Prosinec je na Zélandu nejenom obdobím Vánoc, ale i třešní, které zdobí stromy na nekonečných sadech v regionu Otago. A jelikož na jednom takovém rodinném sadu pracujeme, po ruce mám neomezené množství tohoto sytě rudého pokladu.

První várka „zmetků“ – třešní, které neprošly balírnou, padla na výrobu džemu. Moc dobrého, slaďoučkého, citrusem ovoněného! A jelikož miluju pečení a letos nebyl prostor na cukroví, z další várky jsem si alespoň upekla vláčné brownies. Zdravé a tak dobré, že ani nepoznáte rozdíl od těch tradičních, plných cukru a másla.

Popravdě jsem nikdy nepekla to klasické. Paradoxně to byl Standa a jeho vůbec první pečení ever. To vám byly takové naše pohodové neděle na novozélandské vinici. Takové ty, kdy vám ani nepřijde, že jdete druhý den do práce, a jednoduše si užíváte další nádherný den s linoucí se vůní z trouby. A zatímco já pekla veganské, bezlepkové koláče a buchty, Standa si je musel vykompenzovat tímhle vydatným, kalorickým dezertem. Byla to bašta, o tom žádná, ale představa kolik másla a cukru na jeho upečení padlo, mi odebírala chuť sáhnout po dalším kousku. Obzvlášť, když to jde i zdravě. Začala jsem tedy trochu improvizovat a hledat suroviny, které by nahradili onu vláčnou a tak dobrou konzistenci. Nedávno jsem dokonce zkusila brownies z jablek a černých fazolí. To vám ale byla dobrota! A dnes je to o datlích a třešních, nebo klidně i jiném sezónním ovoci, které máte po ruce.

Suroviny

na formu s průměrem cca 20 cm / příprava 10 minut + 30 minut pečení

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí + více podle chuti
  • 3 poctivé lžíce kokosové oleje (cca 8 lžic v tekuté formě)
  • 150 gramů kvalitní čokolády
  • 2 lněná „vajíčka“ (2 lžíce mletých lněných semínek smíchaných se 6 lžícemi vody)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 3 poctivé lžíce kakaa
  • 3 lžíce kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • třešně, čokoláda, ořechy podle chuti
Postup
  1. Datle zalijeme troškou horké vody a necháme 5 minut odpočinout. Poté je rozmixujeme dohladka.
  2. Mezitím si v míse smícháme „mokré“ ingredience (datle, roztavený kokosový olej a čokoládu, vanilkové aroma a lněná vajíčka) a zvlášť „suché“ (prdopeč, kakao, kukuřičná mouka, sůl).
  3. Suché a mokré ingredience vařečkou promícháme a nakonec přimícháme nasekanou čokoládu, ořechy a třešně.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
  5. Servírujeme vychlazené s šálkem dobré kávy.

TIP! Datlový karamel, jak nazývám rozmixované datle, je skvělým pomocníkem při vaření bez cukru. A právě pro tyto případy, si vždy připravím plnou skleničku, kterou uchovávám v ledničce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *