Kdybych si měla vybrat jednu věc, po které se mi během cestování stýská nejvíc, byl by to jednoznačně na povrchu křupavý a uvnitř vláčně měkkoučký kváskový chleba – ten my Češi opravdu umíme a je téměř nemožné ho sehnat kdekoliv jinde.

Párkrát jsme narazili i na novozélandské pekárny, kde se dá koupit dobré pečivo, ale nikdy to nebylo ono. Už párkrát padla myšlenka, že si umícháme vlastní kvásek, ale bez lednice a trouby by nám byl stejně k ničemu. Slíbili jsme si tedy, že s první troubou, to zkusíme. Pěkně od píky.

S první (ani s druhou) troubou to nevyšlo, jelikož jsme u našich WWOOF hostitelů byli zásobováni kvalitním a vynikajícím pečivem z lokální pekárny Volare. Náš plán jsme tedy přesunuli až o pár desítek kilometrů dál, do surfařského ráje, kouzelného městečka Raglan, kde jsme pro změnu vyzkoušeli program house sitting. Zjednodušeně řečeno se jedná o hlídání baráku se vší faunou a flórou majitelům, kteří odjeli na dovolenou. Ať už na pár dní, tak i na několik měsíců.

Opět jsme měli šťastnou ruku při výběru a narazili na útulný byt na přímořské promenádě se dvěma psy, zahrádkou a senzační majitelkou, která si ujíždí na pěstování vlastního kvásku a nápoje kombucha. Takže se z nás na měsíc stali pekaři a experimentátoři.

Kvásek je živý organismus a je o něj třeba náležitě pečovat. Mnohdy to znamená projít si systémem pokusů, omylů a může chvíli trvat, než „vychytáte“ tu správnou alchymii pěstování kvásku i pečení chleba. Ale ošatka s vlastním voňavým chlebem za to rozhodně stojí.

To už jsem ale hodně odbočila. Je na vás jaký chléb si zvolíte, jestli kupovaný nebo si vytvoříte kvásek a upečete vlastní. Ale jedno vám můžu zaručit, po vlastnoručním upečení už nebude cesty zpět.

Poctivý základ by tedy byl, a proto jsem zvolila i kvalitní, pestré a barevné suroviny, které ho ozdobí. V prvé řadě je to avokádová pomazánka – jednoduše vidličkou rozmačkané avokádo se solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou. Pro více proteinů a oříškovější chuť často přidávám i cizrnu, kterou rozmačkám společně s avokádem.

Další vrstvou je vajíčko. V poslední době jsem si zamilovala rychlou a chutnou přípravu na styl míchaných vajíček se sójovkou, které se báječně hodí i na nejrůznější obložené chleby, bagety a další svačiny.

A poslední složkou je čerstvá zelenina a semínka všeho druhu. Tady se fantazii meze nekladou. Záleží pouze na vás a dostupných zdrojích. Já miluju nastrouhanou křupavou mrkev, nějaké zelené listí jako třeba rukolu nebo špenát, trošku cibulky, jarní nebo červené a vše vydatně posypu různýma semínkama od sezamových, dýňových, slunečnicových po lněné (v zavařovací skleničce mám připravený mix). A nakonec nesmí chybět zakápnutí kvalitní chilli omáčkou, která všechny chutě rozhýbe a po ránu příjemně zahřeje a nastartuje organismus.

Pozor na to, kolik surovin budete vrstvit. Většinou mám hladové oči a vrstvím všechny ingredience do nekonečné pyramidy, takže často skončím znovu v koupelně, kde musím opakovat ranní hygienu. Nebo když se nikdo nekouká, oblížu všechny prsty do čista…

Suroviny

na 2 porce / příprava cca 20 minut

na avokádovou pomazánku

  • 2 avokáda
  • 1 lžička římského kmínu
  • citronová šťáva
  • sůl a čerstvě mletý pepř

na vajíčko

  • 4 vejce
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • čerstvě mletý pepř
  • olej

na podávání

  • kváskový chléb
  • 1 menší mrkev
  • rukola a špenát
  • semínka
  • červená cibule
  • sůl a pepř
  • chilli omáčka
Postup
  1. Na pánev dáme zahřát lžíci oleje a vyklepneme do ní vejce, opepříme, lehce promícháme a necháme necelou minutku smažit. Poté přilijeme sójovou omáčku a mícháme do kýžené konzistence.
  2. Na avokádovou pomazánku si oloupeme avokádo, rozmačkáme ho vidličkou a smícháme se solí, pepřem, římským kmínem a podle chuti s citrónovou šťávou.
  3. Čerstvý kváskový chléb (skvěle chutná i pár dní starý, nasucho opečený) namažeme avokádovou pomazánkou, posypeme nastrouhanou mrkví, míchanými vajíčky
  4. Dozdobíme rukolou, špenátem, semínkama, červenou cibulí, osolíme, opepříme a podáváme s chilli omáčkou podle chuti.

TIP! Do základu avokádové pomazánky můžeme rozmačkat uvařenou cizrnu pro více proteinů a oříškovější chuť.

guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments