
Naše cestování v dodávce dalo vzniknout mnohým receptům a jedním takovým evergreenem jsou i luštěninové kaše. Pěkně teplé, po koření vonící. Další nepostradatelnou surovinou v naší dodávce jsou tedy i luštěniny v konzervě, abych je mohla pokaždé připravit za pár minut.
Luštěniny nejradši kombinuju s dostupnou, sezónní zeleninou jako v dnešním případě s vařenou kořenovou petrželí. Kdybych měla po ruce troubu, tak ji obalenou v koření vložím tam. Trouba je totiž taková magická skříňka, ze které chutná všechno tak nějak lépe!
TIP! Na dochucení kaší vždy sáhnu po tahini pastě, koření a citronové šťávě! To prostě nesmí nikdy chybět.
Ale dnešní recept není jenom o luštěninách, ale i o jedné z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny, lilku. Dušený, pečený, smažený nebo grilovaný. Tohohle tajemně fialového dlouhána můžu na stovky způsobů. Dnes jsem ho naložila v mojí oblíbené marinádě a jednoduše opekla na trošce kokosového oleje z obou stran dozlatova. A pokud mi to hladový Standa dovolí, nechávám lilek chvíli odležet v chutné marinádě.
Jedna z mála inspirací, kterou jsem si z kiwácké kuchyně odnesla je krátce dušená zelenina na servírování. Především místními oblíbený mangold (silverbeet). Stojí pár korun a chutná tak báječně! Dosti podobně jako špenát. To vše jsem ještě doplnila o smaženou cibulku, pěkně dozlatova, vydatně opepřenou a osolenou. A s talířem plného chutí a barev jsme se posadili pod stínem ohromných borovic u překrásného wanackého jezera a mlaskali si blahem.

Suroviny
na 2 porce / příprava do 30 minut
- 1 lilek
- čerstvý špenát/pak choy/silverbeet
- 1 cibule
na kaši
- 1 konzerva cizrny
- 2 kořenové petržele
- 1 lžíce tahini
- 1 lžíce kurkumy
- 2 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva na dochucení
- sůl a pepř
marináda
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce bílého octa
- ½ lžíce oregana
- ½ lžíce uzené papriky
Postup
- Lilek nakrájíme na cca centimetrové plátky, které naložíme do marinády (na marinádu jednoduše promícháme všechny suroviny).
- Mezitím si uvaříme na kostky nakrájenou petržel doměkka. Uvařenou petržel poté rozmixujeme se zbytkem surovin a naředíme vodou ve které se vařila podle potřeby, tak abychom dosáhli jemné krémové konzistence.
- Marinovaný lilek opečeme na kapce oleje na středním plameni z obou stran dozlatova.
- Na podávání si osmažíme cibuli, podusíme špenát nebo jinou listovou zeleninu podle dostupnosti.
- Opečený lilek podáváme s luštěninovou kaší, smaženou cibulí a dušenou zeleninou.