Proč zrovna ovesné vločky?
Ovesné vločky jsou zázračnou potravinou, a právě taková vločková snídaně, dodá našemu tělu v chutné, dobře stravitelné formě dostatek energie a zasytí až do oběda.
Pokud jste ovesné vločky do svého jídelníčku ještě nezařadili, nevíte, oč přicházíte. Vločky obsahují spoustu sacharidů a zároveň představují zdroj vitaminů i minerálů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové. Vločky disponují vysokým obsahem železa, který je takřka stejně vysoký jako u masa. Chutný pokrm z ovesných vloček vám také dodá spoustu důležitých minerálních látek – najdete v nich vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan.
Kromě zmiňované energie mají vločky i jiné zdraví prospěšné účinky. Pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a pro svůj poměrně nízký obsah kalorií se perfektně hodí k dietám všeho druhu.
Fíky, okamžitý zdroj energie
Budhovi se prý pod fíkovníkem dostalo jeho duchovního osvícení. Biblická vlčice, která odkojila Romula a Réma, také často odpočívala ve stínu koruny fíkovníku. Plody tohoto, v mnohých krajích posvátného stromu, mají ovšem léčivé účinky především na naše tělo.
Čerstvé fíky obsahují až 70 – 80% vody a kolem 25% sacharidů. Jsou bohaté na provitaminy vitaminu A, dále obsahují vitaminy skupiny B, menší množství vitaminu C a draslík. Sušené fíky mají vysoký váhový podíl cukru, běžně kolem 50 – 70%, jsou tedy výborným okamžitým zdrojem energie. V sušených i čerstvých fících najdeme poměrně velké množství bílkovin, aminokyselin, pektinu a vlákniny, kombinace obsažených látek z nich činí zdraví velmi prospěšné ovoce.
Léčivé účinky fíků
Dříve se pro léčebné účely zpracovávaly i listy a kůra stromu, ze kterých se vyráběly různé masti a obklady na bolesti, vředovitá onemocnění, opuchliny a ztvrdlé boule pod kůží. Dnes se v léčitelství používá běžně už jen plodů fíkovníku, jak čerstvých, tak sušených. Vysoký obsah vlákniny dělá z fíků ideální přírodní lék při zažívacích problémech, především při střevní nedostatečnosti a porušené střevní mikroflóře.
U nás méně známým využitím fíků je jejich aplikace při nachlazení a kašli. Lidoví léčitelé doporučují jak konzumaci plodů, tak pravidelné pití odvarů z fíků. Obsažené látky mají schopnost rozpouštět usazené hleny v dýchacím ústrojí, doporučují se i v případě chronických onemocnění dýchacích cest.
Stejný čistící účinek mají fíky i na ledviny a močové cesty. Působí mírně močopudně a dokáží rozpouštět usazené škodliviny v ledvinách ve formě tzv. ledvinových kamenů či písku.
Suroviny
pro 4 šampiony / příprava cca 20 minut
- 200 g ovesných vloček a trocha kukuřičných lupínků
- sušené ovoce a oříšky podle chuti
- 2 jablka
- 1 hruška
- 1 pomeranč
- 2 hrstky hroznového vína
- 4 čerstvé fíky
- skořice
- med (vegani vynechají)
Postup
- Ovesné vločky smícháme s lupínky, sušeným ovocem oříšky (pár si jich dáme stranou na ozdobení) a skořicí. Vše zalijeme trochou horké vody a necháme chvíli odležet.
- Mezitím si připravíme ovoce. Jablka, hrušku a pomeranč nakrájíme na kostky a dáme stranou.
- Fíky oloupeme a vidličkou rozmačkáme s ovesnou směsí. Na takto připravený základ vršíme nakrájené ovoce, kuličky hroznů a vše pokapeme medem a ozdobíme ořechy a skořicí.