Východ sluníčka na nejsevernějším cípu Nového Zélandu, sjíždění písečných dun a projížďka po Ninety Miles Beach. Tak nějak by se dal shrnout náš další senzační den. Tudíž nám ani nevadilo, že jsme kempovali na parkovišti u hlavní cesty. V představách jsem stále čerpala z nabitých zážitků.
V místním supermarketu jsem cestou koupila lokální fetu a ve stánku u silnice balík božských avokád. Stánek je asi silné slovo – jednalo se spíše o opuštěnou dřevěnou budku s nápisem AVOS $2.00 a zrezlou kasičkou na vhazování mincí tzv. honesty box (krabička poctivosti). Na svědomí je mají farmáři z přilehlých sadů, kteří prodávají svoje vypěstované poklady za super výhodnou cenu.
Tento styl nakupování je populární po celé zemi, zejména v zemědělských oblastech. Jednoduše si vyberete ovoce či zeleninu a přesnou hotovost vhodíte do pokladničky. Věc, kterou si u nás nedokážu představit (majitel by se otočil na patě a avokáda i kasička by byla fuč), je zde na denním pořádku.
Nadšená z pořízených ingrediencí jsem cestou do kempu vymyslela následující recept. Už nějakou dobu jsme s sebou vezli nakládanou řepu, ale až dnes jsem k ní našla ty pravé parťáky – fetu a avokádo. Připravila jsem rychlý, svěží a lahodný salát, který potěší jak v létě, tak i v zimě.
Suroviny
na jednu pořádnou mísu cca 2 – 3 porce / příprava 20 minut
na těstovinový salát
- cca 200 g (bezlepkových) těstovin dle vlastního výběru
- 1 hrnek na proužky nakrájené nakládané řepy
- 100 g fety
- 3 vrchovaté lžíce jogurtu
- 2 natvrdo uvařená nakrájená vejce
- 1 výhonek jarní cibulky
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
- olivový olej
- sůl a pepř
na avokádovou pastu
- 1 zralé avokádo
- sůl a hodně pepře
- 1 lžíce citronové šťávy
na podávání
- pár pokrájených listů ledového salátu
- 1 menší mrkev nastrouhaná nahrubo
- nasekané ořechy
- čerstvý tymián
- olivový olej
- ocet
Postup
- V osolené vodě si uvaříme těstoviny. Mezitím si do mísy připravíme zbytek ingrediencí na salát – nakrájenou řepu, fetu, jogurt, vejce, nasekanou jarní cibulku a tymián.
- Těstoviny uvařené al dente scedíme, promícháme se lžící olivového oleje a smícháme se zbytkem ingrediencí. Dochutíme solí a pepřem.
- Během vaření těstovin si připravíme i avokádovou pastu – jednoduše vidličkou rozmačkané oloupané avokádo se solí, pořádnou dávkou čerstvě namletého pepře a citronovou šťávou.
- Na podávání si nejprve smícháme pokrájený ledový salát s trochou octa, solí a olivovým olejem, na který vrstvíme těstovinový salát s řepou. Nakonec nastrouhanou mrkev a avokádovou pastu. Posypeme ořechy, tymiánem a podáváme.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!