Snad každý, alespoň jednou za čas, rád mlsá. Upéct buchtu nebo koláč už svede kde kdo, a proto jsem začala experimentovat více s raw a veganskými dobrotami. A jde to báječně, zdravě a je to tááák dobré!

Ingredience jsou sice finančně náročnější, jelikož základem jsou většinou ořechy, sušené ovoce, nejrůznější semínka a kokosové mléko. Ovšem zdravé mlsání bez zbytečných výčitek, za to rozhodně stojí. Raději méně a kvalitně. Alespoň tuto politiku v dezertech razím v poslední době já.

Na výrobu veganských “máslových” krémů jsou nejlepší kešu ořechy v kombinaci s kokosovým krémem. Takový krém vydrží v ledničce několik dní a najde široké uplatnění – skvěle se hodí jako potěrka na dort, tak i k rannímu müsli nebo jako zjemňující krém k sezonnímu ovoci.

Základem jsou nabobtnané kešu ořechy ve vodě, klidně přes noc – čím déle, tím jemnější bude krém. Na oslazení skvěle fungují datle, které dávám do mísy rovnou ke kešu a společně rozmixuju na hladký krém. Pak už stačí zašlehat kokosový krém (lze použít i jogurt, také funguje skvěle) dochutit vanilkou a je to.

V zásobě mám také hotový datlový karamel (datle rozmixované s trochou vody). Pak už stačí přidat pomačkané sezónní ovoce, hořkou čokoládu a křupavou sušenku, všechno nazdobit do skleničky a na světě je zdravý, jednoduchý a opravdu dost dobrý veganský dezert! Který mimochodem chutná ještě lépe uleželý do druhého dne, ale to se mi málo kdy podaří…

Suroviny

na 2 porce / příprava 10 minut + alespoň 4 hodiny namáčení ořechů

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 2 datle
  • 1 hrnek kokosového jogurtu nebo krému
  • 1 hrnek (zmražených) jahod či jiného ovoce
  • vanilkový extrakt

na podávání

  • kvalitní čokoláda
  • sušenky
  • datlový karamel
  • sušený kokos
Postup
  1. Ořechy s datlemi namočíme do vody a necháme alespoň 4 hodiny nabobtnat (čím déle tím lépe, klidně přes noc).
  2. Nabobtnané ořechy rozmixujeme dohladka, přidáme kokosový krém nebo jogurt, vanilkové aroma a našleháme na hladký jemný krém.
  3. Jahody taktéž rozmixujeme, tak abychom ponechali nějaké kousky.
  4. Skleničku na podávání vytřeme lžící datlového karamelu a navrstvíme do ní rozmixované jahody, ořechový krém, sušenky a čokoládu.
  5. Podáváme postrouháné čokoládou, posypané kokosem a ozdobené datlovým karamelem.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments