Voňavý, kořeněný a vydatný. Přesně takový je recept na luštěninový dhal.

Co je to vlastně dhal?

Dhal, nebo také dal či daal, je v podstatě luštěninová kaše s konzistencí husté polévky. Připravovat se dá hned několika způsoby, přičemž základ zůstává většinou neměnný – luštěniny, zelenina a spousta voňavého koření.

Jedná se o jedno z nejvýživnějších jídel, které sklízí popularitu po celém světě. Dhal jsem vařila odjakživa, respektive luštěninovou kaši na vlastní způsob. Tenkrát jsem ale ještě nevěděla, že nese nějaké jméno a jeho historie sahá tak hluboko.

S tradiční přípravou jsem se setkala až během mého putování po Indii, kde jsem stihla ochutnat hned několik variant. Od té doby jsem propadala jeho vůni a chuti bezmezně.

Vždy jsem vařila dhal od oka, pokaždé s přidáním jiného druhu luštěnin a koření, které podkresluje chuť pokrmu. Ovšem vaření od oka učinil přítrž můj blog. A právě dhal nesmí chybět ve výčtu mých nejoblíbenějších jídel, tudíž i v rejstříku mých receptů na blogu.

Od přípravy luštěninové pomazánky mi zbyla černá čočka, kterou jsem smíchala s čočkou červenou, přidala koření, zeleninu, kokosové mléko a další recept je tu.

Dhal jsem se rozhodla pro tentokrát uvařit bez přidání mojí nejoblíbenější ingredience, chilli papričky, nicméně pokud jste stejný nadšenec pro pálivá jídla jako já, rozhodně se nebojte použít chilli dle libosti.

Suroviny

na cca 4 porce / příprava 60 minut

  • 1 hrnek černé čočky beluga
  • ½ hrnku červené čočky
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 celá skořice
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička tumericu
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • kokosový olej
  • sůl

na podávání

  • osmažená paprička se zázvorem a hořčičným semínkem
  • čerstvý koriandr
  • kokosová smetana
Postup
  1. Na kokosovém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli s nasekaným zázvorem, poté přidáme koření – skořici, tumeric, bobkový list, římský kmín, koriandr, garam masalu, pálivou papriku, hořčičné semínko a 2 minutky za stálého míchání prosmažíme. Poté přidáme konzervu rajčat, čočku, kokosové mléko, sůl, zalijeme vodou, promícháme a necháme probublávat na mírném plameni cca 50 minut. V případě potřeby během vaření přilijeme vodu.
  2. Dochutíme a podáváme s osmaženým zázvorem, (papričkou) a hořčičným semínkem.
  3. TIP! Dhál chutná báječně v pikantní variantě. Stačí do základu přidat sušenou nebo čerstvou papričku a servírovat pokapané chilli omáčkou .

35 thoughts on “Dhal z čočky dvou barev”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *