Moje hledání toho nejlepšího vege burgeru, prozatím skončilo u tohoto fešáka – trhaný jackfruit burger. Jeho chuť a struktura je skvělá, a dle několika masožravců hodně podobná trhanému masu. Navíc odpadá namáhavá příprava směsi, která se často s otočením na pánvi stejně rozpadne.
Co je to jackfruit
Jackfruit je jeden z největších druhů ovoce na světě. Roste převážně v Asii, kde dosahuje délky až 1 metr a váhy až 25 kilogramů. Jeden strom může zplodit až 3 tuny ovoce za rok!
Jackfruit je nízkokalorický, bohatý na minerály a má vysoký obsah vlákniny, což jsou jeho základní charakteristické znaky, které ho činí tak oblíbeným nejenom v asijské kuchyni.
V gastronomii se používají převážně mladé plody, které jsou chuťově neutrální a lze je jednoduše dochutit. Zralé plody pak svou chutí připomínají jakýsi mix ananasu a banánu.
Kvůli svému vzhledu bývá často zaměňován za durian. Jak zaručeně poznáte jeden od druhého? Durian má typické silné aroma a je extrémně pichlavý. Naproti tomu jackfruit má drsnou, tvrdou slupku a není aromatický.
Popravdě netuším, jestli se u nás dá vůbec sehnat (vím jenom o předražené variantě dostupné on-line), pokud se s tímto zajímavým ovocem setkáte, určitě ho neváhejte vyzkoušet. Je to opravdová bomba!
Jackfruit jsem doplnila osvědčenou klasikou – salátem coleslaw, ovšem připraveného v netradičním duchu a navíc bez majonézy. K tomu kyselá okurka, pár oříšků a na světě je rychlý, veganský a báječný burger.
Suroviny
na 2 burgery / příprava 30 – 40 minut
- 1 plechovka mladého jackfruitu (cca 560 g)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- ½ lžičky uzené papriky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ skleničky BBQ omáčky
- sezamový olej
veganský coleslaw s avokádem
- ½ avokáda rozmačkaného vidličkou
- 1 lžíce nasekaného koriandru
- cca 1 hrnek nakrájeného bílého a červeného zelí
- trocha nastrouhané mrkve
- pokrájený kadeřávek
- cca 1 lžíce limetkové/citrónové šťávy
- sůl a pepř
na podávání
- opečené (bezlepkové) houstičky
- BBQ omáčka
- nasekané kešu ořechy nebo arašídy
- kyselá okurka
- pečené brambory
TIP! Pokud nemáte po ruce avokádo, lze na salát použít sójanézu. Já mám ráda kombinaci obojího.
Postup
- Pomocí čisté utěrky zbavíme pomačkáním jakcfruit přebytečné vody – během mačkání se již začne dělit na jednotlivá vlákna.
- Větší kusy překrojíme napůl (podél vlákna) a smícháme s uzenou paprikou a římským kmínem.
- Na sezamovém oleji si osmažíme na plátky nakrájenou cibuli. Jakmile nám začne zlátnout, přidáme nasekaný česnek a zázvor. Zmírníme plamen na minimum a pomalu za občasného míchání 3 minutky podusíme. Poté přidáme jackfruit a prosmažíme další minutku. Nakonec zalijeme BBQ omáčkou (3 lžíce si dáme stranou) trochou vody, promícháme a necháme přiklopené dusit, dokud se omáčka nevstřebá.
- Mezitím, co se nám dusí jackfruit, si připravíme salát – rozmačkané avokádo promícháme s ostatními ingrediencemi dohromady. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
- Podušený jackfruit rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo pomocí vidličky na vlákna. Smícháme se zbylou BBQ omáčkou a dáme zapéct do trouby na maximum, dokud nám nezačnou karamelizovat okraje dokřupava (pokud nemáte troubu, dodělejte jakcfruit na pánvičce).
- Do opečené houstičky naládujeme nejprve pořádnou vrstvu trhaného jackfruitu, poté salát, poklademe plátkem kyselé okurky a posypeme kešu oříšky. Můžeme ještě zaklapnout BBQ omáčkou a podáváme.