Nemůžu si pomoct, já ten hummus prostě zbožňuju. A to na všechny způsoby. Pod rukama mi prošlo už několik desítek příchutí, a i přesto objevuji stále nové, kořeněné a lahodné. Není to ale jenom rozmanitost chutí, co mě na hummusu tak baví, ale i široká škála možností jak hummus servírovat, a kde všude ho uplatnit.
Na plné čáře u mě stále vyhrává ten nejjednodušší způsob použití – a to hummus nazdobený na talíři společně s křupavou cizrnou, krekry a hromadou čerstvé zeleniny. V podstatě takové „hummusové prkýnko“, které se hodí jak na večeři pro dva, tak i jako barevný talíř na párty.
Ovšem často sáhnu po sezónních surovinách a hummus používám podle nálady a okolností.
Další inspirace na tuto cizrnovou dobrotu:
Pokaždé, když mám po ruce ledničku, nikdy mi tam nechybí alespoň jedna dóza připraveného hummusu. Jedině tak můžu ihned uspokojit naléhavý hlad, ale zároveň si udělat i rychlou přílohu (taková teplá cizrnová kaše nemá chybu), zajímavý dresink na salát, nebo báječnou potěrku na domácí kváskový chleba či tortillu.
Jelikož k nám už zavítal podzim a s ním i sklizeň kořenové zeleniny, připravila jsem pro vás recept na hummusu z pečené zeleniny na kari s kokosovým mlékem. Hotové nebe v puse.
Stay safe and make some hummus ♥️.
Hummus s kořenovou zeleninou na kari s kokosovým mlékem
Suroviny
na 4 porce / příprava do 30 minut
základní hummus
- 2 konzervy scezené cizrny
- 2 větší stroužky utřeného česneku
- 3 lžíce tahini
- cca 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- cca ½ hrnku ledové vody
- sůl
na ochucený hummus
- 3 střední mrkve
- 3 střední petržele
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- olivový olej
- cca 3 lžíce kokosového mléka
- sůl
na podávání
- krekry
- oblíbená čerstvá zelenina
Postup
- Na kostky nakrájenou mrkev a petržel smícháme s kari, olejem, římským kmínem, medem, zázvorem, solí a upečeme na 180 °C do měkka.
- Mezitím si připravíme základní hummus – všechny suroviny rozmixujeme do hladka za postupného přilévání studené vody, dokud nezískáme hladký, hustý krém.
- Nakonec základní hummus rozmixujeme s pečenou zeleninou a kokosovým mlékem. Dochutíme citronovou šťávou a solí.
- Hotový hummus podáváme s oblíbenou zeleninou (klidně i s částí té pečené), krekry…