Lilek nebo také baklažán je jednoznačně jeden z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny. V Indii odkud i pochází, ho dokonce nazývají králem zeleniny. V Evropě se tato lilkovitá zelenina usídlila až v 16. století. Bohužel ale dodnes ve spoustě zemích, jako i v České Republice, nezískala popularitu, kterou by si zasloužila. Nenechte se zmást různými odstíny a tvary od typické fialové se zelenou čepičkou až po levandulový a úplně bělavý. Každý druh je vynikající a dají se s nimi vykouzlit báječné pokrmy.
Lilek se dá pěstovat jak v našich podmínkách, tak i zakoupit v skoro každém supermarketu. Cena za kilo je mimo sezonu trochu vyšší, ale určitě stojí za to, si alespoň párkrát za rok udělat radost nějakou dobrotou z této opomíjené zeleniny.
Příprava lilku
Lilek se jí celý i se slupkou, jelikož právě pod ní se nachází nejvíce vitamínů. Lilek se doporučuje před smažením nebo pečením posypat solí či odležet ve slaném roztoku vody, a teprve poté ho dále upravovat, ale popravdě v přípravě necítím žádný rozdíl, až a pár ojedinělých receptů, kde je to naopak nutné.
Spoustu předních šéfkuchařů nedá na tuto surovinu dopustit a říká, že jde o jednu z nejpřátelštějších zelenin k začátečníkům. Skvěle se snoubí s rajčaty, česnekem a bylinkami, rozumí si také s masem včetně ryb. Výtečný je i na grilování. V Turecku, kde jsem se s lilkem setkala prvně, mají prý na úpravu lilku více než tisíc receptů. Právě zde jsem se nechala inspirovat a od té doby lilek tvoří důležitou složku mého jídelníčku.
Suroviny
3 menší zavařovačky / příprava cca 70 minut
- 4 středně velké lilky
- 1 kg zralých rajčat (cca 4 – 5 velkých rajčata)
- 3 vetší cibule
- 6 velkých stroužků česneku
- 2 hrnky čerstvých bylinek – máta, bazalka a petrželka
- 4 bobkové listy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 vrchovatá lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- olivový olej
- sůl, špetka čerstvě mletého pepře
Postup
- Nejprve na olivovém oleji dosklovata opečeme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme česnek a na kostky nakrájený lilek. Dalších 5 minut restujeme.
- Poté přidáme koření – bobkový list, římský kmín, osolíme a opepříme. Za stálého míchání 1 minutu prosmažíme.
- Nakonec přidáme na kostky nakrájená rajčata, a nasekané bylinky. Dalších 5 minut restujeme.
- Poté směs zalijeme trochou vody, přidáme cukr, promícháme a přiklopené necháme na mírném plamenu dusit cca 40 minut, dokud se nám lilek nezačne rozpadat. Občas promícháme. V případě, že se voda odpaří, znovu podlijeme.
- Dochutíme solí a citronovou šťávou.
- Servírujeme buď ještě teplé, anebo přendáme do zavařovacích sklenic, které otočíme dnem vzhůru.
- Takto připravený lilek nám vydrží v lednici až několik měsíců. Ovšem po otevření musíme lilek do týdne zkonzumovat, což ale u takové bašty nebude problém.
TIP! Takto připravený lilek je nejlepší jako studený předkrm s bagetou.
voriconazole decreases levels of paromomycin by unknown mechanism generic cialis cost gallisepticum were studied using the checkerboard method 21
Since then, literature has shown promising results regarding symptom relief and uterine preservation with few reported complications namely pain, numbness, vaginal or urinary discharge, fever, skin burn, or contact dermatitis 83 priligy amazon canada
As I website possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.
To understand whether loss in myofiber CSA observed in Tak1 mKO mice is due to changes in fiber type composition or atrophy, we also measured the CSA of individual fiber types priligy sg Around 1 percent of Commerzbank stockwas out on loan, well below levels earlier this year, figuresfrom Markit showed
Journal of Pain and Symptom Management, 42 5, 710 720 priligy review