Michelada, drink, který buď milujete, nebo nesnášíte. Dodnes na mě spousta lidí kouká jako na blázna, když jím vysvětlím, o jaký nápoj se jedná. Je pravda, že před návštěvou Střední Ameriky, bych nejspíš také patřila do skupiny těchto odpůrců. No přiznejte se sami, jak vám zní kombinace rajčatového džusu, piva, sójové omáčky, worcesteru, chilli a limetky? Asi moc dobře ne! Nicméně se jedná o neuvěřitelně chutný nápoj, který má navíc zázračné osvěžující účinky.

Co je to tedy vlastně Michelada?

Michelada je osvěžující nápoj Střední Ameriky. Každý region se chlubí odlišnou přípravou, ale vždy je spojuje místní pivo, rajčatová a limetková šťáva, chilli a různé omáčky.

Původ nápoje se datuje do 60. let minulého století, kdy si Mexičan, Michel Esper, objednal v tamním baru pivo s limetkovou šťávou, ledem a solí do speciální nádoby „chelada“, která sloužila na podávání limonády. Nápoj u místních nabyl na popularitě a všichni mu začali říkat „Michel´s lemonade“, jehož název se později zkrátil na michelada. Postupem času se do této pivní limonády začaly přidávat i další ingredienceJiné zdroje uvádí, že se jedná o spojení slov „mi chela helada“  což v překladu znamená „moje ledově vychlazené pivo.

Jak jsem se již zmínila, příprava michelady má mnoho variací a různé poměry ingrediencí. Osobně mám raději ostřejší a výraznější chuť, proto nešetřím tabascem, ani sójovou a worcestrovou omáčkou. Dalším bodem přípravy je správný výběr piva, které dělá micheladu, micheladou. Použít můžete tradiční mexické pivo Corona či Modelo, ovšem výborně chutná i z české desítky kozel. Což jsem se již několikrát ujistila při přípravě u nás doma. Sice jsem většinou nenašla žádného odvážlivce, který by si se mnou micheladu dal, ale i tak, jsem se alespoň v myšlenkách vrátila do zapadlého hlučného baru ve Střední Americe.

Suroviny

na 1 micheladu / příprava 10 minut

  • ½ skleničky rajčatového džusu
  • 1 malé pivo (Corona, Kozel)
  • šťáva z ½ limetky
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky (Kikkoman)
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • ½ lžičky tabasca
  • led

na podávání

  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého kajenského pepře
  • limetka
Postup
  1. Na talířek nasypeme sůl, kajenský pepř a zamícháme.
  2. Pomocí rozkrojené limetky si navlhčíme okraj půllitrové sklenice, a obalíme jej připravenou směsí soli a chilli.
  3. Do sklenice nasypeme do necelé poloviny led a přilijeme rajčatový džus, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, worcester, tabasco a pořádně zamícháme.
  4. Nakonec nalijeme pivo a lehce zamícháme.
  5. Podáváme ozdobené plátkem limetky.

One thought on “Osvěžující michelada”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *