Moje hledání toho nejlepšího vege burgeru, prozatím skončilo u tohoto fešáka – trhaný jackfruit burger. Jeho chuť a struktura je skvělá, a dle několika masožravců hodně podobná trhanému masu. Navíc odpadá namáhavá příprava směsi, která se často s otočením na pánvi stejně rozpadne.

Co je to jackfruit

Jackfruit je jeden z největších druhů ovoce na světě. Roste převážně v Asii, kde dosahuje délky až 1 metr a váhy až 25 kilogramů. Jeden strom může zplodit až 3 tuny ovoce za rok!

Jackfruit je nízkokalorický, bohatý na minerály a má vysoký obsah vlákniny, což jsou jeho základní charakteristické znaky, které ho činí tak oblíbeným nejenom v asijské kuchyni.

V gastronomii se používají převážně mladé plody, které jsou chuťově neutrální a lze je jednoduše dochutit. Zralé plody pak svou chutí připomínají jakýsi mix ananasu a banánu.

Kvůli svému vzhledu bývá často zaměňován za durian. Jak zaručeně poznáte jeden od druhého? Durian má typické silné aroma a je extrémně pichlavý. Naproti tomu jackfruit má drsnou, tvrdou slupku a není aromatický.

Popravdě netuším, jestli se u nás dá vůbec sehnat (vím jenom o předražené variantě dostupné on-line), pokud se s tímto zajímavým ovocem setkáte, určitě ho neváhejte vyzkoušet. Je to opravdová bomba!

Jackfruit jsem doplnila osvědčenou klasikou – salátem coleslaw, ovšem připraveného v netradičním duchu a navíc bez majonézy. K tomu kyselá okurka, pár oříšků a na světě je rychlý, veganský a báječný burger.

Suroviny

na 2 burgery / příprava 30 – 40 minut

  • 1 plechovka mladého jackfruitu (cca 560 g)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ skleničky BBQ omáčky
  • sezamový olej

veganský coleslaw s avokádem

  • ½ avokáda rozmačkaného vidličkou
  • 1 lžíce nasekaného koriandru
  • cca 1 hrnek nakrájeného bílého a červeného zelí
  • trocha nastrouhané mrkve
  • pokrájený kadeřávek
  • cca 1 lžíce limetkové/citrónové šťávy
  • sůl a pepř

na podávání

  • opečené (bezlepkové) houstičky
  • BBQ omáčka
  • nasekané kešu ořechy nebo arašídy
  • kyselá okurka
  • pečené brambory

TIP! Pokud nemáte po ruce avokádo, lze na salát použít sójanézu. Já mám ráda kombinaci obojího.

Postup
  1. Pomocí čisté utěrky zbavíme pomačkáním jakcfruit přebytečné vody – během mačkání se již začne dělit na jednotlivá vlákna.
  2. Větší kusy překrojíme napůl (podél vlákna) a smícháme s uzenou paprikou a římským kmínem.
  3. Na sezamovém oleji si osmažíme na plátky nakrájenou cibuli. Jakmile nám začne zlátnout, přidáme nasekaný česnek a zázvor. Zmírníme plamen na minimum a pomalu za občasného míchání 3 minutky podusíme. Poté přidáme jackfruit a prosmažíme další minutku. Nakonec zalijeme BBQ omáčkou (3 lžíce si dáme stranou) trochou vody, promícháme a necháme přiklopené dusit, dokud se omáčka nevstřebá.
  4. Mezitím, co se nám dusí jackfruit, si připravíme salát – rozmačkané avokádo promícháme s ostatními ingrediencemi dohromady. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
  5. Podušený jackfruit rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo pomocí vidličky na vlákna. Smícháme se zbylou BBQ omáčkou a dáme zapéct do trouby na maximum, dokud nám nezačnou karamelizovat okraje dokřupava (pokud nemáte troubu, dodělejte jakcfruit na pánvičce).
  6. Do opečené houstičky naládujeme nejprve pořádnou vrstvu trhaného jackfruitu, poté salát, poklademe plátkem kyselé okurky a posypeme kešu oříšky. Můžeme ještě zaklapnout BBQ omáčkou a podáváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *