Nemůžu si pomoct, já ten hummus prostě zbožňuju. A to na všechny způsoby. Pod rukama mi prošlo už několik desítek příchutí, a i přesto objevuji stále nové, kořeněné a lahodné. Není to ale jenom rozmanitost chutí, co mě na hummusu tak baví, ale i široká škála možností jak hummus servírovat, a kde všude ho uplatnit.

Na plné čáře u mě stále vyhrává ten nejjednodušší způsob použití – a to hummus nazdobený na talíři společně s křupavou cizrnou, krekry a hromadou čerstvé zeleniny. V podstatě takové „hummusové prkýnko“, které se hodí jak na večeři pro dva, tak i jako barevný talíř na párty.

Ovšem často sáhnu po sezónních surovinách a hummus používám podle nálady a okolností.

Další inspirace na tuto cizrnovou dobrotu:

Pokaždé, když mám po ruce ledničku, nikdy mi tam nechybí alespoň jedna dóza připraveného hummusu. Jedině tak můžu ihned uspokojit naléhavý hlad, ale zároveň si udělat i rychlou přílohu (taková teplá cizrnová kaše nemá chybu), zajímavý dresink na salát, nebo báječnou potěrku na domácí kváskový chleba či tortillu.

Jelikož k nám už zavítal podzim a s ním i sklizeň kořenové zeleniny, připravila jsem pro vás recept na hummusu z pečené zeleniny na kari s kokosovým mlékem. Hotové nebe v puse.

Stay safe and make some hummus ♥️.

Hummus s kořenovou zeleninou na kari s kokosovým mlékem

Suroviny

na 4 porce / příprava do 30 minut

základní hummus

  • 2 konzervy scezené cizrny
  • 2 větší stroužky utřeného česneku
  • 3 lžíce tahini
  • cca 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • cca ½ hrnku ledové vody
  • sůl

na ochucený hummus

  • 3 střední mrkve
  • 3 střední petržele
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • olivový olej
  • cca 3 lžíce kokosového mléka
  • sůl

na podávání

  • krekry
  • oblíbená čerstvá zelenina
Postup
  1. Na kostky nakrájenou mrkev a petržel smícháme s kari, olejem, římským kmínem, medem, zázvorem, solí a upečeme na 180 °C do měkka.
  2. Mezitím si připravíme základní hummus – všechny suroviny rozmixujeme do hladka za postupného přilévání studené vody, dokud nezískáme hladký, hustý krém.
  3. Nakonec základní hummus rozmixujeme s pečenou zeleninou a kokosovým mlékem. Dochutíme citronovou šťávou a solí.
  4. Hotový hummus podáváme s oblíbenou zeleninou (klidně i s částí té pečené), krekry…

2 thoughts on “Hummus forever”

  1. Dense bilateral nephrocalcinosis is visible in the region of the renal medulla of each kidney buy generic priligy All of the animals received the same total number of injections, as drug injections necessary for the experiment were supplemented with control solution injections

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *