džem?

Se vstupem Česka do Evropské unie už dávno neplatí pojem marmeláda jakožto univerzální název ovocné zavařeniny. Obecně platí, že marmeládou je možné označovat jen produkty z citrusů. Marmeláda je hustší, tužší a bez kousků ovoce. Na straně druhé džem je naopak řidší, dobře roztíratelný s kousky.

V porovnání se sběrem kiwi je to sice brnkačka, ale balancovat na žebříku s pětilitrovým kýblem na břiše není taky úplná sranda. Navíc pokud si chce člověk vydělat nad minimální mzdu, musí makat. A to hodně rychle a bez přestávky! O třešních se mi už i zdá a za posledních pár dní jsem jich snědla více než za celý můj život. To víte, odolat těmhle dokonalým, sytě rudým plodům, jde hodně těžko. Často se přistihnu, že už je automaticky házím do pusy a uvědomím si to, až když vyplivnu pecku na zem. Navíc přeci tu krásnou třešeň, která nesplňuje všechny normy, nevyhodím. To jí radši sním přímo na žebříku. A právě to plýtvání mě tak děsně štve. Jakmile nemá třešeň přesný odstín červené, požadovaný tvar a velikost, je odsouzena k záhubě, i přesto že je tak šťavnatá a slaďoučká!

Někdy po práci nasbírám mísu popadaných třešní, což je zanedbatelná část, toho co se jinak vyhazuje, a vymýšlím, kde všude bych je mohla uplatnit.

Jako první jsem zkusila zavařit třešňový džem, který jsem provoněla pomerančem. Ten mu totiž dodá příjemné citrusové aroma a svěží chuť. Jelikož stále žijeme v naší dodávce nemám v plánu džem skladovat měsíce. Tudíž jsem ani nepřidávala žádné konzervanty – cukr a dostatečné provaření bohatě vystačí na uskladnění po dobu několika týdnů. Popravdě jsme už první skleničku spráskali druhý den ke snídani.

Suroviny

na cca 2 hrnky / příprava 5 minut + cca 90 minut vaření

  • 4 hrnky vypeckovaných třešní
  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 1 ½ hrnku třtinového cukru
Postup
  1. Do hrnce nasypeme vypeckované třešně, cukr, kůru z citrónu a půlky pomeranče, společně s vymačkaným citrónem a oloupaným a na kostičky nakrájeným pomerančem.
  2. Na středním plameni za občasného míchání necháme vařit do úplného zhoustnutí cca 90 minut – hotovou marmeládu poznáme podle lehce gelové konzistence, jednoduše zkusíme odebrat lžičku na talířek a necháme vychladnout.
  3. Hotovou marmeládu přendáme do vymytých zavařovacích sklenic, zašroubujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
  4. Takto připravený džem vydrží několik týdnů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *