Výrobky z kozího mléka buď milujete nebo naopak nemůžete ani cítit. Osobně patřím do první kategorie. Proto miluji země jako Francie, Řecko či Turecko, kde se prodávají desítky výrobků z kozího mléka a hlavně za téměř stejnou cenu jako ty z kravského. Samozřejmě v následujícím receptu lze použít i jogurt z kravského mléka, ale to byste přišli o onu specifickou příchuť, a hlavně o spoustu prospěšných látek.

Proč právě kozí mléko?

Účinky kozího mléka znali již staří Římané, kdy kozí mléko bylo považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti”. Kozí mléko obsahuje více zdraví prospěšných látek než kravské mléko – obsahuje nejen více vápníku, hořčíku, fosforu a železa, ale má také vyváženější poměr těchto minerálů.

Kozí mléko také podporuje imunitní systém, zabraňuje anémii z nedostatku železa, podporuje výstavbu buněk, pomáhá při léčbě onemocnění kůže a kloubů, astmatu, atopického ekzému, působí příznivě na žaludek a střeva, je doporučované také při léčbě plicních onemocnění a nervových poruch. Kozí mléko také zastavuje měknutí kostí, je prevencí proti civilizačním chorobám a je také vhodné na problematickou pleť.

Přímo z kozí farmy

Nejlepší kozí výrobky získáte z domácích malochovů, které se v dnešní době objevují stále častěji. Můžete tak podpořit rodinou farmu a zároveň udělat něco prospěšného pro vaše zdraví.

Suroviny

na 2 misky / příprava 10 minut

  • cca 300 g kozího jogurtu
  • 1 banán
  • 1 broskev
  • 2 lžíce jemných ovesných vloček
  • ½ lžičky skořice

na podávání

  • chia semínka
  • ořechy
  • kakao
  • agávový sirup
  • tahini pasta
  • broskev/banán
Postup
  1. Všechny ingredience rozmixujeme – jogurt, oloupaný banán, pokrájenou broskev bez pecky, vločky a skořici.
  2. Podáváme ozdobené chia semínky, kakaem, ořechy, nakrájenou broskví a pokapané agávovým sirupem a tahiny pastou.
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments