Miluju volné dny, už jenom kvůli poctivé snídani, kterou nastartuji den. A pokud vám to přeci jen práce nedovolí, pomazánku si lze připravit den dopředu.
Proč právě ředkvičky?
Tyto malé štiplavé růžové kuličky zřejmě pocházejí z oblasti Blízkého Východu, i když jiné zdroje tvrdí, že mají původ v Japonsku. Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám onu typickou, štiplavou chuť a zároveň je ochraňují před napadením škůdci a nebezpečnými mikroorganismy.
Stejně působí i v našem těle, kde mají dezinfekční účinky a ochraňují nás před bakteriemi a plísněmi. Nejvíce vitamínů si ředkvičky uchovávají čerstvé, takže si je klidně nakrájejte třeba jen na chleba s máslem.
Suroviny
pro 4 osoby / příprava cca 20 minut
- 2 tvarohy (1x tučný ve vaničce + 1x měkký tvaroh v pozlátku)
- 2 lžíce másla
- svazek ředkviček
- hrst vlašských ořechů
- 2 vajíčka
- 1 lžíce citronové šťávy
- bylinková sůl, pepř
Na podávání
- (bezlepkové) pečivo
- rajče
- ořechy
Postup
- Nejprve si uvaříme vejce, 8 minut bude stačit, ať ho nemáme úplně domrtva.
- Mezitím si našleháme tvaroh s máslem, bylinkovou solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Ředkvičky nakrájíme buď na tenké plátky, nebo nudličky, vlašské ořechy nasekáme nožem a vše smícháme s tvarohovým základem (pokud chceme krémovou pomazánku, lze ořechy nejprve dohladka rozmixovat a přidat do pomazánky).
- Pomazánku podáváme namazanou na oblíbeném pečivu s plátkem rajčete, vajíčkem a posypanou ořechy.
TIP! Ředkvičková pomazánka nejlépe chutná namazaná v tlusté vrstvě na chléb moskva.