Měkoučké, vláčné a po kokosu voňavé. Přesně takové jsou asijské houstičky bao, tradičně plněné kořeněným masem a čerstvou zeleninou. Ovšem při plnění se fantazii meze nekladou. A tak jsem si i já vymyslela tu svou – kořeněným tofu se svěžím nasládlým ananasovým salátem plněnou.

Využila jsem tak pořádné kuchyně a po delší době vařila něco jiného než moje osvědčené jednohrncovky a další rychlovky. Někdy se vyplatí dát si na čas a to obzvlášť u dnešního receptu.

Nakládání tofu – když mám naspěch, sáhnu po předem naloženém, ale nejraději si připravuji vlastní kořeněné tofu. A jak na něj jsem sepsala ve starším článku. Vymačkané tofu jsem naložila do směsi asijského koření, korejské paprikové pasty (lze použít chilli omáčku) a sójové omáčky.

Tofu je báječná rostlinná varianta, obzvlášť předem naložené a pořádně kořeněné. Ovšem i tofu lze obměňovat a třeba takový tempeh nebo pečený jackfruit chutnají ve spojení s měkoučkou bao a svěžím salátem božsky.

Po domácku vyrobený pařáček – tady se fantazii meze nekladou. Osobně jsem použila plochý cedník vyložený a zakrytý utěrkou.

Suroviny

na 8 houstiček / příprava cca 50 minut

  • naložené tofu (viz poznámka výše)
  • veganská majonéza

na bao houstičky

  • 2 hrnky „self raising“ mouky
  • 1 lžička prdopeče
  • ½ lžičky cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 hrnek „light“ kokosového mléka
  • olej na potření

ananasový salát

  • ½ ananasu nakrájeného na plátky
  • ½ okurky nakrájené na plátky pomocí škrabky
  • 1 střední mrkev nakrájená na plátky pomocí škrabky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 čerstvá chilli paprička nakrájená na kolečka
  • 1 výhonek jarní cibulky nakrájené na kolečka
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • hrstka čerstvého koriandru
  • hrstka pražených arašídů
Postup
  1. Všechny ingredience na salát smícháme v míse a uložíme do lednice.
  2. Dále si připravíme bao houstičky. Nejprve si nastříháme cca 10 centimetrové čtverce z pečícího papíru, které nám později poslouží na zabalení a přípravu v páře.
  3. Dále si připravíme těsto – v míse si smícháme suché suroviny (mouka, prdopeč, cukr, sůl) a poté přidáme kokosové mléko. Promícháme vidličkou a poté uhněteme vláčné a hladké těsto.
  4. Těsto rozdělíme na 8 porcí, ze kterých uválíme cca 15 centimetrový ovál. Ten potřeme olejem, přeložíme napůl a položíme na čtverec pečícího papíru a přiklopíme. Vaříme na páře cca 8 minut (viz poznámka výše).
  5. Na pánvi osmažíme naložené tofu.
  6. Bao houstičky nejprve potřeme majonézou, vložíme salát a nakonec opečené tofu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *