Pod slovem Řecko si představím hned několik věcí, a právě salát dakos mi vždycky bude připomínat pracovní sezóny zalité sluncem v Řecku. Poprvé jsem se s tímto salátem setkala na Krétě, kde má i své kořeny, ale v hojné míře se připravuje i na jiných řeckých ostrovech, zejména na Rhodosu.
Co je to dakos?
Dakos je v podstatě sušený celozrnný chléb, který se tradičně vyrábí z ječmene, ale dá se zakoupit i v pšeničné a žitné variantě nejrůznějších tvarů a velikostí. Jedná se o jakýsi tvrdý suchar, který je nutné nejprve navlhčit, aby změkl, a nevylámali jste si zuby. Dakos je daleko výraznější a chutnější nežli suchary, které zakoupíte u nás, ovšem dají se použít jako alternativa.
Správný výběr surovin
Salát dakos je jednoduchý, rychlý a báječný salát, který příjemně zasytí, a právě výběr těch správných surovin je tajemstvím k úžasnému výsledku.
- Kromě tradičního chlebu dakos jsou důležitou surovinou rajčata. Ty musí být vždy šťavnatá, slaďoučká a pořádně uzrálá. Proto je nejlepší salát připravovat během léta, kdy se i u nás dají koupit pořádná kvalitní rajčata a ne jejich atrapa.
- Dále je to tradiční řecký ovčí sýr feta. Feta se dá běžně zakoupit i u nás. Rozhodně se nesnažte salát ošidit a nepřidávejte naši českou alternativu balkánský sýr, který není tak krémový a lahodný.
- Klíčem k úspěchu je samozřejmě i kvalitní olivový olej. Ten by měl být vždy extra panenský, aby vyzdvihl všechny ostatní suroviny.
- V neposlední řadě to je koření, v tomto případě horské oregano, pro které si musíte zajet do Řecka. Řecké koření pokaždé nakupuji po kilových pytlích, jelikož jeho chuť je jedinečná a pokaždé dodá pokrmům intenzivní bylinkové aroma.
Dakos, jako skvělý doplněk do salátů
Využití tohoto krétského sucharu není ovšem limitováno pouze salátem dakos. Své uplatnění nalezne v téměř každém salátu. Vyhnete se tak konzumaci pečiva a zároveň dodáte vašemu salátu nasládlou křupavou chuť, jak to umí právě dakos!
Je na vás jestli se rozhodnete, aby hrál v salátu prim, jako v případě dakos salátu, nebo použijete jen pár kousíčků a tím pouze oživíte jeho chuť. Nikdy ovšem nezapomeňte předem chléb navlhčit!
Osobně dakos dále nejraději používám do salátů s 8 minutovým vajíčkem, kde právě nahradí přílohu. Pak už stačí přidat rajčata, olivy, sýr, bylinky hodně olivového oleje a další letní osvěžení je na světě!
Během letošní sezony v Řecku u mě doma v kuchyni, jestli se tak dá nazývat dřez jedna plotýnka a místo linky pračka, nikdy dakos nechyběl. Výhodou je navíc jeho dlouhá trvanlivost, takže si z Řecka tahám několika kilové zásoby.
Suroviny
na 1 mísu cca 4 porce / příprava 15 minut
- 3 větší dakos suchary (o velikosti dlaně)
- 2 velká masitá rajčata nebo 4 velká rajčata
- 1 hrnek nahrubo nadrobené fety
- 1 lžička sušeného (horského) oregana
- 1 lžíce nasekané bazalky
- ¼ skleničky olivového oleje
- pár kapek červeného vinného octa
- olivy na ozdobu
- sůl a pepř
Postup
- Nejprve si na kostičky nakrájíme rajčata, osolíme, opepříme, přidáme oregano, zamícháme a necháme 5 minut odpočinout.
- Mezitím si do mísy nadrobíme dakos cca na centimetrové kousky.
- Jakmile nám rajčata pustí šťávu, nalijeme ji na chléb dakos a poté přidáme rajčata.
- Ozdobíme fetou, bazalkou, pokopeme octem a vydatně prolijeme olivovým olejem.
- Necháme pár minut odpočinout a podáváme ozdobené olivami.