Jak jsem již psala v několika předchozích článcích, tofu je potřeba věnovat péči, a předem naložit, aby do sebe vsáklo chuť z marinády. Ovšem najde si i pár receptů, kde to není nutné. Třeba jako míchané rozdrobené tofu na styl míchaných vajíček.

Tuhle pecku mám ráda jako brunch nebo jako lehkou večeři v kombinaci s kváskovým chlebem nebo tortillou. Pak už jen přidám hummus, rozmačkané avokádo se solí pepřem a citronovou šťávou, ochucený salát a na světě je rychlé a výživné jídlo.

Kouzlo spočívá i v jeho obměnách – do tofu přidám, co mám po ruce a k podávání jak by smet. Všechno naložím na stůl, ať si každý může zabalit kombinaci, co mu hrdlo ráčí.

Suroviny

na 4 tortilly / příprava 20 minut

  • 1 kostka tofu
  • 1 malá cibule
  • 2 žampiony
  • kousek mrkve
  • ½ červené papriky
  • kousek nastrouhaného batátu
  • ½ plechovky (černých) fazolí
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 špetky papriky

na podávání

  • tortilly
  • oblíbený hummus
  • avokádo
  • rajčata, ledový salát nebo jiná zelenina
  • čerstvé bylinky (máta, koriandr, petrželka…)
  • chilli omáčka
Postup
  1. Nejprve vymačkáme vodu z tofu (zabalíme do utěrky a alespoň na 10 minut zatížíme). Mezitím si nakrájíme zeleninu – cibuli najemno, žampiony, mrkev a papriku na kostičky.
  2. Na kokosovém oleji si osmažíme nakrájenou zeleninu – přihazujeme postupně jak krájíme, společně s nastrouhaným batátem. Osolíme a opepříme. Smažíme cca 5 minut, dokud nám nezměkne batát, poté přisypeme koření – kurkumu, římský kmín a papriku. Za stálého míchání prosmažíme další minutku, dvě.
  3. Nyní přidáme rukou rozdrobené tofu a pořádně promícháme, aby dostalo krásnou žlutou barvu. Nakonec přisypeme fazole, smetanu a dochutíme solí.
  4. Míchané tofu podávané s rozpečenou tortillou, oblíbeným hummusem, guacamole, bylinkami, čerstvým salátem a chilli omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *