Portugalsko bylo v našem hledáčku již nějakou dobu, ale na to co nás v tomto půlmilionovém městě čekalo, jsme nebyli připraveni ani za mák.

Nejzápadnější hlavní město na evropské pevnině nás přijalo s otevřenou náručí a skoro okamžitě jsem se do něj zamilovala. Lisabon je výjimečné a okázalé město, a to nejenom v rámci Portugalska, ale také celé Evropy. Vždyť stačí zadat do vyhledávače Lisabon a budete mít pocit, že si město ukrojilo kousek krásy z metropolí jako fotogenického San Franciska, exotického Rio De Janeira nebo romantické Paříže.

Malebná zákoutí města jsou nasycena vůní vynikající portugalské kuchyně a k posezení lákají originální kavárny a restaurace.

Druhé nejstarší město Evropy dokáže potěšit jak milovníky kultury a historie, vytříbené labužníky, sportovní fanoušky, tak i ty, kteří hledají odpočinek na kouzelných písčitých plážích. V jiném hlavním městě Evropy, si západy slunce nad oceánem přes staletím zvrásněné střechy domů nevychutnáte tak, jako právě v magickém Lisabonu. V Lisabonu si zkrátka přijde na své opravdu každý.

Top zážitky, které si nesmíte nechat ujít
  • Vystoupejte na nejvyšší bod města, hrad Sao Jorge, odkud se otevírá jedinečný výhled na celé město s řekou Tajo.
  • Okuste ruch města na největším náměstí v Lisabonu, Terreiro do Paço, a kochejte se vyhlídkou na Most 25. dubna.
  • Projděte se k výtahu Santa Justa, kde budete mít starý Lisabon jako na dlani.
  • Nasedněte do historické žluté tramvaje projíždějící úzké a křivolaké uličky starého Lisabonu.
  • Navštivte klášter Jeronimos a věž Belém, skvosty gotického slohu a ochutnejte vrchol portugalské kuchyně, Pastéis de Belém, jehož recept je přísně střeženým tajemstvím.
  • Zažijte noční život ve čtvrti Bairro Alto.
  • Vyšplhejte na jednu z mnoha vyhlídek tzv. miradouros a nasávejte nevídanou atmosféru města.
  • Oddejte se bohu pod náručí Ježíše – Cristo – Rei.
  • Zastavte se na posilnění u jednoho ze stovek stánků, kde se prodává tradiční likér ginja.
  • Potěšte svoje chuťové a zrakové buňky na tradičním marketu Mercada da Ribera.
  • Nenechte si ujít neopakovatelnou atmosféru z jízdy tradičními výtahy tzv. elevadory.

Mozaika kultur

Jeden z největších přístavů, pamatující velká jména mořeplavců jako Vasco da Gama nebo Fernão de Magalhães, vždy přitahoval pozornost jiných národů. To se odrazilo v jeho architektuře a kultuře, která dodnes připomíná působení Féničanů, Keltů, Římanů i Vizigótů. Památky světového dědictví a jedinečné prolnutí Východu se Západem, vdechlo městu nezaměnitelnou atmosféru, která vás pohltí v každé jeho čtvrti. Stačí se dotknout nohama této jedinečné země a nebude se vám chtít odejít.

Vyhlídky, paláce, kláštery a fasády domů jsou vyzdobeny malovanými kachlíky azulejos, které tak nenápadně upozorňují na historické události či katolickou víru.

Město čtyř elementů

Čas plyne jako voda, vzduch je nasycen magickou atmosférou. Živé a zároveň melancholické město vzbuzuje nenasytnou touhu po dlouhých večerech zaplněných ohnivou vášní, elegancí i bujarými večírky. Dlouhou tradici portugalské lidové hudby a poezie, ztělesňuje fado, hudební styl, který je zařazen do světového dědictví UNESCO. V překladu znamená fado osud či úděl a pojem saudade (stesk či toužení) je esencí tohoto stylu.

Při brouzdání ulicemi města bude nad vámi vonět čerstvě vyprané, voňavé prádlo a uvidíte staré, časem již oprýskané hospůdky, ze kterých se v noci pravidelně rozeznívají tóny teskného fada.

Abyste zažili ten pravý Lisabon, musíte mu věnovat alespoň několik dní, jedině tak objevíte jeho pravé kouzlo. Portugalci září klidem a trpělivostí. Ani vy nespěchejte a pomalu vstřebávejte atmosféru města provoněnou silným aroma kávy a výbornou portugalskou kuchyní. Zbystřete všechny své smysly, Lisabon si zaslouží veškerou vaši pozornost.

Historie v kostce

Lisabon je hlavním městem Portugalska od poloviny 13. století. Kořeny jeho historie nás však dovedou do dob antických, kdy se ještě fakta, legendy a mytologie mísily v jedno. Jedna z těchto legend vypraví, že Lisabon byl založen Odysseem, na jeho bájné cestě z Tróje domů. Historie však považuje za pravého zakladatele antický národ Féničanů, národ obchodníků a zdatných námořníků. Pravdou je, že tímto místem prošly mnohé antické národy, které zde zanechaly nesmazatelné stopy.

Od 8. do poloviny 12. století zde sídlili Arabové. Ti vtiskli první skutečnou a ucelenou tvář městu. V roce 1147 bylo město dobyto prvním portugalským králem Afonsem Henriquesem. Pro Lisabon to byl zlom. Od této doby se město dále rozvíjelo uvnitř křesťanského portugalského království.

Město mělo ve svém osudu zapsanou slávu a bohatství, neminula ho však ani trápení, smutek a přírodní katastrofy. V době zámořských výprav se stalo jedním z nejbohatších, nejkrásnějších a nejnablýskanějších měst Evropy. Proudilo sem bohatství z Afriky, Asie i Jižní Ameriky, které zapříčinilo stavební boom města, které tak rychle vzkvétalo.

Prvního listopadu roku 1755 o půl desáté ráno však osud městu ukázal i svou odvrácenou tvář.  Přišlo mohutné a ničivé zemětřesení, které mělo své epicentrum u Azorských ostrovů. Doprovodná vlna tsunami zničila téměř celé město. Kostely a kláštery padaly jako domečky z karet. Bohužel se jednalo o den Všech svatých, během kterého byli lidé na mších v kostelech, a odhaduje se, že jen v Lisabonu zemřelo přes 25 000 obyvatel. Po zemětřesení dostal Lisabon novou, moderní tvář.

Korkové výrobky

Korek je jedna z nejdůležitějších surovin pro Portugalsko. Vyrůstá téměř po celé zemi a zaujímá více jak 50 % veškeré světové produkce. Korkový dub má schopnost regenerovat svoji kůru a je tedy možné ji loupat bez toho, aniž by se poškodil strom. První loupání se může provádět až po 25 letech a další sběry každých devět let pouze v letních měsících.

Korek má velmi široké využití díky své váze a své univerzálnosti – používá se k výrobě podlahy, oblečení, bot i košů. Právě z Portugalska si můžete přivést netradiční suvenýr v podobě korkové vesty, čepice, peněženky či poslat korkový pohled.

Kdy se vydat na cestu?

Lisabon si užijete kdykoliv, během celého roku. Lisabon je klimaticky jedním z nejmírnějších měst v Evropě. Díky jižní poloze je zde podnebí podobné středozemním destinacím. Atlantský oceán má navíc zmírňující efekt a zabraňuje tomu, aby zde v létě bylo příliš teplo a v zimě příliš chladno.

Podnebí je oproti jiným jihoevropským místům mírnější a jak zima, tak i léto mají své kouzlo. V červenci a srpnu se teploty pohybují okolo 30 stupňů, v zimě bývá kolem 10 stupňů, častěji prší, ale zároveň jsou zimní měsíce prosvíceny slunečnými dny, během kterých teploty mohou vystoupat až na 20 stupňů. Údajně nejideálnějšími měsíci, kdy vyrazit jsou květen, červen či září, kdy panují příjemné teploty okolo 20 – 25 stupňů a máte záruku krásného slunečného počasí.

Kvůli akční ceně letenek jsem se vydala do Lisabonu v období vánočních svátků v prosinci. Sice pár dní bylo deštivých, ale kouzelná atmosféra města a příjemné teploty okolo 20 stupňů vše vynahradily.

Doprava do Lisabonu

Do Lisabonu létají pravidelné letecké spoje z Prahy, ovšem daleko levněji se lze do hlavního města Portugalska dostat s přestupem v Londýně nebo Miláně. Jedná se především o nízkonákladové letecké společnosti jako Smartwings, EasyJet, Skyeurope nebo Ryanair. Ovšem cestujte pouze s příručním zavazadlem jinak se vám letenka prodraží. Pozor na kontroly zavazadel, ty jsou dosti přísné. Před vstupem do gatu, je každý cestující povinen zavazadlo vložit do ukázkových boxů. Museli jsme si obléknout náhradní mikinu, kalhoty, droboští zastrkat do kapes od bundy a teprve potom jsme prošli kontrolou.

Doprava po městě

Síť veřejné dopravy je v Lisabonu zcela dostačující. Nicméně centrum Lisabonu lze projít i pěšky, pouze ke vzdálenějším památkám budete muset zajet metrem, autobusem, vlakem nebo tramvají. Velmi oblíbená je tramvajová linka č. 28, která projíždí nejznámějšími místy Lisabonu. Jedná se ale o komerční zážitek a jednotlivá místa jsem si raději prošla po svých.

Kupování lístků může být mnohdy výzvou, naštěstí ve většině stanic se nachází ochotný personál, který vám v případě potřeby rád poradí. Určitě si pořiďte městskou kartu, kterou lze zakoupit přímo na letišti. Jízdné zakoupené přímo v autobuse je o 60 centů dražší. Karta stojí 50 centů, a pokud nabijete alespoň 3,50 euro, jedna cesta vás  vyjde na 1,25 euro.

Obyčejný single ticket stojí 1,40 euro a je možné jezdit 60 minut veřejnou dopravou, ale pouze jedenkrát metrem. Příměstské vlaky jsou extra a to za 1,90 euro. Dejte si pozor na dobíjení. Jakmile si dobijete peníze na kartu, nemůžete zakoupit single ticket! Další možností je celodenní jízdenka za 6 euro. Pro aktuální ceník navštivte oficiální stránky http://www.metrolisboa.pt/eng/customer-info/information-on-fares/.

Město je postaveno na několika pahorcích, na které si Lisaboňané urychlovali cestu nahoru krátkými žlutými tramvajemi tzv. elevadory – výtahy. Jízda sice trvá pouhých pár minut, ale jedná se o neopakovatelný zážitek. Jízdné není v rámci veřejné městské dopravy a v dnešní době spíše funguje jako turistická atrakce.

Ubytování

V Lisabonu se nachází spousta hostelů, GH a dalších možností ubytování. Samozřejmě lze i přespat u místních přes Couchsurfing, ale poptávka je větší než nabídka, takže možná odjedete s nepořízenou.

Nejvýhodnější nabídky naleznete na stránkách hostels.com, kde jsme si zabukovali ubytování kousek od centra v příjemném, jednodušším GH Culture za 8 euro/noc. Pokud nejste nijak extra nároční, stačí vám čistá pohodlná postel, kuchyňka se společenskou místností, sdílené sociálky a možnost si zdarma vyprat, budete tu maximálně spokojení.

Poklady portugalské kuchyně

Gastronomie v Portugalsku uspokojí nejednoho labužníka. Je velmi rozmanitá, lehká a hravá. Snad každý kromě vegetariánů si z široké nabídky lahodných pokrmů vybere pokaždé něco nového a lahodného. Ale ani jako vegetariánka jsem nezůstala o hladu a oddávala se novým chutím v podobě lahodných sýrů, zeleninových polévek a sladkého pečiva.

Portugalská kuchyně je obohacena vlivy bývalých zámořských kolonií, což se projevuje hlavně v šíři používaného koření, jako jsou pálivé chilli papričky piri piri, skořice, vanilka či šafrán. Nechybí ani inspirace od sousedního Španělska a špetka exotiky ze severní Afriky.

Jednou ze základních surovin portugalských pokrmů, je podobně jako v celem Středomoří, olivový olej. Hodně se používá česnek, olivy, kapary a bylinky jako koriandr a petrželka. Lahodné jsou i zdejší sýry, které se vyrábějí z ovčího a kozího mléka. Nejznámější je ovčí sýr Serra.

Bez ryby jako bez oka

Portugalci jsou v rámci Evropské unie na prvním místě v konzumaci ryb a mořských plodů na hlavu. Za tento průměr se zasloužil i Standa. Denně spořádal konzervu sardinek ke snídani, k obědu rybu pokaždé na jiný způsob a k večeři nějakou další mořskou potvoru. Už jsem se o něj začínala bát, že mu narostou ploutve!

Portugalským národním jídlem je treska (bacalhau), která se připravuje na stovky různých způsobů. Dokonce se o Portugalcích traduje, že mají na každý den v roce jiný recept. Mezi nejznámější úpravy patří bacalhau à brás, za čímž se skrývají kousky sušené, uvařené tresky, smíchané s osmahnutým vajíčkem a kousky brambor.

Dalším známým receptem je bacalhau com natas, což je treska zapečená se smetanou a bramborami, nebo smažené karbanátky z mleté tresky, brambor a petrželky, pataniscas de bacalhau. Milovníci mořských plodů a ryb si tu opravdu přijdou na své. Atlantský oceán zásobuje Portugalce čerstvými rybami jako tuňák, losos, sardinky, ale i nepřeberné množství škeblí a ústřic, které jsou na každodenním jídelníčku místních.

Hned na druhém místě po rybách je to konzumace vepřového masa, z kterého se vyrábí velké množství nejrůznějších klobás. Portugalci mají v oblibě i husté polévky, mezi nejznámější patří caldo verde – kapustová polévka v hladkém bramborovém základu.

Sladká tečka nakonec

Představte si křehké koláčky plněné lahodným krémové provoněné skořicí, co se rozplývají na jazyku. Přesně takové jsou lisabonské pastel de nata, koláčky, jejichž původní recept si Lisaboňané střeží jako oko v hlavě. Tyto lahodné koláčky se prodávají v kavárnách a cukrárnách po celé zemi.

Historie dezertu pastel de nata

Původně tento recept vymyslely a pekly řádové sestry v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Údajně za tento recept můžeme vděčit tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných bílků na škrobení hábitů členů řádů, díky čemuž měli v klášterech přebytek žloutků, a tak začaly vznikat recepty založené na žloutkových krémech. Po uzavření kláštera byl recept prodán a tehdejší majitel, dodnes tajného receptu, založil slavnou pekárnu Fábrica de Pastéis de Belém poblíž kláštera, která je dokonce zapsána na seznam chráněného kulturního dědictví UNESCO.

Kam na ty nejlepší?

Právě zmíněná pekárna a kavárna Fábrica de Pastéis de Belém je tím pravým místem, kde musíte ochutnat tyto tradiční portugalské koláčky. Již od roku 1837 se místní obyvatelé i zvědaví návštěvníci rojili před pekárnou a ochutnávali teplé koláčky vytažené přímo z pece.

Dnes je pekárna labyrintem místností zdobeným bílo-modrými obklady, kde můžete, stejně jako ostatní zvědavci, ochutnat nebo zakoupit krabici koláčků. Po vychladnutí už to není ono, a třebaže se to může zdát jako výmluva, je dobré sníst je hned, dokud jsou ještě teplé. Koláčky se prodávají jako na běžícím pásu, manažer pekárny uvádí šokující číslo – 20 000 prodaných kusů za den.

Bez vína jako bez duše

Když se řekne Portugalsko, snad každý si představí lahodné portské víno. Portugalci jsou ale i celosvětově známí produkcí vína červeného, bílého či růžového.

Ke každému jídlu se servíruje sklenka vína a zahrádky starožitných kaváren jsou posety místními, kteří se oddávají jeho slastné chuti. Neobvyklým druhem je vinho verde. Přestože název znamená zelené víno, jedná se o bílé nebo červené perlivé víno s osvěžující, lehkou, ovocnou a mírně nakyslou chutí.

Zajímavou zastávkou jsou i bary specializované na nápoj z višní – ginjinha nebo-li ginja. Několik takových barů jsem potkala hned u náměstí Praça do Rossio, ale i v odlehlých částech města. Likér se podává v tradičních jedlých panákách z čokolády a je povinnou zastávkou při obchůzce města, nejenom turistů, ale i místních.

Alkoholickou trojku uzavírá pivo – cerveja. Nejznámější značky jsou Sagres a Super Bock. Většinou se servíruje do 0,2 l sklenic, která vyjde na 2 eura. V supermarketu pivo koupíte od 0,50 centů za 0,33 l.

I když by se to na první pohled nemuselo zdát, Portugalci rádi popíjejí i nealkoholické nápoje, zejména čaj a kávu. Právě Portugalci naučili Angličany kouzla pití čaje. Konkrétně se o to zasloužila královna Kateřina z Bragançy, kterou si vzal anglický král Karel II. A pokud jste milovníci kávy, nemusíte chodit daleko, všude je silná, lahodná a levná (od 0,65 euro).

Kam za jídlem a pitím

Příjemně mě překvapila cena jídla a jednotlivých potravin. Nákup v supermarketu je srovnatelný s cenou u nás, a pokud máte chuť zajít do restaurace, polední menu se pohybuje okolo 5 euro. Spousta supermarketů má i bufetové občerstvení (něco jako jídelna v Glóbusu), kde si na váhu můžete nabrat, co hrdlo ráčí.

Pokud vás zajímají barvy, vůně a tradice Portugalska, vyrazte na místní market Mercada dá Rivera, který se nachází kousek od zastávky Cais de Sodré. Místní stánkaři zde každý den do 14. hodin prodávají lokální zeleninu, ovoce, ryby, sýry, uzeninu a mnoho dalších portugalských lahůdek. Hala tržiště, ale nabízí mnohem více. Vedle stánků se nachází tzv. food court, kde se hravě ztratíte ve směsi vůní, barev a kreacích světové a samozřejmě portugalské kuchyně. Odolat vábné vůni a kouzelné atmosféře je nadlidský úkol. Připravte si tedy nabitou peněženku a prázdné žaludky.

TIP! Hnedka vedle tržiště se nachází tradiční bar s Ginjou, podávanou v čokoládovém panáku za 1 euro.

Čtvrť, která nikdy nespí – Bairro Alto

Bairro Alto (doslova Horní čtvrť) je obytným, nákupním a zábavním místem, kde najdete  spoustu zajímavých restaurací a originálních barů. Víří to tu alternativní kulturou – punk, gay, metal, goth, hip hop či reggae (to je jen nepatrná ukázka z toho, co zde můžete najít), ale narazíte tu i na tradiční hudební styl fado, který představuje další nerozlučnou část této čtvrti a dodává jí šarm.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments