Když se řekne slovo tortilla, určitě si představíte pšeničnou placku plněnou masem, fazolemi a zeleninou. Ovšem španělská tortilla má zcela jinou podobu, do které jsem se během mého putování po Španělsku zamilovala.

Tradiční španělská tortilla se skládá z brambor cibule a vajec, ale existuje i ve spoustě dalších variací. Španělská tortilla má široké pole působnosti – můžete ji uvařit buď jako netradiční snídani, lahodný předkrm či jako jednohubky na party.

Recept lze různě obměňovat a pohrát si s nejrůznějšími ingrediencemi- například lze přidat jiný druh sýru, zeleniny či bylinek. Pokaždé se ovšem jedná o senzační jídlo. Nejraději španělskou tortillu podávám s čerstvým salátkem a ochucenou zakysanou smetanou.

Suroviny

na 1 tortillu (4 – 6 porcí) / příprava 50 minut

  • 1/2 kg batátů (cca 2 větší batáty)
  • 5 velkých žampionů
  • 1 červená cibule
  • hrst nastrouhané goudy
  • 6 vajec
  • hrst nasekaných mladých kopřiv
  • hrst jarních bylinek (libeček, pampeliška, petrklíč…)
  • sůl, pepř
  • pár lžic olivového oleje na smažení

na podávání

  • salát + zelenina podle chuti
  • olivový olej
  • špetka pálivé papriky
  • sezamová semínka
Postup
  1. Oloupané batáty nakrájíme na 0,5 cm plátky. Cibuli nakrájíme najemno a žampiony na plátky.
  2. V míse si rozkvedláme vejce se solí a pepřem a smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem, kopřivami a bylinkami.
  3. V pánvi na mírném plamenu osmažíme na pár lžících olivového oleje brambory s cibulí i žampiony – cca 20 – 30 minut. Důležité je, abychom směs nesmažili zprudka, ale spíše pozvolna dusili. Během smažení směs opatrně mícháme, tak aby brambory zůstaly celé.
  4. Hotovou bramborovou směs přendáme do mísy a zalijeme ji připraveným rozkvedlaným vejcem. Poté směs vylijeme do olejem vymazané pánve a na mírném plamenu smažíme, dokud nám vajíčka nezačnou tvrdnout. Poté otočíme pomocí talíře na druhou stranu (pánev přiklopíme talířem s větším průměrem a opatrně obrátíme vzhůru nohama a sesuneme zpět do pánve) a další 2 minuty smažíme.
  5. Podáváme ozdobené semínky, posypané paprikou, se salátem přelitým olivovým olejem.

698 thoughts on “Španělská tortilla z batátů”

  1. obviously like your website but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come back again.

  2. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

    I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.

    If you know of any please share. Many thanks!
    I saw similar blog here: Wool product

  3. sugar defender Uncovering Sugar Protector has actually been a game-changer for me, as I’ve always been vigilant regarding handling my blood sugar level levels.
    I now really feel equipped and confident in my ability to maintain healthy degrees,
    and my most current checkup have actually mirrored this progress.
    Having a reliable supplement to enhance my a massive
    resource of convenience, and I’m absolutely appreciative
    for the considerable distinction Sugar Protector has made in my total well-being.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *