
Téměř jsem zapomněla, co všechno se dá z mungo fazolí uvařit, když jsem si vzpomněla na vláčné indické placky dosa. Na tyto tradiční indické “palačinky”, jak se jim přezdívá, narazíte téměř po celé Indii. Jedná se o fermentovanou směs, osmaženou stejně jako francouzské crêpes, podávané s pikantní rajčatovou omáčkou a kokosovým dipem. Ovšem v tradičních jídelnách narazíte na další desítky variant, každá lepší, nežli ta předchozí.
Tyhle nutričně nabité “palačinky” jsou navíc veganské, bezlepkové a jednoduché na přípravu. Ovšem neobejdete se bez kvalitní pánve s nepřilnavým povrchem (to je pro mě většinou kámen úrazu) a mixéru.
K podávání si lze zvolit oblíbenou čerstvou zeleninu a bylinky a určitě byste neměli zapomenout na kořeněné chutney a třeba krátce prosmaženou zeleninu. Osobně jsem použila žampiony a mrkev.
Suroviny
na 4 placky / příprava 15 minut + namočení munga přes noc
- ½ hrnku munga
- ¼ hrnku quinoi
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kari koření
- ½ lžičky soli
- olej na smažení
na podávání
- chutney
- něco zeleného (špenát, rukola…)
- osmažené houby s mrkví
Postup
- Mungo fazole a quinou nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.
- Druhého dne směs důkladně propláchneme, přidáme necelý hrnek vody, koření a rozmixujeme (pokud je směs příliš hustá, naředíme vodou.
- Připravenou směs smažíme stejně jako palačinky na olejem potřené pánvi.
- Podáváme s čerstvou zeleninou, bylinkami, chutney a oblíbenou lehce osmaženou nebo dušenou zeleninou.
