Téměř jsem zapomněla, co všechno se dá z mungo fazolí uvařit, když jsem si vzpomněla na vláčné indické placky dosa. Na tyto tradiční indické „palačinky“, jak se jim přezdívá, narazíte téměř po celé Indii. Jedná se o fermentovanou směs, osmaženou stejně jako francouzské crêpes, podávané s pikantní rajčatovou omáčkou a kokosovým dipem. Ovšem v tradičních jídelnách narazíte na další desítky variant, každá lepší, nežli ta předchozí.

Tyhle nutričně nabité „palačinky“ jsou navíc veganské, bezlepkové a jednoduché na přípravu. Ovšem neobejdete se bez kvalitní pánve s nepřilnavým povrchem (to je pro mě většinou kámen úrazu) a mixéru.

K podávání si lze zvolit oblíbenou čerstvou zeleninu a bylinky a určitě byste neměli zapomenout na kořeněné chutney a třeba krátce prosmaženou zeleninu. Osobně jsem použila žampiony a mrkev.

Suroviny

na 4 placky / příprava 15 minut + namočení munga přes noc

  • ½ hrnku munga
  • ¼ hrnku quinoi
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kari koření
  • ½ lžičky soli
  • olej na smažení

na podávání

  • chutney
  • něco zeleného (špenát, rukola…)
  • osmažené houby s mrkví
Postup
  1. Mungo fazole a quinou nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.
  2. Druhého dne směs důkladně propláchneme, přidáme necelý hrnek vody, koření a rozmixujeme (pokud je směs příliš hustá, naředíme vodou.
  3. Připravenou směs smažíme stejně jako palačinky na olejem potřené pánvi.
  4. Podáváme s čerstvou zeleninou, bylinkami, chutney a oblíbenou lehce osmaženou nebo dušenou zeleninou.

One thought on “Palačinky z munga a quioni”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *