Snad každý, alespoň jednou za čas, rád mlsá. Upéct buchtu nebo koláč už svede kde kdo, a proto jsem začala experimentovat více s raw a veganskými dobrotami. A jde to báječně, zdravě a je to tááák dobré!
Ingredience jsou sice finančně náročnější, jelikož základem jsou většinou ořechy, sušené ovoce, nejrůznější semínka a kokosové mléko. Ovšem zdravé mlsání bez zbytečných výčitek, za to rozhodně stojí. Raději méně a kvalitně. Alespoň tuto politiku v dezertech razím v poslední době já.
Na výrobu veganských „máslových“ krémů jsou nejlepší kešu ořechy v kombinaci s kokosovým krémem. Takový krém vydrží v ledničce několik dní a najde široké uplatnění – skvěle se hodí jako potěrka na dort, tak i k rannímu müsli nebo jako zjemňující krém k sezonnímu ovoci.
Základem jsou nabobtnané kešu ořechy ve vodě, klidně přes noc – čím déle, tím jemnější bude krém. Na oslazení skvěle fungují datle, které dávám do mísy rovnou ke kešu a společně rozmixuju na hladký krém. Pak už stačí zašlehat kokosový krém (lze použít i jogurt, také funguje skvěle) dochutit vanilkou a je to.
V zásobě mám také hotový datlový karamel (datle rozmixované s trochou vody). Pak už stačí přidat pomačkané sezónní ovoce, hořkou čokoládu a křupavou sušenku, všechno nazdobit do skleničky a na světě je zdravý, jednoduchý a opravdu dost dobrý veganský dezert! Který mimochodem chutná ještě lépe uleželý do druhého dne, ale to se mi málo kdy podaří…
Suroviny
na 2 porce / příprava 10 minut + alespoň 4 hodiny namáčení ořechů
- 1 hrnek kešu ořechů
- 2 datle
- 1 hrnek kokosového jogurtu nebo krému
- 1 hrnek (zmražených) jahod či jiného ovoce
- vanilkový extrakt
na podávání
- kvalitní čokoláda
- sušenky
- datlový karamel
- sušený kokos
Postup
- Ořechy s datlemi namočíme do vody a necháme alespoň 4 hodiny nabobtnat (čím déle tím lépe, klidně přes noc).
- Nabobtnané ořechy rozmixujeme dohladka, přidáme kokosový krém nebo jogurt, vanilkové aroma a našleháme na hladký jemný krém.
- Jahody taktéž rozmixujeme, tak abychom ponechali nějaké kousky.
- Skleničku na podávání vytřeme lžící datlového karamelu a navrstvíme do ní rozmixované jahody, ořechový krém, sušenky a čokoládu.
- Podáváme postrouháné čokoládou, posypané kokosem a ozdobené datlovým karamelem.
The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you.