Léto v Čechách se pomalu ale jistě blíží do cílové rovinky a balkóny a zahrady zdobí sytě červená, šťavnatá rajčata. Alespoň takové mám vzpomínky na období, kdy jsem trávila léto doma. To už je ale více jak 9 let! Právě nyní je ten nejlepší čas si rajčata zavařit a připravit si tak zásobu na nadcházející zimu. Jinak budete muset, stejně jako já, sáhnout po kupované konzervě (cena rajčat se nyní pohybuje okolo 12 NZD za kilo).

V poslední době jsem se zaměřila na recepty ze sójového masa, obzvlášť po tom, co jsem objevila jeho zdroj i tady na Zélandu. A tak pro mě vznikla nová výzva – najít ty nejlepší vege koule, jelikož ty z luštěnin nejsou to pravé ořechové, a ať přidáte cokoliv, bude struktura trochu blátivější.

Pod rukama mě již prošlo několik desítek receptů, ale nikdy to nebylo ono, v horším případě jsem nadávala nad rozpadající se směsí, která většinou zůstala připečená na pánvi. To jste měli vidět tu moji radost, když jsem přišla na tento nový recept – nejenom že koule drží pohromadě, ale jsou i na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté a rustikální.

V rukávu mám hned několik dalších zajímavých receptů, ale jako první se chci s vámi podělit o tyhle senzační sójové koule jako variaci na tradičních „spaghetti meatballs“. Jedná se opět o snadný recept, u kterého jsme měli boule až za ušima.

TIP! Koule jsou ještě chutnější uleželé, nebojte se tedy připravit pořádnou porci.

Suroviny

na 4 porce / příprava 30 minut

na koule

  • 1 hrnek sójového granulátu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 5 sušených nakrájených rajčat
  • 1 střední brambora
  • 1 menší mrkev
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce sušených bylinek (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn…)
  • 1 lžíce rozemletých semínek (lněná, slunečnicová, dýňová…)
  • 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl a pepř

na obalení

  • strouhanka
  • sušené bylinky
  • sezamová semínka
  • olej na smažení

na omáčku

  • 2 hrnky na kostičky nakrájených rajčat nebo 2 konzervy
  • 1 poctivá lžíce sušených bylinek (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn…)
  • cca 2 lžíce třtinového cukru
  • sůl a pepř

na podávání

  • špagety
  • čerstvé bylinky
Postup
  1. Mrkev a oloupanou bramboru nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka.
  2. Mezitím si připravíme zbytek ingrediencí na koule. Sójový granulát zalijeme 2 hrnky vroucí vody, přidáme sójovou omáčku a přiklopené necháme nabobtnat cca 10 minut. Poté scedíme a vymačkáme co nejvíce tekutiny (v cedníku pomocí šťouchadla na brambory). Zhruba ⅓ sójového granulátu rozmixujeme s pokrájenou cibulí, česnekem a sušenými rajčaty dohladka. Přidáme zbytek ingrediencí (sójové maso, pomačkanou uvařenou bramboru a mrkev, kapary, dijonská hořčice, bylinky, semínka, škrob) a podle chuti osolíme a opepříme.
  3. Vytvarujeme koule, které obalíme ve směsi strouhanky, bylinek a semínek. Koule smažíme na tenké vrstvě oleje dozlatova.
  4. Mezitím, co smažíme koule, si připravíme omáčku. Jednoduše dáme do hrnce rajčata ochutíme třtinovým cukrem, bylinkami, solí a pepřem, krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme dochutit ještě citronovou šťávou.
  5. Uvařené špagety (cca ½ balíčku) smícháme s omáčkou a koulemi, lehce „vykoupanými“ v omáčce.
  6. Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme.

4 thoughts on “Veganské špagety „meatballs“”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *