
Kváskový chleba je moje láska na celý život a tak není divu, že na takový čerstvě upečený, kladu co se mi jen zamane. Opět jsem se nechala inspirovat dostupnými surovinami ve špajzce, a tak vznikl tento barevný plátek – nejspíš moje (prozatím) nejoblíbenější veganská varianta ranního obloženého chlebu. Poctivě naládovaný, tak že se prohýbá pod naloží senzačních ingrediencí.
První vrstva je samozřejmě co jiného, než kvalitní, nejlépe kváskový chleba. Ovšem výběr pečiva záleží na vás. Ať už zvolíte ten kváskový, z droždí nebo housku, hlavně nezapomeňte pečivo před podáváním opéct, aby jste docílili křupavého kontrastu.
A jsme u další vrstvy – pomazánka. Osobně jsem zvolila sójovou majonézu a rozmačkané avokádo se solí, čerstvě namletým pepřem a citrónovou šťávou, což je prostě vražedné kombo.
Poté tu máme, pro mě stále populárnější úpravu tofu – na způsob míchaných vajíček. Je to rychlovka plná bílkovin, která skvěle nahradí vajíčka nejenom pro vegany. Použít se dá na desítky způsobů, nejenom na obložený chléb.
Variance na tofu ala míchaná vajíčka:
A nakonec jsem sáhla po zbytku domácího kysaného zelí, pár opečených žampionech, semínkách a jarní cibulce. Ouu a abych nezapomněla na chilli omáčku, která všechny chutě pěkně rozhýbe.
K podávání se vám pak budou určitě hodit ubrousky, nebo stejně jako já, si budete muset oblízat všech deset prstů.

Suroviny
na 2 pořádné snídaně / příprava cca 20 minut
- 1 balíček tofu
- 1 najemno nakrájená cibule
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička uzené papriky
- 1 poctivá lžíce nutričního droždí
- olivový olej
- sůl a pepř
na podávání
- opečený kváskový chléb
- avokádo
- sójová majonéza
- jarní cibulka
- semínka
- chilli omáčka
- kysané zelí, opečené žampiony…
Postup
- Na olivovém oleji si pozvolna osmažíme najemno nakrájenou cibuli.
- Mezitím pořádně v ruce pomačkáme tofu – tak abychom se zbavili co nejvíce tekutiny a zároveň ho nadrobili na kousky.
- Nadrobené a vody zbavené tofu přidáme k osmažené cibuli společně s kořením (kurkuma, uzená paprika, sůl, pepř), nutričním droždím, pořádně zamícháme a prosmažíme alespoň 5 minut.
- Během smažením si připravíme suroviny k podávání – rozmačkáme avokádo se solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou/limetkovou šťávou, nakrájíme si jarní cibulku a při extra času si můžeme osmažit i žampiony.
- Opečený plátek oblíbeného pečiva podáváme namazaný sójovou majonézou, pořádnou vrstvou rozmačkaného avokáda (popřípadě osmaženými žampiony) a dozdobené kysaným zelím, jarní cibulkou, semínky a pokapané chilli omáčkou.
TIP! Pokud mám času nazbyt, tofu nechávám zabalené a zatížené zbavit na pár desítek minut přebytečné vody.
