Už to bude skoro jeden rok, co jsem cestovala dva měsíce po Střední Americe. Nezapomenutelné dobrodružství, které si ráda připomínám alespoň uvařením nějaké té tamní dobroty.
Následující salát sice není z jídelníčku místních, ale obsažené suroviny jako například avokádo, kukuřice, fazole či limetka mi vždy budou připomínat chvíle strávené v této jedinečné části naší planety.
Jedná se o svěží salát, který může být servírován jako samostatné hlavní jídlo, ale i jako příloha třeba ke grilování.
Suroviny
na jednu mísu / příprava 15 minut
- mísa mix salátu dle chuti
- 3 vrchovaté lžíce uvařené quinoi
- 3 vrchovaté lžíce kukuřice v konzervě
- pár plátků červené cibule
- ½ nakrájeného avokáda
- ½ oloupaného a nakrájeného pomeranče
- pár lístků koriandru
- 2 lžíce olivového nebo avokádového oleje
fazole
- 3 vrchovaté lžíce uvařených fazolí
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky kajenského pepře
- pořádnou špetku soli
dresink
- ½ avokáda
- hrst čerstvého koriandru
- šťáva z jedné limetky (alespoň 3 lžíce)
- čerstvě vymačkaná šťáva z ½ pomeranče
- 1 lžička agávového sirupu
- pár kapek chilli omáčky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
nachos na podávání
Postup
- Do mísy vložíme mix salátu promíchaný s olejem, na který navršíme quinou, kukuřici a fazole, předem smíchané s kořením (římským kmínem, kajenským pepřem a solí).
- Salát poklademe nakrájeným pomerančem, avokádem a ozdobíme cibulí a koriandrem.
- Nyní si připravíme dresink – všechny ingredience rozmixujeme dohladka.
- Salát podáváme s hotovým dresinkem a nachos.