Kdo by neznal tradiční lasagne, které mnohým připomenou slunečnou Itálii nebo tlustého, nenasytného, zrzavého kocoura Garfielda. Ovšem historie tohoto pokrmu sahá daleko hloub, přesněji řečeno až do starověkého Řecka.

Historie lasagní

Název lasagna/lasagne je odvozen z řeckého slova „laganon“, což byla první známá forma těstovin. Tehdy se jednalo o vrstvení těchto těstovin pouze s omáčkou.

Dodnes si spousta evropských národů lasagne přivlastňuje. Dle dostupných zdrojů byl recept na první lasagne s mletým masem objeven v britské kuchařce z roku 1390. Ovšem dokonalou chuť a podobu během dekád zdokonalili Italové, kteří dodnes umí připravit ty nejchutnější.

Prvenství si tedy Řekové nechali uniknout a místo lasagní se národním pokladem stala musaka – těstovinový plát nahradili pečenou zeleninou (cuketa, lilek a brambora), přidali skořici a do bešamelu zamíchali jogurt a fetu. Vzniklo tak jedno z mých nejoblíbenějších jídel. O bezmasou variantu jsem se pokusila v mojí bakalářské práci Duhová kuchařka v sekci o lilku. Dodnes jí vařím v nepozměněném receptu, na prosbu Standy, který si ji zamiloval.

Čím nahradit mleté maso

V Čechách jsem si párkrát připravila bezmasou variantu lasagni ze sójového granulátu a můžu vám říct, že to je opravdová lahoda. Ovšem na Zélandu mám s jakýmkoliv receptem ze sójového masa útrum, jelikož se zde neprodává (teprve pár dní zpátky jsem objevila sójový granulát v tureckém obchodě!).

Nesmutním, právě naopak. Díky tomu se mi otevřely nové možnosti a musím více experimentovat. A tak vznikl recept na bezmasé lasagne s čočkou a pečenou sezónní zeleninou – podle sezóny se nebojte použít od cukety přes dýni až po lilek. Čočka uvařená al dente společně se sušenými rajčaty vytvoří báječnou strukturu a červené víno se postará o plnou kořeněnou chuť.

TIP! Směs na lasagne je výborná i na jakékoliv jiné těstoviny, pokud tedy nemáte zrovna po ruce troubu nebo lasagne, zamíchejte ragů do oblíbených těstovin. V časové tísni lze použít i čočku z konzervy.

Suroviny

na 4 porce / příprava 40 minut + 30 minut pečení

na lasagne

  • ¾ hrnku čočky (beluga nebo hnědá)
  • 1 – 2 na kostičky nakrájené řapíky celeru
  • 1 střední na kostičky nakrájená mrkev
  • 3 žampiony
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lilek nakrájený na podélné plátky (nebo jiná sezónní zelenina)
  • 1 vrchovatá lžíce protlaku
  • ½ plechovky krájených rajčat
  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • 4 lžíce nakrájených sušených rajčat
  • červené víno cca ½ skleničky
  • 2 hrnky vody/vývaru
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička oregana
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 6 plátků (bezlepkových) těstovin lasagna

na bešamel

  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce (rýžové) mouky
  • cca 2 hrnky ořechového mléka
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • (sýr tipu mozarella nebo eidam)

na špenátový salát

  • čerstvý špenát cca miska
  • rukola cca hrstka
  • lžíce bazalkového pesta
  • opečená semínka (dýňová, slunečnicová)
Postup
  1. Čočku necháme pokud možno, alespoň pár hodin nabobtnat (není to ovšem nutné, akorát to zkrátí vaření).
  2. Na olivovém oleji si osmažíme nakrájenou cibuli, celer, mrkev, žampiony a česnek (klidně přihazujeme postupně, jak nakrájíme).
  3. Přidáme i bobkový list (který vydáme před vrstvením do zapékací mísy), osolíme a opepříme a za občasného míchání prosmažíme dozlatova cca 10 – 15 minut. Nyní nalijeme víno a mícháme, dokud se nám nevypaří. Poté přidáme protlak, pyré, konzervu rajčat, zalijeme vývarem, přidáme čočku, oregano zamícháme a přiklopené necháme probublávat do změknutí čočky. Pokud se nám vypaří všechna tekutina, zalijeme vodou. Dochutíme solí.
  4. Mezitím, co se nám dusí čočka, si opečeme sezónní zeleninu, v dnešním případě lilek. Lilek posolíme, vydatně potřeme olejem a upečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě na 220°C.
  5. Dále si připravíme bešamel. Za stálého míchání prosmažíme olej s moukou a postupně proléváme mléko, několik minut povaříme, a použijeme tolik mléka, abychom docílili hladké, jemné omáčky. Osolíme, opepříme a přidáme podle chuti muškátový oříšek (osobně používám hodně, cca 1 lžičku).
  6. Jako poslední si před upečením připravíme špenátový salát – jednoduše všechny ingredience smícháme dohromady.
  7. Zapékací misku si vymažeme olejem a vrstvíme nasledovně – čočka, lasagne, čočka, lasagne, čočkou, lilek, lasagne a nakonec bešamel (můžeme ozdobit i pokrájenou zeleninou).
  8. Pečeme na 200 °C cca 30 minut.
  9. Čočkové lasagne podáváme se špenátovým salátem a sklenkou vína!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *