Často se mě lidé ptají: „a co vlastně pořád kuchtíš?“. Je pravda, že ne vždy mám inspiraci anebo chuť vařit, ale jakmile mám jednou vybavenou špajzku těmi správnými surovinami, vždycky něco vymyslím. Takovou ingrediencí je například arašídové máslo, které má široké spektrum využití. Ráno si ho můžu namazat na opečený toust s ovocem, na oběd zahustit omáčku a k večeři si třeba udělat salát nebo závitky s arašídovým dresinkem. A právě dresink připravuju asi nejčastěji.

Nejlépe se hodí ke křupavé zelenině jako je mrkev nebo zelí, doplněný o čerstvé bylinky. Posledně jsme salát spořádali jen tak samotný, ale skvěle se hodí i jako příloha k hlavnímu jídlu, nebo ke grilování.

Suroviny

na 1 – 2 porce / příprava cca 10 minut

  • 1 hrnek uvařené quinoi
  • 2 hrnky nakrouhaného zelí (používám mix bílého a červeného)
  • 1 mrkev nakrájená pomocí škrabky
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 2 lžíce nasekaného koriandru

na arašídový dresink

  • 1 vrchovatá lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžičky omáčky Srirachi
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • kokosové mléko nebo voda na naředění

na podávání

  • arašídy (ještě lépe kešu ořechů)
  • nasekaný koriandr
Postup
  1. Všechny ingredience na dresink důkladně promícháme (nejjednodušší metoda je vše protřepat v zavařovací skleničce) a naředíme podle potřeby kokosovým mlékem.
  2. Do mísy si dáme všechny ostatní ingredience na salát, přidáme dresink a důkladně promícháme.
  3. Podáváme posypané arašídy a koriandrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *