Měkoučké, vláčné a po kokosu voňavé. Přesně takové jsou asijské houstičky bao, tradičně plněné kořeněným masem a čerstvou zeleninou. Ovšem při plnění se fantazii meze nekladou. A tak jsem si i já vymyslela tu svou – kořeněným tofu se svěžím nasládlým ananasovým salátem plněnou.
Využila jsem tak pořádné kuchyně a po delší době vařila něco jiného než moje osvědčené jednohrncovky a další rychlovky. Někdy se vyplatí dát si na čas a to obzvlášť u dnešního receptu.
Nakládání tofu – když mám naspěch, sáhnu po předem naloženém, ale nejraději si připravuji vlastní kořeněné tofu. A jak na něj jsem sepsala ve starším článku. Vymačkané tofu jsem naložila do směsi asijského koření, korejské paprikové pasty (lze použít chilli omáčku) a sójové omáčky.
Tofu je báječná rostlinná varianta, obzvlášť předem naložené a pořádně kořeněné. Ovšem i tofu lze obměňovat a třeba takový tempeh nebo pečený jackfruit chutnají ve spojení s měkoučkou bao a svěžím salátem božsky.
Po domácku vyrobený pařáček – tady se fantazii meze nekladou. Osobně jsem použila plochý cedník vyložený a zakrytý utěrkou.
Suroviny
na 8 houstiček / příprava cca 50 minut
- naložené tofu (viz poznámka výše)
- veganská majonéza
na bao houstičky
- 2 hrnky „self raising“ mouky
- 1 lžička prdopeče
- ½ lžičky cukru
- ¼ lžičky soli
- 1 hrnek „light“ kokosového mléka
- olej na potření
ananasový salát
- ½ ananasu nakrájeného na plátky
- ½ okurky nakrájené na plátky pomocí škrabky
- 1 střední mrkev nakrájená na plátky pomocí škrabky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 čerstvá chilli paprička nakrájená na kolečka
- 1 výhonek jarní cibulky nakrájené na kolečka
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- hrstka čerstvého koriandru
- hrstka pražených arašídů
Postup
- Všechny ingredience na salát smícháme v míse a uložíme do lednice.
- Dále si připravíme bao houstičky. Nejprve si nastříháme cca 10 centimetrové čtverce z pečícího papíru, které nám později poslouží na zabalení a přípravu v páře.
- Dále si připravíme těsto – v míse si smícháme suché suroviny (mouka, prdopeč, cukr, sůl) a poté přidáme kokosové mléko. Promícháme vidličkou a poté uhněteme vláčné a hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na 8 porcí, ze kterých uválíme cca 15 centimetrový ovál. Ten potřeme olejem, přeložíme napůl a položíme na čtverec pečícího papíru a přiklopíme. Vaříme na páře cca 8 minut (viz poznámka výše).
- Na pánvi osmažíme naložené tofu.
- Bao houstičky nejprve potřeme majonézou, vložíme salát a nakonec opečené tofu.