Naše cestování v dodávce dalo vzniknout mnohým receptům a jedním takovým evergreenem jsou i luštěninové kaše. Pěkně teplé, po koření vonící. Další nepostradatelnou surovinou v naší dodávce jsou tedy i luštěniny v konzervě, abych je mohla pokaždé připravit za pár minut.

Luštěniny nejradši kombinuju s dostupnou, sezónní zeleninou jako v dnešním případě s vařenou kořenovou petrželí. Kdybych měla po ruce troubu, tak ji obalenou v koření vložím tam. Trouba je totiž taková magická skříňka, ze které chutná všechno tak nějak lépe!

TIP! Na dochucení kaší vždy sáhnu po tahini pastě, koření a citronové šťávě! To prostě nesmí nikdy chybět.

Ale dnešní recept není jenom o luštěninách, ale i o jedné z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny, lilku. Dušený, pečený, smažený nebo grilovaný. Tohohle tajemně fialového dlouhána můžu na stovky způsobů. Dnes jsem ho naložila v mojí oblíbené marinádě a jednoduše opekla na trošce kokosového oleje z obou stran dozlatova. A pokud mi to hladový Standa dovolí, nechávám lilek chvíli odležet v chutné marinádě.

Jedna z mála inspirací, kterou jsem si z kiwácké kuchyně odnesla je krátce dušená zelenina na servírování. Především místními oblíbený mangold (silverbeet). Stojí pár korun a chutná tak báječně! Dosti podobně jako špenát. To vše jsem ještě doplnila o smaženou cibulku, pěkně dozlatova, vydatně opepřenou a osolenou. A s talířem plného chutí a barev jsme se posadili pod stínem ohromných borovic u překrásného wanackého jezera a mlaskali si blahem.

Suroviny

na 2 porce / příprava do 30 minut

  • 1 lilek
  • čerstvý špenát/pak choy/silverbeet
  • 1 cibule

na kaši

  • 1 konzerva cizrny
  • 2 kořenové petržele
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce kurkumy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl a pepř

marináda

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce bílého octa
  • ½ lžíce oregana
  • ½ lžíce uzené papriky
Postup
  1. Lilek nakrájíme na cca centimetrové plátky, které naložíme do marinády (na marinádu jednoduše promícháme všechny suroviny).
  2. Mezitím si uvaříme na kostky nakrájenou petržel doměkka. Uvařenou petržel poté rozmixujeme se zbytkem surovin a naředíme vodou ve které se vařila podle potřeby, tak abychom dosáhli jemné krémové konzistence.
  3. Marinovaný lilek opečeme na kapce oleje na středním plameni z obou stran dozlatova.
  4. Na podávání si osmažíme cibuli, podusíme špenát nebo jinou listovou zeleninu podle dostupnosti.
  5. Opečený lilek podáváme s luštěninovou kaší, smaženou cibulí a dušenou zeleninou.

721 thoughts on “Marinovaný lilek s luštěninovou kaší”

  1. You really make it appear so easy along with your presentation however I
    to find this matter to be really one thing that I think I would never understand.
    It sort of feels too complex and very extensive for me.

    I am having a look forward in your next put up, I will try to get the dangle of it!
    Escape roomy lista

  2. Your blog is a beacon of light in the often murky waters of online content. Your thoughtful analysis and insightful commentary never fail to leave a lasting impression. Keep up the amazing work!

  3. I do enjoy the manner in which you have presented this specific matter plus it really does give me a lot of fodder for consideration. Nonetheless, because of everything that I have experienced, I only hope when the responses pack on that individuals remain on point and not start on a soap box regarding some other news of the day. Still, thank you for this outstanding piece and whilst I can not necessarily agree with the idea in totality, I value the perspective.

  4. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I am going to come back once again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

  5. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am experiencing problems with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else getting similar RSS issues? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

  6. You’ve made some really good points there. I checked on the web for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  7. Having read this I thought it was extremely enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

  8. Howdy! This post could not be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will send this information to him. Pretty sure he’s going to have a good read. Many thanks for sharing!

  9. I blog quite often and I really appreciate your information. This great article has really peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new information about once per week. I opted in for your Feed as well.

  10. I was more than happy to discover this site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely liked every part of it and i also have you saved as a favorite to see new information on your website.

  11. You are so awesome! I don’t believe I’ve read through something like that before. So wonderful to discover someone with genuine thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This web site is one thing that’s needed on the internet, someone with some originality.

  12. I blog often and I really appreciate your content. The article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your website and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your RSS feed too.