Už to bude skoro jeden rok, co jsem cestovala dva měsíce po Střední Americe. Nezapomenutelné dobrodružství, které si ráda připomínám alespoň uvařením nějaké té tamní dobroty.

Následující salát sice není z jídelníčku místních, ale obsažené suroviny jako například avokádo, kukuřice, fazole či limetka mi vždy budou připomínat chvíle strávené v této jedinečné části naší planety.

Jedná se o svěží salát, který může být servírován jako samostatné hlavní jídlo, ale i jako příloha třeba ke grilování.

Suroviny

na jednu mísu / příprava 15 minut

  • mísa mix salátu dle chuti
  • 3 vrchovaté lžíce uvařené quinoi
  • 3 vrchovaté lžíce kukuřice v konzervě
  • pár plátků červené cibule
  • ½ nakrájeného avokáda
  • ½ oloupaného a nakrájeného pomeranče
  • pár lístků koriandru
  • 2 lžíce olivového nebo avokádového oleje

fazole

  • 3 vrchovaté lžíce uvařených fazolí
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • pořádnou špetku soli

dresink

  • ½ avokáda
  • hrst čerstvého koriandru
  • šťáva z jedné limetky (alespoň 3 lžíce)
  • čerstvě vymačkaná šťáva z ½ pomeranče
  • 1 lžička agávového sirupu
  • pár kapek chilli omáčky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu

nachos na podávání

Postup
  1. Do mísy vložíme mix salátu promíchaný s olejem, na který navršíme quinou, kukuřici a fazole, předem smíchané s kořením (římským kmínem, kajenským pepřem a solí).
  2. Salát poklademe nakrájeným pomerančem, avokádem a ozdobíme cibulí a koriandrem.
  3. Nyní si připravíme dresink – všechny ingredience rozmixujeme dohladka.
  4. Salát podáváme s hotovým dresinkem a nachos.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *