Východ sluníčka na nejsevernějším cípu Nového Zélandu, sjíždění písečných dun a projížďka po Ninety Miles Beach. Tak nějak by se dal shrnout náš další senzační den. Tudíž nám ani nevadilo, že jsme kempovali na parkovišti u hlavní cesty. V představách jsem stále čerpala z nabitých zážitků.

V místním supermarketu jsem cestou koupila lokální fetu a ve stánku u silnice balík božských avokád. Stánek je asi silné slovo – jednalo se spíše o opuštěnou dřevěnou budku s nápisem AVOS $2.00 a zrezlou kasičkou na vhazování mincí tzv. honesty box (krabička poctivosti). Na svědomí je mají farmáři z přilehlých sadů, kteří prodávají svoje vypěstované poklady za super výhodnou cenu.

Tento styl nakupování je populární po celé zemi, zejména v zemědělských oblastech. Jednoduše si vyberete ovoce či zeleninu a přesnou hotovost vhodíte do pokladničky. Věc, kterou si u nás nedokážu představit (majitel by se otočil na patě a avokáda i kasička by byla fuč), je zde na denním pořádku.

Nadšená z pořízených ingrediencí jsem cestou do kempu vymyslela následující recept. Už nějakou dobu jsme s sebou vezli nakládanou řepu, ale až dnes jsem k ní našla ty pravé parťáky – fetu a avokádo. Připravila jsem rychlý, svěží a lahodný salát, který potěší jak v létě, tak i v zimě.

Suroviny

na jednu pořádnou mísu cca 2 – 3 porce / příprava 20 minut

na těstovinový salát

  • cca 200 g (bezlepkových) těstovin dle vlastního výběru
  • 1 hrnek na proužky nakrájené nakládané řepy
  • 100 g fety
  • 3 vrchovaté lžíce jogurtu
  • 2 natvrdo uvařená nakrájená vejce
  • 1 výhonek jarní cibulky
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

na avokádovou pastu

  • 1 zralé avokádo
  • sůl a hodně pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy

na podávání

  • pár pokrájených listů ledového salátu
  • 1 menší mrkev nastrouhaná nahrubo
  • nasekané ořechy
  • čerstvý tymián
  • olivový olej
  • ocet
Postup
  1. V osolené vodě si uvaříme těstoviny. Mezitím si do mísy připravíme zbytek ingrediencí na salát – nakrájenou řepu, fetu, jogurt, vejce, nasekanou jarní cibulku a tymián.
  2. Těstoviny uvařené al dente scedíme, promícháme se lžící olivového oleje a smícháme se zbytkem ingrediencí. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Během vaření těstovin si připravíme i avokádovou pastu – jednoduše vidličkou rozmačkané oloupané avokádo se solí, pořádnou dávkou čerstvě namletého pepře a citronovou šťávou.
  4. Na podávání si nejprve smícháme pokrájený ledový salát s trochou octa, solí a olivovým olejem, na který vrstvíme těstovinový salát s řepou. Nakonec nastrouhanou mrkev a avokádovou pastu. Posypeme ořechy, tymiánem a podáváme.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments